Ziua Logo
  Nr. 1467 de duminica, 25 aprilie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Pro-rusii. Sau cartitele scot capul!
Sorin ROSCA STANESCU 
Confruntarea din Iugoslavia a incins din nou spiritele. In razboiul romano-roman dintre politicieni, jurnalisti si analisti, linia de demarcatie in plan ideologic este, inca o data, perfect trasata. Unii considera asaltul NATO asupra regimului Milosevici un act de agresiune, de impunere a dreptului fortei asupra fortei dreptului, ceilalti sustin ca, dimpotriva, NATO incearca sa salveze o comunitate de la un cutremurator dezastru. Primii sustin ca, acordand fortelor NATO dreptul de survol nelimitat, Romania incalca prevederile Tratatului cu Iugoslavia, care ne interzice participarea la actele de agresiune impotriva acestei tari. Cealalta Romanie, Romania pro NATO, arata ca, nefiind vorba de o agresiune, suntem perfect indreptatiti sa participam la curmarea calvarului prin care trec milioane de albanezi, ca urmare a terorismului de stat instituit de regimul Milosevici. Ei mai demonstreaza ca votul de ieri al Parlamentului a fost inutil, din doua motive. Primul: era suficienta decizia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si a Guvernului. Al doilea: inca din luna iunie 1996, Parlamentul Romaniei, printr-o Declaratie oficiala, adoptata in mod democratic, hotarase ca Romania se va comporta ca un stat NATO. Ca isi va asuma toate obligatiile decurgand din calitatea, din statutul la care aceasta tara aspira. Or, in iunie 1996, ne aflam sub regimul Iliescu, iar la putere se gasea o majoritate dominata de PDSR. Noua majoritate putea ignora, in mod legitim, mofturile de azi ale Opozitiei. Ce scoate la iveala aceasta noua situatie politica?
Cel mai evident efect este ca adversarii integrarii Romaniei in sistemele de aliante euro-atlantice scot capul, ies la bataie, isi asuma chiar riscuri, inclusiv riscul de a fi identificati ca atare. Cei mai multi dintre ei au "lucrat" discret. Din umbra. Cu jumatati de masura. Strecurand cate o informatie falsa. Fiind persuasivi. Demontand argumentele celorlalti. Operand asupra constiintei publice. O constiinta publica aflata in degringolada, dupa cumplita presiune a dictaturilor comuniste. Exersate decenii la rand asupra cetateanului. Intr-un fel sau altul, adversarii democratiei, dusmanii economiei concurentiale, inamicii civilizatiei occidentale au actionat ca niste agenti de influenta. In limbajul serviciilor secrete ei au fost cartitele. Razboiul din Iugoslavia a reactivat cartitele din Romania. Iata de ce: pozitia ferma a puterii de la Bucuresti poate avea drept consecinta scoaterea Romaniei din zona gri. Epicentrul NATO s-a mutat in Balcani. Pentru prima data jucam pe teren propriu. Reticentele celor mai puternice state ale Aliantei, legate de intarirea flancului sudic, sunt spulberate. Se dovedeste ca puterea de la Bucuresti a avut dreptate atunci cand a insistat asupra necesitatii si urgentei crearii unui sistem de securitate in aceasta zona a Europei. Un sistem de securitate in care unul dintre alesi este Romania. Rezervele si le-au manifestat in special Statele Unite, Marea Britanie si Germania. Astazi, insa, aceleasi tari dau credibilitate demersurilor de la Bucuresti, atunci cand solicita Romaniei un sprijin mai substantial in actiunea NATO de inlaturare a marelui pericol de instabilitate generat de regiunea balcanica. Presedintele Romaniei, diplomatii de la Bucuresti au avut dreptate. Romania este factor si exportator de stabilitate si poate juca un rol mult mai mare decat cel care i-a fost rezervat pana in prezent. Recunoasterea acestui fapt s-a produs prin cererea NATO ca Romania sa se implice oferindu-si spatiul aerian. Si, asumandu-si, astfel, inevitabile riscuri. Consecventa principiilor pe care le enunta, puterea de la Bucuresti a raspuns. Cu promtitudine. Astfel razboiul romano-roman a intrat intr-o noua faza.
