Ziua Logo
  Nr. 1459 de miercuri, 14 aprilie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
ZIUA va prezinta stenograma convorbirii dintre Serban Sandulescu si Petre Olaru, din 17 decembrie 1998. Dialogul a avut loc la cererea lui Petre Olaru Atasatul militar american a incercat sa se intalneasca cu Olaru Translatorul american i-a spus lui Olaru sa nu sufle o vorba Atasatul militar al Frantei a vrut sa-l prezinte pe Olaru ambasadorului Generalul Zaharia i-a spus lui Olaru sa nu se duca la ambasada franceza "Ai vorbit, vei plati, ai grija, gandeste-te ca ai un copil care e la facultate..." "Eu nu stiu ce mi-a scapat sub hipnoza" PDSR a cerut o intalnire pe varf de munte "Sarpe si Stanculescu sunt foarte porniti impotriva mea" "Am impresia ca una dintre voci era a domnului general Vlad" Floroiu catre Zaharia: "Ati vazut domnule, si Barbu Petrescu, cumnat cu Ceausescu..." "Ce-oi fi vorbit eu atata timp, sub hipnoza?" Nota: Intertitlurile apartin redactiei.
Plutonierul Olaru a fost contactat de Ambasadele Statelor Unite si Frantei
Petre Olaru: Am facut a doua sedinta (de audiere sub hipnoza, n. red.) cu Floroiu.
Serban Sandulescu: Unde?
- La dumnealui in spate.
- In anticamera de la el?
- Da.
- Spuneati ca Floroiu a zis ca mai vrea sa faca o sedinta...
- Pai tocmai, am facut pe 7, in prima sambata din noiembrie si apoi la o saptamana, pe 13, a doua. Nici nu stiu cu se sa incep... Pe 26 noiembrie a venit la mine acasa dl. Foxman, de la Ambasada Statelor Unite. I-am raportat d-lui general Zaharia
- Si ce a vrut?
- Sa vin la Bucuresti, la atasatul militar. I-am raportat d-lui general. A zis sa nu fac nici un fel de deplasare. Pe data de 2 decembrie, m-a cautat din nou la telefon dl. Foxman si mi-a zis sa ma intalnesc cu dumnealui si cu colonelul Gerry, atasatul militar, in fata Prefecturii, la Targoviste, iar daca consider ca exista pericolul sa fiu vazut de cineva, vine dansul cu masina si ma ia de acasa, ca stie unde stau, translatorul Foxman, asta, si sa ma duc sa mergem oriunde, unde consider eu ca sunt in siguranta. I-am raportat d-lui general Zaharia, i-am dat si numarul de telefon, ca sa nu faca drumul de la Bucuresti, 2104042/370, la atasatul militar.
- Vreau sa va intreb ceva: acum ati fost filat cumva? Cand ati venit incoace?
- Eu cred ca nu. Cred ca nu stie nimeni din judet, nici sotia nu stie.
- Bine.
- I-am raportat dlui general Zaharia, care mi-a zis sa verific numarul de telefon. Am verificat. Mi-a raspuns dl. Foxman. Era biroul dlui colonel Gerry, atasatul militar. I-am spus sa ma sune dumnealui. I-am spus lui Foxman ca nu pot sa dorm. El mi-a atras atentia sa nu raportez la nimeni in tara romaneasca, sa nu fie dansii luati la intrebari, ca se amesteca in treburile interne ale unui stat.
- Unde v-a sunat. La telefonul de acasa?
- Da, la telefonul de la Pucioasa.
- Pai telefonul nu era inregistrat?
- Eu ce sa fac? Domnule senator, o situatie deosebita a fost si luni, in 14 decembrie. M-a cautat, nu am raspuns eu.
- Cine v-a cautat?
- Un colonel, atasatul militar al Frantei. I-am raportat dlui general Zaharia, care mi-a zis sa-i cer numarul de telefon de unde vorbeste. Colonelul mi-a dat numarul: 3120217, interior 135. Mi-a zis domnul general Zaharia sa formez numarul dintr-un birou. M-am dus la ofiter, i-am cerut cheia si l-am sunat pe colonel. Mi-a raspuns si mi-a zis: Domnule Olaru, trebuie sa va prezint domnului ambasador al Frantei, esti in pericol la noi..
- La ei?
- La noi, asa a zis. M-a intrebat daca stie ministrul Dejeu despre mie, daca am discutat vreodata cu el.
I-am spus ca nu am discutat. Mi-a spus: "Domnule, poti sa raportezi superiorilor tai din conducerea Ministerului de Interne ca te-am sunat, asa, deschis. Cu prima ocazie cand vii la Bucuresti, vino la mine la ambasada, ma cauti, trebuie sa te prezint domnului ambasador al Frantei.
