Ziua Logo
  Nr. 1462 de duminica, 18 aprilie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
ZIUA a contactat o somitate in materie de hipnoza Mecanismul hipermneziei In timpul hipnozei, subiectul devine extrem de receptiv Din punct de vedere juridic, marturia sub hipnoza nu e acceptata
Plutonierul Petre Olaru a reconstituit "Dovada KGB" prin hipermnezie DICTIONAR DE TERMENI
Intrucat "Dovada KGB" adusa de Petre Olaru a starnit vii controverse in mass-media romaneasca, conform carora acesta a fost sau nu hipnotizat, ca ar fi simulat sau nu, sau ca ceea ce a afirmat el sub hipnoza este relevant sau irelevant, reporterii ZIUA au contactat o somitate in acest domeniu, un cercetator stiintific la Institutul de Psihologie "Mihail Ralea" al Academiei Romane, doamna Odette Girlasu, care ne-a oferit cateva informatii despre fenomenul hipnozei. Aceasta ne-a explicat fenomenul hipnozei, precum si starile si modalitatile de hipnotizare a unui subiect. "Hipnoza este o stare asemanatoare cu somnul, dar diferita de aceasta din punct de vedere electroencefalografic. Ea este provocata artificial prin sugestie, in timpul careia controlul constient asupra propriei comportari si contactul cu realitatea slabesc, atentia celui hipnotizat fiind excesiv concentrata spre sugestiile si indicatiile hipnotizatorului." Persoana aflata in starea de hipnoza poate relata evenimente chiar daca acestea s-au petrecut cu ani in urma. "Subiectul poate pastra in subconstient multe informatii, amanunte, chiar si din copilarie, daca acestea au avut o importanta relevanta pentru subiect", ne-a declarat doamna Girlasu. Acest fenomen se numeste hipermnezie, care este un proces de accelerare a memoriei prin care subiectul isi aduce aminte de lucruri sau intamplari pe care, constient fiind, le considera uitate.
In timpul hipnozei "dam constientul la o parte, iar subiectul intra intr-o relatie directa cu subconstientul care ii ofera informatii despre vise, amintiri, relatari de evenimente traite de subiect care pot fi descifrate, si pe care subiectul crede ca le-a uitat. In cadrul sedintei de hipnoza, hipnotizatorul da niste comenzi prin care induce subiectului o stare de somnolenta, amorteala, toropeala, cu ajutorul unor formule de genul "mainile devin din ce in ce mai grele, te detasezi de toti stimulii exteriori si te concentrezi asupra propriei tale persoane". Subiectul se va relaxa incepand cu fiecare grup muscular in parte (cap, torace, abdomen, picioare), dupa care i se va induce senzatia de greutate la maini si picioare. Dupa senzatia de greutate, se va inocula impresia de caldura a membrelor. Subiectul se va concentra asupra propriei respiratii (ex. pe masura ce inspiri, inspiri calm si expiri agitatia din corp). Treptat se induce aceasta stare hipnotica, iar adancirea starii hipnotice se poate realiza prin tehnica numararii (ex. de la 1-20) prin care se accentueaza starea de somnolenta, urmand ca "la numarul 20 vei intra spontan intr-o stare profunda in urma careia vei reusi sa comunici cu propriul tau subconstient"". In momentul in care subiectul a atins o stare profunda de relaxare, incepe tratamentul sau explorarea subconstientului celui hipnotizat.
In timpul starii de hipnoza sunt anumite trairi caracteristice ale acestei stari (prin care, dupa cum s-a observat pe caseta video, trece si Petre Olaru). Subiectul are senzatii de caldura si greutate in membre, lipsa de ceea ce se petrece in jurul sau, dorinta de a urma instructiunile terapeutului, iar persoana devine mai receptiva, mai sugestibila la stimuli. De fapt, pe aceasta se bazeaza aplicatiile hipnozei. De asemenea, subiectul, pana atinge starea profunda de hipnoza, trece prin mai multe etape: la inceput, apare starea hipnoida, transa usoara, transa medie si apoi transa profunda. Nu toti oamenii pot fi hipnotizabili, acest lucru depinde de personalitatea lor. De altfel, nu toti subiectii hipnotizati parcurg toate aceste etape, ceea ce explica reactiile diverse si receptivitatea acestora. "In general, persoanele mai inteligente, creative, doritoare de experiente noi, mai putin anxioase, sunt mai hipnotizabile decat celelalte persoane", ne-a mai declarat Odette Girlasu.
Referindu-ne la starea de hipnoza, daca subiectul a atins o transa profunda, poate aparea fenomenul amneziei post-hipnotice, adica subiectul nu-si mai aduce aminte de ceea ce s-a intamplat in timpul hipnozei. Aceasta amnezie apare fie sugerata de hipnotizator, fie se instaleaza spontan. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, din punct de vedere electroencefalografic, ca in timpul hipnozei creierul subiectului emite unde alfa, denumite si unde de relaxare. Acest lucru dovedeste ca hipnoza este "sora mai mare" a relaxarii. In stare normala, creierul emite unde beta, iar in timpul hipnozei, unde alfa, specifice starii de relaxare, cu o frecventa de 9-12 cicli pe secunda. "Din punct de vedere juridic, marturia sub hipnoza nu are nici o relevanta. La noi in tara nu exista nici o legislatie in acest sens...", a conchis doamna Odette Girlasu.
a hipnotiza - a provoca aparitia unor faze hipnotice in celula scoartei cerebrale
subconstient - sfera a fenomenelor psihice care se desfasoara in afara constiintei, cu informatii care au putut fi anterior constiente sau ar putea deveni constiente ulterior
hipnoza - stare asemanatoare cu somnul, dar diferita din punct de vedere electroencefalografic, provocata artificial prin sugestie, in timpul careia controlul constient asupra propriei comportari si contactul cu realitatea slabesc, atentia celui hipnotizat fiind concentrata exclusiv asupra hipnotizatorului
hipermnezie - proces de accelerare a memoriei, in care subiectul isi aduce aminte de lucruri uitate
undele alfa - unde de relaxare, pe care le emite creierul subiectului in momentul hipnozei, cu o frecventa de 9-12 cicli pe secunda. Aceste unde pot aparea si in stare normala, cand subiectul este foarte relaxat (ex. e pe cale sa adoarma)
Monica BICA 
A r h i v a
  Emil Constantinescu a declarat ca securitatea Romaniei se datoreaza optiunii ferme pentru NATO si UE    
  NATO e gata sa coopereze cu Rusia pentru solutionarea crizei iugoslave    
 Top afisari / comentarii 
 Armasarul pur-sange arab furat din Herghelia Mangalia valoareaza doar 10 milioane lei (65 afisari)
 DICTIONAR DE TERMENI (41 afisari)
 Echipa de raliu Aro va face o demonstratie de maiestrie (34 afisari)
 Gheorghe Vaideanu a fost demis din functia de director tehnic (31 afisari)
 ZIUA va prezinta probele de concurs pentru admiterea in facultatI (28 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02331 sec.