Ziua Logo
  Nr. 1472 de vineri, 30 aprilie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
O carte uriasa pentru Romania. Va sti Guvernul sa o joace?
Sorin ROSCA STANESCU 
Subscriu si eu celor care se simt dezamagiti in raport cu NATO. Chiar daca Romania este nominalizata in fruntea listei de candidate, pentru 2002, nu este exclus ca acest orizont sa se transforme intr-o capcana psihologica. Vor fi, in 2002, alti sefi de state, alte guverne, alte partide la putere, alte conjuncturi internationale. Si, mai ales, ramane de vazut daca romanii vor rezista pana atunci, fara un orizont cat de cat apropiat de speranta, tentatiei de a se arunca in bratele stangii nedemocratice sau, chiar, in bratele unei extreme. Am primit mai putin decat la Madrid. Aceasta este realitatea. Daca ne marginim doar la evaluarea sanselor noastre de a iesi din periculoasa zona gri si de a obtine depline garantii de securitate, prin admiterea ca membru NATO. Dar, la Washington s-a mai intamplat ceva.
Alianta Nord Atlantica a decis ca, pentru Balcani, va exista un nou "Plan Marshall". Un program generos de ridicare economica a unei intregi regiuni la nivelul standardelor occidentale. O uriasa infuzie de capital. Pastrand proportiile, Statele Unite au declansat o initiativa asemanatoare celei care a permis progresul rapid al Europei occidentale dupa cel de-al doilea razboi mondial. Prin "Planul Marshall" a fost evitat un al treilea razboi cald, dar nu si primul razboi rece care a putut fi castigat de democratiile occidentale, la sfarsitul deceniului trecut. Noul "Plan Marshall", cel destinat Balcanilor, este menit sa transforme butoiul de pulbere al acestei regiuni instabile intr-o zona a progresului, a civilizatiei, a unor state apte sa faca parte din structurile euro-atlantice.
Razboiul din Iugoslavia a creat, in mod paradoxal, o nesperata sansa pentru cele sase state din regiune: Romania, Albania, Bulgaria, Macedonia, Bosnia - Hertegovina si Croatia. Nici peste o luna, la Bonn, trei entitati, respectiv Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, carora li se va adauga, poate, Grupul celor sapte (plus una - Rusia) tari industrializate, vor decide cat si in ce conditii va fi alocat pentru dezvoltarea Balcanilor. E greu si prematur sa avansam o cifra. Numai ridicarea Germaniei de Est la standardele Germaniei Occidentale a costat peste cinci sute de miliarde de marci. Iar Germania are nemti. Cu certitudine, ajutorul va fi masiv, va fi conditionat si va atrage atat investitori cat si garantii de securitate. Romania este cea mai mare tara din regiune. Alaturi de Bulgaria, dar mai mult decat ea, Romania este perceputa ca un pilon de stabilitate si ca un exportator de securitate in zona. Regimul de la Bucuresti este privit cu simpatie de catre democratiile occidentale, iar presedintele Emil Constantinescu este acceptat in clubul mai marilor lumii. De aceea, Romania are un real potential de a absorbi o buna parte din fondurile ce vor fi destinate Balcanilor. Cu singura conditie de a nu-si irosi sansa. De a nu rata. De a nu pierde acest tren nesperat.
Ce trebuie sa facem pentru a nu rata? Prima conditie este sa negociem. A doua, sa o facem profesional, credibil, convingator si inteligent. Cu Fondul Monetar International si cu Banca Mondiala au fost deja convenite patru mecanisme de acordare a unor facilitati si imprumuturi. Saptamana viitoare negocierile vor fi in toi. Reprezentantii Bucurestiului au obligatia sa-si prezinte cererile, insotite de argumente coerente verificate si verificabile. Urmeaza ca, fiecare dintre cele sase tari, deci si Romania, sa negocieze cu reprezentantii celor douazeci si patru de state ale Uniunii Europene si daca initiativa ruso-germana va fi acceptata, cu Grupul celor sapte plus una tari industrializate. Bucurestiul va trebui sa inceapa prin a arata, in detaliu, ce si cat pierde in urma razboiului din Iugoslavia. Cum este afectat comertul bilateral si ce se pierde prin blocarea Dunarii. Daca vor fi vehiculate cifre fanteziste, nesustinute de realitate vom fi tratati drept neseriosi. Daca, dimpotriva, vom fi prea modesti ne vom alege cu prea putin. Sa retina guvernantii ca exista o facilitate FMI prin care se acorda despagubiri pentru deficitele de balanta la exporturi si diminuarea volumului investitiilor straine ca urmare a starii conflictuale din Balcani. Nu trebuie ratata sansa reala ca Romania sa se transforme in tara pilot pentru finantari complexe ale Bancii Mondiale in domeniile economiei si protectiei sociale, pentru intreaga zona a Balcanilor. Acesta este doar inceputul.