- Uite care ar putea fi explicatia: eu discutasem cu presedintele Constantinescu acum un an si ceva si i-am sugerat ca protectia dumitale s-ar putea face trimitandu-te in Franta, intelegi? El nu mi-a mai spus nimic. Nici nu l-am vazut de un an de zile, decat la o sedinta cu grupurile reunite, cand nu puteam discuta despre asta.
- Domnul Zaharia mi-a zis ca nu exista pericol din partea ambasadei franceze. Sa nu ma sperii. Ca dansul a verificat, m-a sunat dumnealui, la serviciu, pe la sapte fara cinci, seara.
- Ar fi interesant sa va duceti la ei sa...
- O secunda. Generalul Zaharia mi-a zis sa stau linistit, dar sa nu ma prezint la ambasada franceza.
"M-a cautat generalul Stanculescu, la Pucioasa". "Generalul Sarpe m-a amenintat de copil..."
- Si...
- Durerea mea, d-le senator, pentru care am venit la dvs., e alta: m-a cautat generalul Stanculescu, la Politie, la Pucioasa. A vorbit cu un locotenent. Nu i-am raportat dlui general Zaharia pentru ca mi-e frica sa sun de la Pucioasa. Telefonul e ascultat.
- Sigur ca da. Dar el stie.
- M-a cautat dl general Sarpe si m-a amenintat. M-a intrebat cu cine am luat legatura, pentru ca in presa au aparut informatii pe care numai eu le stiu.
- Nu a aparut nimic.
- Eu nu am citit toata presa... asa, si m-a amenintat de copil... spuneti-mi ce sa fac (n.a. - plange). A venit de la Antena 1, a venit acasa, au vazut cei de la politie din Pucioasa. I-am raportat dlui general.
- Domnule, uite ce este. Fa urmatorul lucru: spune-le "nu stiu nimic, nu stiu ce vreti de la mine"...
- Au venit si mi-au creat o atmosfera ... la Pucioasa. Cel de la ambasada Frantei... Am fost nevoit... pentru ca au fost de mai multe ori... m-au cautat si eu nu am mai raspuns. A raspuns si plutonierul major Otelea si i-am raportat asta si dlui inspector-sef, ca sa nu afle de la altii, pentru ca... au fost mai multe cadre cand m-a cautat, de mai multe ori si ...
- Domnule Olaru, stai linistit, asculta-ma pe mine, stai linistit, ca nu fac nimic, in presa nu a aparut nimic inca, nu a vorbit nimeni... Am fost chemat si la Televiziune, am facut niste declaratii in legatura cu evenimentele si nu m-am referit la absolut nimic din chestia asta.
- Ieri la ora 14.00 a venit acasa la mine...
- Cine?
- Generalul Stanculescu. A venit cu un Cielo negru, B15 KXX.
- Si ce vroia?
M-a cautat. Nu am fost acasa. A stat vreo jumatate de ora prin zona.
- Da, si...
- Nu am fost acasa. Sotia era speriata. Prima data, generalul Stanculescu n-a vorbit cu mine, a vorbit cu alte cadre de la Pucioasa.
- Si ce-a zis?
- Ma cauta disperat. Eu nu am vorbit cu nimeni...
- Spune-le domnule:"Ce aveti cu mine? Eu nu stiu nimic..." Asta este solutia.
- Generalul Sarpe, iar, e a patra oara cand ma suna, in doua saptamani sa ma intalnesc cu el: "Vino in Bucuresti, trebuie sa ma intalnesc cu tine neaparat. Ai vorbit, vei plati, ai grija, gandeste-te ca ai un copil care e la facultate..."
- Spune-i ca nu ai vorbit cu nimeni, domnule. "Ce chestii au aparut in presa, ca nu a aparut nimica, domnule"
- Eu nu stiu, atunci, cu domnul Floroiu, in timpul sedintelor de hipnoza, ce mi-a scapat, ce-am spus, ca m-a tinut o ora, o ora si jumatate...
- Uite ce e, Floroiu asta ce medic a zis ca e?
- Domnul general Zaharia ii zicea profesor la Institutul National de Psihologie...
- E posibil ca lucrurile astea sa-ti scape, sunt lucruri din subconstient, nu poti sa le controlezi. Adica sunt amanunte care raman inregistrate in subconstient, anumite informatii pe care nu le stii, dar cand se face apel la memoria din subconstient raspunzi. Cam cat a durat sedinta aceasta cu Floroiu?
- Vreo trei ore, de la 9.30 pana pe la 13.00.
