Ziua Logo
  Nr. 1463 de luni, 19 aprilie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Stefan Radoi lamureste "punctele-cheie" ale "Dovezii KGB" Sistemul de diversiune inca mai functioneaza Regizorul nu avea doar rolul unei "casute postale", ci poate si de rezident Doua aeronave AN-24 pline cu teroristi au tranzitat Iugoslavia "Multi din lista lui Olaru mi-au spus ca vor sa te lichideze"
Agentii KGB si GRU au actionat la vedere in lovitura de stat din decembrie ,89
-- Moscova a abandonat in documentul trimis la "casa Vitanidis" regula criptarii * Reteaua KGB s-a deconspirat pentru ca agentii sa se cunoasca intre ei si sa colaboreze * Securitatea stia de planul loviturii de stat * La fel si serviciile secrete occidentale
Stefan Radoi a fost ofiter de informatii pana in 1982, cand a plecat la cerere. "Nu am fost dat afara, asa cum spun delatorii mei. Pur si simplu am avut curajul sa ies dintr-o situatie care nu-mi mai convenea si care nu ma mai reprezenta", ne spune Radoi. "Am fost ofiter in serviciul informativ al USLA si asa am aflat multe despre munca de informatii, mai ales in acea vreme, cand tehnica nu era avansata, ca acum". Despre viata personala, despre amicitiile si inamicitiile lui, Radoi vorbeste foarte putin. Ne-a declarat, insa, cu multa sobrietate in glas, ca s-a numarat printre apropiatii lui Corneliu Coposu. Si nu de putine ori, Seniorul s-a bizuit pe el. In povestea cu Olaru a nimerit din intamplare. Radoi se cunostea cu senatorul Serban Sandulescu, vicepresedintele Comisiei de Aparare a Senatului. Sandulescu mai apelase de cateva ori la Radoi, cerandu-i cateva sfaturi in calitatea sa de specialist in "Problema KGB". Intr-o buna zi, senatorul i-a spus ca a intrat in posesia unui caz deosebit de interesant. Asa a inceput colaborarea intre Sandulescu si Radoi in "cazul Olaru". Inaintand pe firul investigatiilor, Radoi si-a dat seama din ce in ce mai mult ca nu are de a face cu o fabulatie, ca Olaru a vazut, intr-adevar, un document KGB stupefiant, in care Moscova ii devoala regizorului Gheorghe Vitanidis reteaua KGB din Romania si, mai mult, planul loviturii de stat din decembrie '89. Olaru a fost verificat si paraverificat. Mai intai de catre generalul Zaharia, din MI, care a fost cel dintai care a apelat la solutia hipnozei. Zaharia s-a inspaimantat de ceea ce a aflat. S-a retras cu tot cu documente si cu inregistrari magnetice. Asa ca Radoi si Sandulescu au fost nevoiti s-o ia de la capat. Sa-l verifice, la randul lor, pe Olaru.
In acest moment, cercul pare inchis. La o prima vedere s-ar parea ca o liniste de mormant se va asterne peste "cazul Olaru". Ca situatia politica recomanda o astfel de tacere. Ramane de vazut! Stefan Radoi a ales sa nu taca. La fel si senatorul Serban Sandulescu. Ei fac parte din acea categorie de oameni cre cred ca adevarul nu poate fi ascuns la nesfarsit. Dar sa-i dam cuvantul lui Stefan Radoi.
ZIUA: - Domnule Stefan Radoi, o parte a opiniei publice, ca si cativa jurnalisti, au ramas cu cateva nedumeriri din ceea ce s-a prezentat ca fiind "Cazul Petre Olaru". In interviul care urmeaza vom incerca sa le lamurim pe cele care ridica cele mai multe semne de intrebare, cele care au facut chiar obiectul unor editoriale in unele publicatii. De pilda, nu putini au fost cei ce s-au intrebat unde se afla acum documentul pe care Olaru l-a gasit in locuinta de la Crevedia a regizorului Gheorghe Vitanidis, intr-un plic purtand sigla Ambasadei URSS. Asadar, unde ar fi dovada materiala - si nu spirituala - a implicarii KGB in lovitura de stat din decembrie '89?
Stefan Radoi: - Asa cum se arata si-n raportul lui Petre Olaru catre presedintele Emil Constantinescu, documentul l-a luat generalul Iulian Vlad. Si tot Vlad a fost cel care l-a informat pe generalul Guse despre existenta acelui plan "kaghebist". Asa se explica faptul ca dupa cateva zile, Guse a fost cel care a venit si el sa-l vada si sa vorbeasca cu Olaru.
- Dar in afara acestei mentiuni din "raportul Olaru" ce ar mai putea sa ne faca sa credem ca, intr-adevar, asa au stat lucrurile?
