Ziua Logo
  Nr. 1476 de miercuri, 5 mai 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Personaje ale Tranzitiei in cautarea Reformei.
-- Azi: Victor Ciorbea
Exista in satele transilvanene - sau mai bine zis, exista - un soi de flacau, de "fisior" etern, in genere singur la parinti, de o harnicie impresionanta, stalp al familiei si, pe alocuri, al satului. Fie din pricina unui mic defect (ori e prea inalt, ori e prea scund, ori e prea tacut etc.), fie dintr-un prea-plin de calitati (aceleasi, in fond, ca micile defecte, dar asezate invers), el se insoara foarte rar: de cele mai multe ori niciodata. Insa pe oriunde trece, sfinteste locul: porumbul lui e cel mai bine prasit, graul lui e cel mai inalt si mai ierbicizat, porcul lui e cel mai gras, trifoiul lui are cele mai multe exemplare cu patru sau chiar cinci foi, fantana din curtea lui e cea mai adanca. Nimeni nu coseste ca el, nimeni n-are livada mai stropita ca el. Il stiu, gudurandu-se, toti cainii satului. Nu bea, nu fumeaza, in schimb mananca prelung si temeinic. Vorbeste in cadente masurate: ce-i drept, mai mult cu animalele. E credincios, dar nu habotnic. Joaca prudent carti, doar de Paste si Craciun. Are el o filosofie a lui, pe care n-o exprima, ci o practica; de-aia filosofia asta e mai greu de formulat conceptual. In sat e respectat, dar nu iubit, fiindca taranii nu prea indragesc ciudateniile. In democratie, e poate primul care-si cumpara, starnind uimire, un tractor second hand.
Cam asa mi-l imaginez eu pe dl Victor Ciorbea, ca personaj, daca viata, calauzita de luminita de la capatul tunelului culturii, nu l-ar fi scos din satul Domniei-Sale din Apuseni si nu l-ar fi ajutat sa parcurga, cu truda, toate treptele unei cariere ce l-au propulsat, in cele din urma, pe merit, la Palatul Victoria. Aici insa flacaul de mot a uitat de unde provine, s-a suparat precum cow-boy-ul pe orasel si, dupa debarcare, nu s-a mai intors in locul unde sute de mii de bucuresteni il vazusera drept cel mai potrivit: la primarie. Lucru de neiertat. Dar - cine stie? - poate ca prin Alianta Nationala Crestin-Democrata Victor Ciorbea va redeveni ce-ar fi fost si mai mult decat atat. Vorba ceea: decat in Bucuresti birau, mai bine-n satul tau flacau.
Ioan GROSAN 
A r h i v a
  IPJ Maramures i-a ridicat permisul de arma lui Bereczki    
  MI si Parchetul bat pasul pe loc in cazul spionului Ion Corcotoi    
  Funar isi masoara Columna cu scara pompierilor    
  Curtea de Conturi va putea controla doar banii statului    
  Spargatorul sediului "Omega Press Investment" a fost prins    
  41 de refugiati albanezi au sosit ieri in Romania    
 Top afisari / comentarii 
 Cornel Dinu neaga vreun aranjament (150 afisari)
 Papa va parcurge trasee "uscate" (48 afisari)
 Taximetristii de la Hilton le-au dat ofiterilor BAOLP care il pazeau pe Blair chei de 12 si 9 sa-si repare masina (43 afisari)
 MI si Parchetul bat pasul pe loc in cazul spionului Ion Corcotoi (26 afisari)
 IPJ Maramures i-a ridicat permisul de arma lui Bereczki (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00669 sec.