- Domnule Olaru, parerea mea e urmatoarea: trimite-i la plimbare. "Dom'le, nu stiu nimica. Ma pisati de pomana. Sunt o multime de pisalogeli, au venit si aia si aia, nu stiu nimica si cu asta am terminat" Eu ti-am spus de data trecuta, asta e pozitia pe care ar trebui sa o adopti. In legatura cu ambasada Frantei, nu te poti duce, fiindca, daca te fileaza cineva, nu e in ordine. Zaharia ti-a zis sa nu te duci.
- Mi-a zis sa nu ma duc, a confirmat, a zis ca a luat legatura si intr-adevar ala cica m-a cautat...
- Ce-ar fi sa iesi la raport la Dejeu? Dar sare in sus Zaharia!
- (Olaru ofteaza) Eu i-am raportat dlui general Zaharia ca m-au sunat de la ambasada americana, am raportat ca ma intalnesc cu atasatul militar, ca a venit dl. Gavrilescu si mi-a zis ca ia legatura cu ambasada americana. El mi-a zis: "noi, Ministerul de Interne, iti asiguram protectia, dumneata fii de partea noastra". Pe dl. Gavrilescu l-am inregistrat si i-am dat caseta dlui Zaharia. Dupa prima discutie cu Floroiu, dl. general mi-a spus sa nu mai inregistrez nimic si mi-a interzis sa mai iau legatura cu altcineva in afara de el. "Indiferent cine te cauta, pe mine ma suni, zi si noapte, ca..."
- Bun, facem asa, il tii la curent.
- Nu stiu ce sa fac...
- Asculta-ma pe mine. Il tii la curent pe Zaharia, ca este seful tau direct si pe restul trimite-i la plimbare: "Daca vreti ceva, vorbiti cu superiorul meu, vorbiti cu generalul Zaharia sau cu ministrul Dejeu". PDSR-ul a mai dat vreun semn?
- Da, directorul de la Gaesti, Novolan.
- Ce a vrut?
- Sa ma duc pe munte, domnule, sa ma intalnesc cu doi insi
- Domnule, nu merge pe munte, ca astia vor... Si raportezi.
- A venit - nu stiu daca v-am informat - cel care a fost la castel la Butimanu, Buduru.
- Mi-ai zis, da.
- Buduru, da. (...) Dupa ce mi-a confirmat generalul Zaharia ca acel colonel era atasatul Frantei mi-a zis: "Sa nu te sperii, lasa-l ca asta iti face reclama, ca am inteles ca a vorbit si cu altcineva".
- Cu cine?
- Cu alti colegi. (...) Cand am vorbit cu generalul Sarpe i-am spus: "Ce informatii puteam sa dau eu?". El mi-a zis:"Ai vorbit, vei plati! Din august de cand ma tin de capul tau". Intr-adevar, m-a sunat in august si mi-a zis:"Bai, sunt generalul Sarpe, te astept in Gara de Nord". I-am spus si atunci:"Domnule, n-am cum sa vin, sunt militar, trebuie sa raportez la...". "Nu raportezi la nici un inspector-sef, ce inspector-sef, vin eu si te astept." Si a zis ca in august au aparut informatii in presa. "Nu au aparut domnule, unde au aparut?", i-am zis. A mai sunat intr-o zi.
- Daca apareau, eu stiam, iti dai seama...
- A mai sunat de la Parchetul Militar intr-o zi. "Parchetul Militar, nu stiu ce colonel de la Parchetul Militar, il caut pe politistul Olaru".
- Mi-a zis: "O sa te mai caut"
- Cand s-a intamplat asta?
- Pe 4 sau pe 5, dupa...
- Si nu te-a mai cautat?
- Nu. Dar Sarpe si Stanculescu sunt foarte porniti impotriva mea. Nu stiu, imi vine sa ma internez in spital la Bucuresti.
- Aranjez treaba asta daca vrei, nu-ti face probleme.
- Nu aveti cum sa luati legatura, ca sa intrebati?
- Ce?
- Am impresia ca una dintre voci era a domnului general Vlad.
- Eu cu Vlad am avut o discutie, in februarie (1998), cand am facut o emisiune cu Radu Nicolae, despre evenimentele din decembrie '89. El mi-a zis atunci:"E un politist care zice ca mi-a dat mie nu stiu ce. Dar bate campii." Eu i-am zis "Nu stiu, n-am auzit de chestia asta". Il chemasem sa stau de vorba, sa vedem daca mai spune ceva din ce stia el. Dar nu am suflat un cuvant de treaba asta. Nu l-am mai vazut pe Vlad de atunci. Si ce ti-a zis asta, de care ai impresia ca era Vlad?
- M-a amenintat. Vocea era a lui Vlad.
- Ma gandesc la chestia cu ambasada franceza, cum ziceai ca il cheama pe colonelul acela?