- Cand generalul Vlad a sosit la Crevedia, la Olaru pentru a ridica documentul, de fata era si colonelul Georgescu, de la IJP Dambovita, in prezent decedat. Practic, din momentul predarii, s-a pierdut urma documentului. Insa, colonelul Olteanu, tot de la IJP Dambovita, a gasit chitanta premierii lui Olaru cu 5000 de lei, din ordinul generalului Vlad, iar motivatia era ca "a fost vigilent si a informat de indata superiorii".-
- Apropo, s-a spus despre "raportul Olaru" ca ar contine, la randu-i, foarte multe inexactitati, care i-ar scadea doza de credibilitate. Una dintre acestea, si pe care dusmanii din presa ai lui Olaru o considera o proba zdrobitoare in favoarea teoriei ca fostul sef de post de la Crevedia fabuleaza, ar fi ca "localitatea Crevedia nu se afla in judetul Dambovita". S-ar pune, firesc, intrebarea: chiar nu stia Olaru in ce judet activeaza ca sef de post si carui Inspectorat Judetean i se supune?!
Este o mare prostie! Nu numai ca localitatea Crevedia a fost tot timpul pe teritoriul judetului Dambovita (n.red. - fapt verificat si confirmat), dar daca ar fi fost altfel, intreb eu, atunci de ce chitanta premierii lui Olaru s-a gasit la IJP Dambovita si nu la Politia, sau, ma rog, Militia din Ilfov, de pilda. E limpede ca se fac tot soiul de asociatii cel putin bizare pentru a-l discredita pe Olaru. Ceea ce mi-ati spus e inca o dovada ca sistemul de diversiune inca mai functioneaza.
Sa mutam discutia intr-un alt plan. Nu era mai normal ca in aceasta filiera, a transmiterii documentului de la Ambasada URSS, un militar sa fie cel care sa primeasca plicul? De ce tocmai Gheorghe Vitanidis?
- O agentura, fie ea creata sau folosita pentru o lovitura de stat, puci militar etc., nu cuprinde in totalitate numai militari, avand o paleta diversa de actiuni in atari situatii: casute postale personale, oameni de legatura, curieri, agenti recrutori, agenti specializati in informatii, cercetare-diversiune, dezinformare, imagine, ziaristi, toti fiind in legatura directa a unor ofiteri de informatii sau rezidenti. Asadar, nu e deloc curios faptul ca printre numerosii agenti folositi de KGB si GRU in Romania, sa se fi aflat si Gheorghe Vitanidis, regizor cunoscut, cu posibilitati multiple de a contacta diverse persoane influente. Aceasta pe de-o parte. Pe de alta parte, o persoana civila din domeniul artei, culturii, cinematografiei, bine instruita si coordonata, atragea mai putin atentia serviciilor romanesti de contraspionaj si contrainformatii fata de un militar. Si asta fara sa intram in detaliile biografiei lui Vitanidis...
- La ce anume va referiti?
- Nu este acum momentul sa dezvoltam acest subiect.
- Care ar fi putut fi rolul lui Vitanidis in tot acest angrenaj?
- Tinand cont de pozitia sociala a lui Vitanidis cat si de continutul materialului parvenit de la Ambasada Sovietica avem temei sa credem ca regizorul nu avea doar rolul unei "casute postale", ci poate si de rezident. O parte din text ii e adresat in nume propriu, in vreme ce o "casuta postala" nu ar fi avut alt rol decat de a primi documentul si a-l transmite mai departe, pe fililiera.
- In acest caz, de ce agentul de legatura al Moscovei, data fiind extraordinara importanta a documentului nu i l-a inmanat personal lui Vitanidis? De ce a predat plicul cu sigla Ambasadei URSS lui Cosmin, asa numitul "sofer si om de casa"?
- Este necesar, mai intai, sa lamurim doua probleme. Prima: un agent care preda sau preia material isi ia masuri de siguranta atat inainte, cat si-n timpul actiunii. Ma refer la mijloacele de supraveghere prin tehnica si filaj efectuate de catre serviciile de contraspionaj. Agentul risca sa fie urmarit sau, in anumite cazuri, chiar interpelat. In acest caz s-a aflat si curierul sovietic care a adus documentul pentru Vitanidis. Tot atatea masuri de precautie ca si cele enumerate mai sus ar fi trebuit sa-si ia agentul in situatia cand rata contactul, ceea ce in termeni de specialiate se cheama "situatie negativa". Agentul trebuia sa ia o decizie care intr-o asemenea conjunctura poate ramane la latitudinea orientarii sale. El putea fie sa se inapoieze cu documentul - caz de nedorit, datorita precipitarii evenimentelor care aveau sa izbucneasca peste cateva zile la Timisoara -, fie sa lase materialul unei terte persoane. In acest moment intervine al doilea aspect, la care ma refeream anterior, si care trebuie luat in calcul. Dupa cum au decurs lucrurile, curierul ar fi putut sa nu vina pentru prima oara la casa din Crevedia. Se presupune ca Vitanidis ar fi avut numeroase asemenea contacte cu "diplomatul" sovietic, ocazii cu care regizorul i-ar fi putut spune ca intr-o "situatie negativa" poate lasa materialul omului sau de incredere, Cosmin. Asadar, nu e de mirare ca pe plic a aparut sigla Ambasadei URSS, aceasta reprezentand o garantie in plus ca "omul de incredere" nu poate umbla la document. In acelasi timp, sigla ambasadei sugera pentru Cosmin ca e vorba de un document oficial.