Programul de dezvoltare al Balcanilor care va fi declansat dupa reuniunea de la Bonn inseamna, in primul rand, finantarea masiva a unor programe nationale. Asta inseamna ca, Guvernul Romaniei se va confrunta cu el insusi si cu lumea intreaga. Acum se va vedea cat din programul de guvernare este demagogie si cat este rezultatul unei gandiri indraznete si realiste in acelasi timp, de natura sa schimbe in bine viitorul Romaniei. Acum se va vedea cat de grav este faptul ca ne lipsesc programele pe termen mediu si lung. Ca ne lipsesc cele cateva tinte nationale, atat de des invocate de ziarul Ziua si nu numai. Cu alte cuvinte, pui jos, la masa tratativelor un program coerent, elaborat dupa standardele europene, vei primi fonduri pentru a te dezvolta. Nu ai proiecte, iei praful de pe toba.
Romaniei ii mai este rezervata o sansa pe care guvernantii o pot rata. Ea a fost prezentata, in detaliu, pe postul national de televiziune, de presedintele Emil Constantinescu. Dupa incheierea razboiului, Serbia va fi o tara distrusa. Ea va trebui reconstruita. Odata cu disparitia regimului Milosevici, democratiile occidentale s-au angajat sa sustina financiar opera de refacere si dezvoltare a acestei regiuni. Din aceasta perspectiva, cel mai mare potential de a executa, contra cost, uriasele lucrari in domeniile infrastructurii, ii revine Romaniei. Cu o singura conditie: ca Guvernul sa se pregateasca, din timp, in acest sens. Viitorul, un viitor relativ apropiat, nu poate sa ne prinda descoperiti. O uriasa piata a constructiilor de poduri, sosele, cladiri, rafinarii, aeroporturi si porturi ne este deschisa. Daca vom reusi, vom fi primii si atunci cand Serbia va deveni o piata de desfacere. Atentie, deci, guvernanti!
Daca energiile clasei politice aflata la putere nu vor fi canalizate in aceasta directie, daca opozitia nu va sustine interesul national, daca sindicatele nu vor intelege ca, fructificandu-ne sansa, vom crea conditii mai bune pentru forta de munca, atunci Romania isi va irosi atuurile. Cum a mai facut-o si altadata. Si mai exista o cale sigura de a rata: blestemata duplicitate romaneasca. Mergem cu NATO dar plangem pe umarul lui Milosevici. Aprobam embargoul dar il incalcam in draci. Eventual, cum au facut Iliescu - Vacaroiu - Magureanu, livrand, non-stop, petrol Iugoslaviei, prin faimoasa conducta de la Dunare. De la Solventul. Nu cu canistra ci cu conducta. Ca si minciuna, si hotia are picioare scurte. Sa nu ne leganam in iluzia ca nu vom fi prinsi. Cine va incalca embargoul va fi nu un simplu traficant de frontiera, nu un simplu contrabandist, nici macar un simplu escroc. Va fi autorul unui act grav de tradare nationala. Iar cine va trebui sa vegheze si va tine ochii inchisi, tot tradator se va chema.
A r h i v a
  Pro-rusii. Sau cartitele scot capul!    1999-04-25
  Frica de KGB    1999-04-14
  Cine e duplicitar?Dorin Marian sau Costin Georgescu? Sau amandoi?    1999-04-09
  Lista lui Olaru nu contine KGB-isti. Dar documentul e KGB    1999-04-06
  Basescu a reusit. Basescu poate continua    1999-03-31
 Top afisari / comentarii 
 ATENTIE LA UNGARIA! (119 afisari)
 Papa va oficia liturghia catolica pe 9 mai, in parcul Izvor (118 afisari)
 Explozia de la SC Ampelum Zlatna a fost cauzata de apa de ploaie (66 afisari)
 Patru luptatori speciali ai politiei au fost batuti de taximetristi si baietii de cartier (51 afisari)
 Comisia SRI ii propune premierului trecerea RASIROM la FPS (51 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.79264 sec.