Ziua Logo
  Nr. 1475 de marti, 4 mai 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Haita iese la atac
SORIN ROSCA STANESCU 
Avem proba ca nu li s-a pus capat actiunilor de mare coruptie si de crima organizata care pun intr-un pericol de moarte statul de drept. Dimpotriva. Inhibate, o vreme, mafiile nu au facut decat sa se autoconserve si sa se organizeze mai bine. Reprezentantii lor isi intind astazi tentaculele prin Palatul Victoria. Guvernul insusi pare neputincios. Ovidiu Grecea, cel care a condus Corpul de Control al Primului Ministru si a fost numit, recent, in fruntea unei noi institutii, a confirmat afirmatiile de mai sus. Cand s-a trecut de faza declaratiilor de bune intentii, cand mafiei i s-a pus piciorul in prag, aceasta si-a aratat muschii. Blocarea functionarii Agentiei de Valorificare a Activelor Bancare demonstreaza cat de grava este situatia.
Aici e buba bubelor. Ani de zile, rezervele nationale, banii publici au constituit, pentru mafiotii, cu gulere mai mult sau mai putin albe, si pentru complicii lor din lumea politica si din lumea legii, o adevarata mana cereasca. Miliarde de dolari, luate de pomana, din banci, sub forma asa-numitelor credite neperformante. De fapt, o hotie pe fata care a condus la mutarea banului public in conturile unor hoti, la deteriorarea grava a sistemului financiar-bancar, la sabotarea formarii unei clase de mijloc si la subminarea economiei nationale. Niciunde, jaful nu a avut o mai mare amploare si nu a fost mai bine organizat ca la BANCOREX. Daca Romania este amenintata de un colaps in acest an, de vina sunt cei care au sfaramat, vertebra cu vertebra, spinarea sistemului bancar romanesc. Care au dus la prapadul de la BANCOREX.
Care este rolul Agentiei Nationale care ar trebui, dar nu poate sa functioneze? Mecanismul este relativ simplu. Banca urmeaza sa fie curatata de toate creditele neperformante. Acestea sunt preluate de Agentie. In ce scop? In scopul valorificarii lor. Pe ce cale? Fiecare credit neperformant este mai intai radiografiat si analizat. I se pune un diagnostic. Sunt societati sau persoane care au luat bani de la BANCOREX, deturnand, in mod ilegal, creditele, de la destinatia lor. Aceasta operatie nu putea fi facuta decat prin declaratii sau acte in fals. Cel mai adesea, cu complicitatea unor functionari din banca. Daca au existat si complici din guvern sau din staff-ul unor partide politice si din politie sau serviciile secrete, atunci, suntem in prezenta unui intreg lant infractional savarsit nu de un simplu "om de afaceri", nu de o oarecare societate comerciala, ci de o mafie. De aceasta natura sunt cele mai importante credite neperformante date de Razvan Temesan, sub guvernarea Vacaroiu. In privinta acestora nu exista decat doua solutii cumulative: scoaterea la vanzare a tuturor bunurilor apartinand persoanei sau societatii respective, pentru a se recupera ceea ce se mai poate recupera si trimiterea tuturor vinovatilor, pe mana Justitiei. Alte credite neperformante care nu au la origine si in derulare un continut ilegal, pot fi valorificate fie prin reesalonare, fie prin restructurare, fie prin lichidare pe calea vanzarii unor actiuni.
Cu explicatiile de mai sus este usor de inteles de ce mafia a iesit de la conservare si a trecut la contraatac. Este un nou moment crucial al Guvernului Vasile. Trecand la faza accelerata a unei reforme de soc, facuta la limita, pe buza prapastiei, Guvernul Vasile este obligat sa priveasca adevarul in fata. Sa ia taurul de coarne. Sa dea cu mafia de pamant. Iar mafia se apara.
Interesele cu adevarat mafiote nu cedeaza, niciodata, in raport cu interesul national. Un hot obisnuit se mai impaca, de voie de nevoie, cu statul. Admite ca, daca este prins, trebuie sa plateasca pentru faptele lui. Pana la urma, daca mai poate, da inapoi ce a furat si pleaca la inchisoare pentru a-si ispasi o pedeapsa bine meritata. Mafiile functioneaza dupa o alta logica. Ele au propria lor lege, propriul sistem de valori si, atunci cand nu se poate altfel, se iau in piept, fatis si violent, cu statul. Nici in ruptul capului o retea mafiota nu va recunoaste ca a gresit. Ca ceea ce are nu-i apartine nici sub aspect legal si nici sub aspect moral. Agresivitatea structurilor mafiote pune in pericol siguranta nationala in cel mai inalt grad. Mafiile, spre deosebire de hoti, nu lucreaza cu protectori, ci doar cu complici. Iar complicii sunt infiltrati pana in cele mai inalte sfere ale clasei politice, ale administratiei locale si centrale, ale tuturor institutiilor, de la Justitie pana la serviciile secrete, a caror menire este apararea legii si sigurantei nationale.
Dar, exista mafii si mafii. Cea mai periculoasa dintre structurile mafiote este cea de tip politico-financiar. Cand ea este altoita si de o oligarhie economica, alcatuita in general din fosti securisti, pericolul este aproape mortal. In prezenta unei asemenea situatii ne aflam astazi, cand este blocata o initiativa guvernamentala, pe cat de necesara, pe atat de oportuna si de realista: punerea in opera a Agentiei de Valorificare a Activelor Bancare.
Ovidiu Grecea, fost ofiter al unui serviciu secret, specializat in marea infractionalitate economico-financiara, un om cu rezultate notabile in fruntea Corpului de Control al Primului Ministru, are obligatia sa mearga mai departe. Cel mai bun aliat al lui Grecea nu va fi, in aceasta grea incercare, nici Guvernul, nici Parlamentul, nici Coalitia si nici Ministerul de Interne. Ci, opinia publica. Ovidiu Grecea, daca informeaza opinia publica asupra presiunilor care se fac impotriva lui, impotriva Agentiei, impotriva actiunii propriu-zise de asanare a creditelor neperformante de la BANCOREX, are sansa de a reusi. Altfel, mafia ii ia capul. Si lui si premierului Radu Vasile. Numai Grecea si primul ministru ii pot observa, identifica, localiza si denunta public pe mafioti. In frunte chiar cu complicii lor din Guvern. Haita a iesit la atac. La drumul mare.
A r h i v a
  O carte uriasa pentru Romania. Va sti Guvernul sa o joace?    1999-04-30
  Pro-rusii. Sau cartitele scot capul!    1999-04-25
  Frica de KGB    1999-04-14
  Cine e duplicitar?Dorin Marian sau Costin Georgescu? Sau amandoi?    1999-04-09
  Lista lui Olaru nu contine KGB-isti. Dar documentul e KGB    1999-04-06
 Top afisari / comentarii 
 ZIUA va prezinta probele pentru admiterea in facultati (51 afisari)
 CNEAA a acreditat trei facultati de drept particulare (34 afisari)
 Vila de lux a lui Magureanu a fost construita dupa tipic mafiot (33 afisari)
 Voicila este chemat la sedinta cu parintii (32 afisari)
 Nuntiatura Apostolica de la Bucuresti se pregateste pentru primirea Sanctitatii Sale (29 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 1.07001 sec.