- Totusi era un document de o mare anvergura vizavi de reteaua KGB care trebuia sa puna in aplicare planul loviturii de stat. Legat de acest aspect mai apare o intrebare importanta: de ce nu s-au pastrat regulile codificarii numelor proprii ale celor implicati? Practic, reteaua era deconspirata in acel moment...
- Nu numai numele proprii nu au fost codate, dar si continutul intregului document nu a respectat regula generala. In primul rand, normele, regulile si instructiunile de baza care reglementeaza munca de informatii nu sunt batute in cuie. Cu atat mai mult in situatii de criza, speciale, sau extreme. Precipitarea evenimentelor presupunea o astfel de situatie de criza. Astfel, serviciile de informatii sovietice - KGB si GRU - au abdicat de la regulile clasice. Ce ar fi insemnat ca in acel caz cand trebuia actionat sub presiunea timpului sa se foloseasca regulile criptarii si decriptarii intregului document, duzini de ofiteri si rezidenti sa ia fiecare legatura cu agentul sau agentii sai. Mai mult decat atat, conform planului, cat si a evenimentelor pe care le-am trait cu totii, agentii implicati in lovitura de stat aveau sa apara la vedere incepand cu dupa-amiaza zilei de 22 decembrie '89, cunoscandu-se intre ei si cooperand pentru finalizarea loviturii de stat si preluarii puterii. Cu alte cuvinte, a fost un caz atipic, de finalizare a unei actiuni, cum se spune, cand pe ultima suta de metri s-a lucrat "pe fata". Deconspirarea retelei a fost iminenta. Nu ma indoiesc ca pana in momentul deconspirarii, serviciile secrete sovietice au lucrat dupa regulile clasice, pe care le stapanesc admirabil, dar in acea situatie nu mai avea nici un sens ca sa le mai respecte. Ba mai mult, le ingreunau operatiunile.
- Fiul lui Vitanidis neaga ca tatal sau ar fi avut vreodata un sofer pe nume Cosmin si ca in casa de la Crevedia nu putea locui nimeni pe 14 decembrie '89 intrucat era mult prea frig...
- Din declaratia lui Olaru reiese ca perchezitia s-a facut in prezenta soferului Cosmin, iar afirmatia din raportul lui Olaru se regaseste intr-o discutie purtata cu generalul Dumitru Iliescu, cand Olaru ii spunea ca se teme pentru viata sa, afland de atatea si atatea morti suspecte, intre care auzise si de Cosmin, generalul Iliescu i-a replicat: "Stai linistit! Cosmin n-a murit, e in China!". Iata ca generalul Iliescu cunostea ceva ceea ce fiul lui Vitanidis pare sa nu stie acum. Cat priveste casa de la Crevedia, care - zice acelasi fiu al regizorului - ca era "un veritabil congelator pe 14 decembrie '89, as vrea sa reamintesc tuturor celor ce au trait evenimentele de atunci ca in perioada la care ne referim era extrem de cald pentru luna decembrie - aproximativ 14-16 grade Celsius - si chiar s-a vorbit atunci de o latura Divina a acestui fenomen. Asta din punct de vedere meteorologic. Din alt punct de vedere, nici un grad in plus sau in minus nu poate impiedica desfasurarea unei actiuni de acest tip. Cand e vorba de operatiuni atat de importante, agentii KGB nu se sperie de vreme.
- Dar alti agenti?... De fapt, vreau sa va intreb daca si alte agentii de informatii, in afara de KGB si GRU, isi intensificasera in acea perioada activitatea, in sensul ca stiau de planul caderii lui Ceausescu? Care la randul lui stia cate ceva cand a pomenit despre "agenturilii straine"...