- Atasatul militar, colonel Malabeu sau asa ceva am inteles...
- Sa iau legatura cu el si sa vorbesc despre protectia ta.
- Dar mi-a dat numarul de telefon. El mi-a dat interiorul. Daca vreti, il si sun in fata dumneavoastra. El m-a intrebat daca "domnul Dejeu te stie, ai purtat vreo discutie cu el". N-am purtat domnule, i-am zis. Dl. general Zaharia mi-a zis o data ca i-a raportat ceva.
- Cui, lui Dejeu?
- Da, da, asa mi-a zis seful meu si cand am vazut ca vroia prea multe amanunte am schimbat discutia.
- Domnule, facem in felul urmator. Noteaza-ti numarul de telefon al lui Radoi. Eventual sa vorbesti pe urma cu el. Si cu mine nu mai vorbi pe telefonul mobil. Se poate sa fiu ascultat. Voiam sa te mai intreb: deci, Zaharia a zis, nu Floroiu, ceva de Dascalescu, da?
- Eu am auzit, deoarece a ramas usa deschisa - eram intins pe canapea in spatele biroului. "Ati vazut domnule, ca si Dascalescu... Nu ma asteptam. Domnule general, ati vazut, pe pagina - cum or fi mers pe pagina, nu stiu - unde n-a citit a spus. Sa vedem acum, a doua oara..." Eu cred ca a prezentat la cineva.
- Cine?
- Seful, dl. Zaharia. "Dascalescu si Barbu Petrescu, ati vazut domnule, si Barbu Petrescu, cumnat cu Ceausescu", asa a zis. "Dom'le, ia-o usor", i-a zis Zaharia lui Floroiu. Si Floroiu a zis:"Domnule, e pericol, cum il lasati asa, asta are de facut istorie, este peste puterea mea de inmagazinare". Asta a zis-o in fata mea, acolo.
- Adica, dumneata ai o mare putere de memorare...
- Da. Am simtit ca ma apuca asa o caldura, o toropeala. Cine stie cui o fi prezentat informatiile...
- Nu cred ca le-a dat Zaharia. Nu mi-a zis nimic. De asta sunt suparat eu pe el. Eu l-am intrebat:"Domnule, ce mai face omul nostru?" "A, il mai cauta...", zice. "Domnule, zic, au as fi de parere sa le ia banii la toti si sa-i dea dracului. Eu asa as face in locul lui". Si cu asta am inchis discutia. Deci, problema era asta: luni seara, vorbim la ora opt, eu iti aranjez o trimitere la medic, la spitalul Caritas, sa te tina acolo vreo zece zile, ca sa scapi de perioada asta. Asa facem, si daca vrei sa vorbesti cu mine dai telefon la numarul asta, care este la fratele meu. Trebuie sa vorbesti de la un telefon care nu este supravegheat. E cazul sa intervin, sa ma duc sa vorbesc eu cu ambasadorul, cu atasatul militar francez, sa vad care este situatia si eventual daca iti asigura protectia, sa vedem, sa te duci in Franta.
- Sa imi asigure protectie.
- Deci asa facem. Ramane asa. (...) Si cand, pe 26, te-a chemat Gerry, atasatul militar american?
- Pe 26 a fost asta cu traducatorul si pe 2 decembrie trebuia sa ma intalnesc cu dumnealui.
- Si dupa aia nu a mai dat telefon.
- O mai fi dat... nu stiu. Ca nu m-a gasit pe mine. Durerea mare este, domnule senator, ca suna, nu sunt eu, si afla, cum a aflat lt. Curca...
- Domnule, uite care e chestia. Eu nu am spus nimica presei, nici Radoi nu a spus nimica, deci, din punctul meu de vedere poti fi absolut linistit.
- Ati putea sa stati de vorba cu el?
- Cu cine?
- Cu Floroiu. Ce-oi fi vorbit eu atata timp, sub hipnoza?
A r h i v a
  Iliescu se intoarce!    
  Iugoslavia a votat aderarea la Uniunea Rusia - Belarusv    
  Politia a facut scapat un sofer care a sfartecat sub roti o fetita    
  Detinutul Mircea Socolescu ameninta ca-i va tortura si ucide pe doi medici care l-au reclamat pentru furt    
 Top afisari / comentarii 
 Plutonierul Olaru a fost contactat de Ambasadele Statelor Unite si Frantei (34 afisari)
 Politia a facut scapat un sofer care a sfartecat sub roti o fetita (32 afisari)
 ZIUA va prezinta probele de concurs pentru admiterea in facultati (30 afisari)
 Iugoslavia a votat aderarea la Uniunea Rusia - Belarusv (25 afisari)
 Frica de KGB (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02277 sec.