Ziua Logo
  Nr. 1457 de vineri, 9 aprilie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Novolan a oferit, "pentru inceput", 200 de milioane de lei Doi generali sar si ei cu 400 de milioane Directorul Antena 1- Targoviste a oferit 40-50.000 de dolari Generalul Stanculescu ar fi dat "bani sau aur fara limita" Olaru a stat cinci zile ascuns in postul de politie Alpin Directia de Informatii a Armatei incearca marea cu degetul Intra in scena un Cielo alb si o masina cu numar de Austria Generalul Paul Sarpe voia o intrevedere in Gara de Nord sau la Sinaia 20 de zile de concediu preventiv Ce are Kulakov de la Ambasada Rusiei cu generalul Dumitru Iliescu? PRM-istul Gavrilescu voia o discutie in liniste cu Olaru
Calvarul lui Petre Olaru a continuat si in 1998 Lista celor mai importante persoane si institutii care l-au cautat anul trecut pe Petre Olaru
Petre Olaru relateaza cazurile din ultimele luni in care i s-au oferit sume de bani sau alte avantaje materiale pentru a coopera sau a pastra tacerea, precum si situatii in care a fost cautat sau invitat in locuri retrase, existand suspiciunea de a-i fi pusa viata in pericol.
- In luna iulie 1998, am fost cautat telefonic de catre directorul Arctic Gaesti - Traian Novolan, presedintele PDSR Dambovita, cumnat cu generalul Ciobanu, care a lucrat la SIE, si bun prieten cu Ion Iliescu, chiar inainte de 1989.
Mi-a propus sa ne intalnim la clubul fotbalistilor din orasul Fieni. Am acceptat invitatia si Traian Novolan mi-a propus sa parasesc structurile Ministerului de Interne, adica sa trec in rezerva, pentru ca va avea grija de mine sub aspect material. Mi-a propus, de asemenea, sa ma deplasez in zona Muntilor Leaota, din Bucegi, la cariera Lespezi, unde PDSR are cumparata Cabana Padina, pe numele ROMCIF Fieni (fabrica de ciment), pentru a discuta cu cineva din conducerea centrala a PDSR. Pentru inceput, mi-a spus ca imi va da 200 de milioane de lei pe fila CEC, lucru care l-am refuzat. La discutia purtata cu Traian Novolan a participat colonelul Buzea de la SRI Dambovita si alte doua persoane straine, de la Bucuresti, pe care nu le cunosc. Discutia a fost inregistrata pe banda magnetica si predata generalului Teodor Zaharia.
La doua-trei zile de la discutia purtata cu Novolan, am primit un telefon la serviciu de la un individ care s-a recomandat "generalul Popa" de la MApN. Acesta mi-a spus: "Ai avut o propunere sa te prezinti acolo. Banii care-i vei primi, vei fi ingropat cu ei!" Incercand sa aflu amanunte, acesta a continuat: "Esti politist batran si trage concluziile", dupa care a inchis telefonul.
In luna august 1998, am fost contactat telefonic la serviciu de catre doi generali activi de la MApN, care nu si-au prezentat numele si care mi-au spus ca sunt in uniforme militare si ma vor astepta in cofetaria din fata Prefecturii Targoviste. Mi-au precizat ca despre aceasta intalnire ar sti inspectorul-sef, colonelul Atanasiu. Tot la telefon mi-au precizat ca imi vor da 400 de milioane de lei cash, cu conditia sa nu mai accept in viitor nici un fel de intalnire, indiferent ca persoanele sunt militari sau civili. I-am refuzat si i-am raportat inspectorului-sef, colonelul Atanasiu, care mi-a spus ca ar cunoaste problema, dar sa nu ma prezint. De asemenea, i-am raportat generalului Zaharia, care mi-a spus ca am procedat foarte bine si nici in viitor sa nu accept asemenea propuneri.
Directorul postului TV Antena 1 - Targoviste, Teodor Vasiliu, m-a contactat personal la serviciu si mi-a propus sa merg la sediul Antenei 1 Targoviste, pentru a ma intalni cu directorul general si patronul postului Antena 1 - Dan Voiculescu si inca cateva persoane importante. Daca voi fi de acord, mi-a spus ca imi va da pe loc 40-50.000 de dolari. Intrebandu-l ce doresc, Vasiliu a precizat ca el atat are sarcina sa spuna si m-a facut atent ca este in interesul meu, intrucat exista un general care imi doreste moartea. Auzind acestea, am insistat sa-mi spuna cine este generalul, insa Vasiliu mi-a spus ca daca accept intrevederea imi va spune numele generalului. I-am explicat ca nu pot veni atunci, dar o sa fac tot posibilul sa ne intalnim cand imi voi lua concediu. Mi-a lasat numarul de mobil pentru a-l contacta. Discutia cu Vasiliu am inregistrat-o si am predat caseta generalului Zaharia.