- E greu de spus ca alte servicii secrete, in afara de KGB si GRU, ar fi cunoscut planul Moscovei in detaliu. Desi nici acum nu se exclude o conlucrare intre agentiile occidentale si cele sovietice, asadar acele "agenturilii straine", ceea ce e sigur ca nu numai KGB si GRU au contribuit la caderea regimului dictatorial de la Bucuresti. Numai ca, dupa lovitura de stat, unii ne-au lasat Abecedarul democratiei, iar altii ne-au lasat agentii la putere, care au adus mai mult prejudiciu tarii decat o interventie militara "la vedere", care dupa ce s-ar fi incheiat s-ar fi "retras" cu arme si bagaje. Chiar tari mici, Iugoslavia, de pilda, si-au adus o contributie negativa. A permis tranzitarea teritoriului iugoslav de catre doua aeronave AN-24 pline cu teroristi straini care au facut atatea victime nevinovate in randul populatiei civile tocmai pentru a crea panica atat de necesara preluarii puterii de catre emanatii "revolutiei".
- Bun, si-n tot acest timp ce a pazit Securitatea?
- Conducerea Securitatii stia ca Nicolae Ceausescu mai are foarte putin de stat la putere. Toti liderii comunisti din tarile-satelit fusesera inlaturati. Asadar, urma el! Ofiterii de Securitate, in majoritatea lor, nu s-au implicat sub nici o forma in actiuni teroriste. Ei si-au lasat pistoalele si legitimatiile in fiset si au apucat-o care incotro. Singurii care au actionat, pe timp limitat insa, a fost o grupa de la USLA care a aruncat catre manifestanti cu grenade "Gella", care nu ranesc, decat ca fac un zgomot infernal, care produce spaima. Ca fost ofiter in serviciul informativ al USLA, declar cu toata raspunderea ca ofiterii si subofiterii acestei unitati nu au fost niciodata instruiti pentru actiuni de gherila urbana impotriva propriului popor. Alte trupe aveau aceasta misiune...
- Dar capii Securitatii cunosteau planul Moscovei de lichidare a lui Ceausescu?
- Bineinteles, din moment ce generalul Iulian Vlad, pe langa informatiile din alte surse interne si externe, intrase si-n posesia documentului de la subofiterul Petre Olaru.
- Ca urmare a dezvaluirilor si a perseverentei cu care urmariti aflarea adevarului despre evenimentele din decembrie '89, nu va temeti pentru propria viata?
- M-am gandit de la bun inceput la acest lucru. Dar tot de la inceput am refuzat sa ma inscriu pe lista lasilor, fie ei comunisti sau democrati. Sigur ca ma tem, ca orice om, dar merg mai departe. Am fost de nenumarate ori amenintat cu moartea. Sa va dau numai un ultim exemplu: joi seara inainte de Pasti. M-am intalnit din intamplare, la benzinaria "Shell" din Plevnei, cu un fost ofiter pe care-l cunosteam din '77-'78. Foarte pe scurt, el mia spus: "Stefane, ai grija ca nu unul, ci mai multi din lista lui Olaru mi-au spus ca vor sa te lichideze! Sunt foarte hotarati." Desi mi-a lasat cartea de vizita si stiu - mi-a facut chiar el dovada - ca se invarte in cercul unora din lista, nu vreau sa-i dau numele, considerand ca m-a informat cu buna credinta.
- Cat despre "lista lui Olaru" ce ar trebui sa se intample mai departe?
- Ar trebui ca aceia care trebuie sa duca la bun sfarsit aceasta ancheta sa o faca fara a se teme. Fara sa tina cont de implicatiile politice. Se stie doar ca generalul Zaharia l-a supus si el hipnozei pe Olaru. Timp de mai bine de 10 ore. Se mai stie ca s-a speriat foarte tare de ceea ce a aflat. Unde sunt aceste rapoarte si documente? Unde sunt benzile cu declaratiile lui Olaru din timpul hipnozei? Daca Zaharia pretinde ca nu le mai are, atunci cui i le-a predat? Aceste dovezi trebuie gasite, cu atat mai mult cu cat Zaharia e inca angajatul Ministerului de Interne.
Interviu realizat de Bogdan COMARONI 
 Afisari: 135  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Vestul nu-si poate permite sa piarda cea mai mare democratie din Balcani: Romania    
  Explozia unei mine a ucis cinci refugiati albanezi, in sudul kosovar    
  "Ion Cristoiu s-a descalificat ca roman"    
  ZIUA si replica    
 Top afisari / comentarii 
 Agentii KGB si GRU au actionat la vedere in lovitura de stat din decembrie ,89 (135 afisari)
 Marcel Puscas s-a cununat cu Luminita Anghel (72 afisari)
 Maine apare, la New York, ZIUA USA (64 afisari)
 Andreea Isarescu, urmarita de ghinion (23 afisari)
 Seful IJP Constanta infirma contrabanda de la Negru Voda trambitata de Nini Sapunaru (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04213 sec.