Pentru adversarii integrarii Romaniei in structurile euro-atlantice, riscul este imens. Chiar daca NATO nu se va extinde, din nou, in urmatorii cativa ani, Romania devine un partener atat de credibil incat ea poate fi scoasa din zona gri, Romania poate primi depline asigurari de securitate, inainte chiar de a fi invitata sa se integreze in NATO. In aceste conditii, cartitele Moscovei unde mai joaca? Iesirea Romaniei din zona gri inseamna sfarsitul nefastei dominatii si influente a Rusiei asupra destinelor Romaniei, cu alte cuvinte, o noua si dureroasa miscare a Kremlinului. Iar Moscova a aratat-o clar si pe cat de ferm a putut. Orice extindere NATO este contabilizata drept o noua amenintare asupra Rusiei. Kremlinul a apasat butonul rosu. Cartitele au iesit. Nu la plimbare. Cu misiuni precise. Misiuni atat de importante, de vitale, incat nu mai conteaza daca se deconspira. In timp ce, la Washington, reprezentantii statelor lumii civilizate vor sarbatori 50 de ani de la crearea NATO, 50 de ani de cand democratiile sunt aparate, la Bucuresti, inamicii NATO se pregatesc de o lovitura pe cat de abila, pe atat de periculoasa. Este limpede ca nu se pune, acum, problema unei noi extinderi a Aliantei. Chiar daca va fi scoasa din zona gri, Romania mai are de asteptat. Constantinescu nu se poate intoarce de la Washington cu certificatul de membru NATO in buzunar. Acesta este demersul care va fi speculat din plin de adversarii NATO. Ei vor sustine ca puterea de la Bucuresti si-a dat chilotii jos, si-a asumat uriase riscuri, oferindu-si spatiul aerian Aliantei, iar in schimb nu a obtinut nimic. Vor vantura chiar rationamentul imbecil ca, astfel, Romania a creat un precedent periculos, care, mai devreme sau mai tarziu, va conduce la pierderea Ardealului. In context, va fi agresata si sensibilitatea romanului in raport cu vecinii sai de peste Dunare. Semicentenarul NATO, prezenta lui Constantinescu la Washington, chiar si dialogul si deciziile de substanta care vor avea loc acolo vor fi utilizate de adversarii integrarii drept tot atatea argumente ale impotentei puterii de la Bucuresti. Ale incapacitatii acesteia de a obtine rezultate care sa poata fi trambitate zgomotos. Aceasta va fi linia de atac.
Linia de aparare a cartitelor va fi inca si mai perfida. Fiecare in parte si toate cartitele impreuna vor sustine ca nu sunt adversarii NATO, ca sunt pentru Occident. Ca sustin integrarea Romaniei in structurile euro-atlantice. De acum incepe nebunia. Cum a facut si Ion Cristoiu, joi noaptea, la Antena 1. Si ceilalti agenti de influenta ai Moscovei vor striga, ca din gura de sarpe, ca Rusia nu mai reprezinta nici un pericol pentru Romania. Ca biata Moscova a capitulat. Ca sta la mana americanilor. Ca nu o mai intereseaza Romania, ca toti cei care cred altfel, sunt nebuni. Ca Rusia, insasi, este pe cale de a se transforma intr-un porumbel al pacii. Vor omite sa explice de ce rezidenta KGB din Romania nu si-a redus efectivele. De ce rusii, nu au diminuat uriasul buget alocat ambasadei lor la Bucuresti si activitatilor mai putin ortodoxe. Antioccidentalilor le este mai comod sa explice ca ei sunt pur si simplu nationalisti. Ca sunt preocupati, in cel mai inalt grad, de siguranta nationala a Romaniei. O siguranta nationala care nu ar putea fi salvata decat in eventualitatea in care NATO ne-ar oferi garantii imposibile. Cand si acest esafodaj se va prabusi, atunci veti auzi cartitele cum il invoca pe Dostoievski. Cum invoca bogata cultura rusa. In acel moment cartitele vor admite ca au convingeri pro-ruse. Si vor intreba: ce e rau in asta? Noi vom descoperi, atunci, stranii coincidente. Una dintre ele e ca cele mai multe cartite si-au petrecut o parte din tinerete la Moscova, sau s-au potcovit acolo cu cate o nevasta. Din aceasta perspectiva, razboiul romano-roman ar putea fi privit si ca un razboi al nevestelor. Razboiul nevestelor rusoaice impotriva nevestelor romance.
Aceasta ultima linie de rezistenta a cartitelor KGB poate fi spulberata daca vom incerca sa raspundem la o singura intrebare: rusii de partea cui sunt, de fapt? De partea NATO? Si daca nu si nu, atunci cartitele, adica pro-rusii, cu cine tin?
A r h i v a
  Frica de KGB    1999-04-14
  Cine e duplicitar?Dorin Marian sau Costin Georgescu? Sau amandoi?    1999-04-09
  Lista lui Olaru nu contine KGB-isti. Dar documentul e KGB    1999-04-06
  Basescu a reusit. Basescu poate continua    1999-03-31
  Lasitatea proverbiala a "Tribunului"    1999-03-23
 Top afisari / comentarii 
 O turcoaica a fost aleasa cea mai frumoasa europeanca (56 afisari)
 Un student si-a decapitat iubita, apoi si-a zburat creierii (24 afisari)
 Zalgiris a topit ciocolata Kinder! (23 afisari)
 10 tone de motorina reanexeaza Sulina la Romania! (20 afisari)
 Jean Garabet i-a urat ieri "La multi ani" lui Stefan Ilinca!?! (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.77012 sec.