In luna decembrie 1998, am fost cautat in repetate randuri pe telefonul de la serviciu de catre generalul Victor Athanasie Stanculescu, care a insistat sa ma intalnesc cu dansul pentru a discuta, marsand pe ideea ca i-as fi necesar in procesul pe care il are, la Parchetul General, in calitate de martor. Mi-a promis ca daca voi da curs invitatiei imi ofera bani sau aur fara limita. Mi-a spus ca a vorbit cu ministrul de Interne si cu adjunctul sau, generalul Zaharia, si totul este OK pentru a ma intalni. L-am refuzat politicos, spunandu-i ca sunt militar si nu am voie. I-am raportat apoi generalului Zaharia, care a apreciat ca am procedat bine si sa fac si in viitor la fel. Nu am inregistrat discutia, conform ordinului generalului Zaharia dupa ultima sedinta de hipnoza.
La sfarsitul lunii august 1998, in jurul orelor 22.00, am fost sunat acasa de maiorul Vladulescu Aurel, prim-loctiitor al Inspectorului-sef de la Inspectoratul de Politie Dambovita, care mi-a transmis ca a doua zi de dimineata sa ma prezint la dansul la birou, la orele 7.00. Intrebandu-l ce s-a intamplat, mi-a spus sa dorm linistit, ca imi va spune a doua zi. A doua zi m-am prezentat la dansul si mi-a spus sa plec urgent din comuna si din zona pentru siguranta mea. Reactia fireasca a fost aceea de a-i cere explicatii. Mi-a spus ca va vorbi dansul cu familia mea si, in plus,i-a raportat generalului Zaharia, care a fost de acord cu plecarea mea pentru o perioada de cinci zile.
A ordonat sa mi se dea alimente, autoturism de la serviciul administrativ si un subofiter insotitor cu pistol mitraliera AK 47 cu munitie, pentru a ma insoti la postul de politie Alpin, apartinand de IPJ Dambovita, unde urma sa-mi petrec cele cinci zile, fara a sti nimeni. Nu mi-a dat nici un fel de documente cu privire la motivul pentru care trebuie sa parasesc urgent serviciul, comuna si zona. In discutia cu mine, maiorul Vladulescu era de-a dreptul panicat. I-am dat telefon pe firul scurt generalului Zaharia inainte de a pleca si mi-a ordonat sa execut ce mi s-a transmis si sa fiu foarte atent. Am plecat, am ajuns la hotelul Alpin din cadrul postului de politie si dupa cinci zile m-am intors la domiciliu, raportandu-i generalului Zaharia ca nu am avut probleme. Ulterior am aflat de la col. Floricel Octavian, al doilea adjunct al inspectorului-sef, in mod confidential (era si el la fel de speriat ca si maiorul Vladulescu), ca s-au prezentat la Inspectoratul de Politie Dambovita niste generali din MApN care au discutat cu maiorul Vladulescu si din cauza aceasta s-au luat masuri de protectie asupra mea.
In luna septembrie 1998 a venit la domiciliul meu din comuna Doicesti un autoturism Mercedes negru, cu doua persoane. Au intrebat-o pe soacra mea unde ma aflu iar aceasta le-a spus ca sunt plecat la serviciu. Au asteptat aproximativ 30 de minute, la circa 50 de metri distanta de poarta mea, dupa care au plecat, fara sa ma caute apoi la serviciu. Un vecin a retinut numarul autoturismului, mi l-a dat, iar eu am mers la Bucuresti la generalul Zaharia si i l-am prezentat, raportandu-i intamplarea. In prezenta mea, generalul Zaharia i-a dat numarul Mercedesului generalului Ardeleanu - seful departamentului informativ din IGP, pentru verificare. A rezultat ca masina apartinea Marelui Stat Major al MApN - sub acest nume sunt inmatriculate autoturismele Directiei de Informatii a Armatei la Serviciul Circulatie. Generalul Zaharia a ramas pe ganduri si a spus: "Ce cauta astia acolo, domnule?"
Dupa aproximativ doua saptamani, spre sfarsitul lunii septembrie 1998, au oprit in fata casei mele doua autoturisme: un Cielo alb si o masina straina cu numar de Austria, careia nu ii retin marca. Au batut la poarta si a iesit soacra mea, care le-a spus ca sunt la serviciu, dupa care au plecat. Eu eram acasa, dar nu am vrut sa ies. Le-am vazut numerele pe geam si a doua zi am mers la Bucuresti si i-am prezentat cazul generalului Zaharia. L-a chemat imediat pe colonelul Mateescu - seful Departamentului Crima Organizata si pe col. Manoloiu - seful Directiei Cercetari Penale pentru a verifica masinile si pe posesorii lor in evidente. Nu stiu ce i s-a raportat generalului Zaharia, dar imediat mi-a dat permisie sapte zile si mi-a ordonat sa ma duc undeva, la o ruda, pentru a sta ascuns, considerand ca ma aflu intr-un real pericol. Nu mi-a dat nici un alt amanunt. Dupa sapte zile i-am raportat ca m-am intors la serviciu si mi-a atras atentia sa fiu prudent.
In luna august si inceputul lunii decembrie 1998 am fost contactat telefonic de catre generalul Paul Sarpe, fost sef, o perioada dupa 1989, al Directiei de Informatii Militare si apoi reprezentantul Romaniei la Bruxelles, pe langa NATO. Prima oara m-a invitat in Bucuresti, la Gara de Nord, unde urma sa ma astepte o doamna blonda, cu un buchet de flori si ziarul "National" in mana, langa Biroul de Informatii al garii. Eu urma sa o contactez, dupa care sa o urmez catre un autoturism care avea sa ma conduca la generalul Sarpe. L-am refuzat pur si simplu. A doua oara (in decembrie) mi-a propus sa treaca sa ma ia cu masina de acasa, dupa care sa mergem spre Sinaia, ocazie cu care ar putea discuta cu mine.
L-am refuzat politicos si mi-a spus ca este in interesul meu, in special, sa ne vedem si sa discutam.
Pe data de 19 decembrie 1998 am mers la generalul Zaharia si mi-a ordonat ca, incepand cu data de 20 decembrie 1998 sa intru in concediu 20 de zile, urmand sa-i transmita si inspectorului-sef de la Dambovita aceasta hotarare a sa si masurile care trebuie luate. Vazand ca am ramas surprins de ordinul sau, generalul Zaharia mi-a spus: "Am informatii ca vei fi cautat si nu vreau sa am evenimente cu tine si este posibil sa ai greutati." Mi-a spus sa nu stau acasa in principiu si sa nu merg deloc la serviciu. Ajungand la serviciu la Pucioasa, inspectorul-sef Atanasiu mi-a dat adeverinta medicala aprobata pentru 20 de zile. Dupa aceea, inspectorul-sef a fost chemat la Bucuresti de generalul Zaharia, fara sa cunosc motivul. Pe perioada celor 20 de zile nu mi s-a intamplat nimic.
Spre sfarsitul lunii octombrie 1998 am fost sunat de mai multe ori de catre un barbat care vorbea foarte prost romaneste, rugandu-ma sa sun la telefonul 222.31.70. Cand am intrebat cine este persoana care doreste sa vorbeasca cu mine, mi s-a spus ca la acest numar de telefon va raspunde dl. Kulakov si sa sun ziua, intre orele 10.00-14.00. Am cerut relatii cu privire la ce anume doreste sa mi se transmita si barbatul mi-a spus ca este imputernicit sa faca numai oficiul de a ma cauta si de a-mi transmite rugamintea. Nu a dat alte relatii in plus, sub motivul ca vorbeste foarte putin romaneste.
Dar apare un lucru foarte interesant: pe data de 4 noiembrie 1998 secretara PDSR-Dambovita, Simona Andreescu, m-a informat telefonic ca a primit un telefon de la generalul Dumitru Iliescu, din Bucuresti, (fost sef al SPP pe perioada mandatului lui Ion Iliescu), prin care o ruga sa-i transmita dlui director Novolan (de la Fabrica de Frigidere "Arctic" Gaesti) ca pe data de 8 noiembrie 1998 urma ca eu sa fiu convocat la Ambasada Rusiei, la consulul sau consilierul Kulakov si sa nu ma prezint sub nici o forma, indiferent cine va interveni! Dl. director Novolan, care este si seful PDSR-Dambovita, fiind plecat in strainatate, secretara Simona mi-a transmis mie acest mesaj, urmand sa-l informeze apoi si pe dl. Novolan.
In urma cu numai o saptamana fata de discutia din 4 noiembrie 1998, adica in zilele de 25, 26 si 27 octombrie 1998, am fost cautat de catre un domn Gavrilescu, care mi-a spus ca trebuie sa ma intalnesc urgent cu dansul in Bucuresti, sa stabilim data si locul unde putem vorbi linistiti. Dupa aceea, mi-a dat doua numere de telefon la care pot sa-l sun: 230.56.38 si 313.00.23, facand precizarea ca trebuie sa folosesc un telefon public. (N.r.: Nicolae Gavrilescu este membru marcant al PRM, condus de C.V. Tudor, si a fost seful campaniei electorale pe Bucuresti a acestui partid. Inainte de 1989 a facut parte din nomenclatura comunista.)
- Traian Novolan, presedintele PDSR-Dambovita
- Teodor Vasiliu, directorul Antena 1 - Targoviste
- Generalul Victor Athanasie Stanculescu
- Directia de Informatii a Armatei
- Generalul Paul Sarpe
- Nicolae Gavrilescu, PRM
 Afisari: 128  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Reaua-credinta si incompetenta sunt doua trasaturi caracteristice ale consilierului prezidential Dorin Marian    
  Convorbirea dintre generalul Dumitru Iliescu si plutonierul Petre Olaru    
  British Airways sare in ajutorul refugiatilor    
 Top afisari / comentarii 
 Executivul a aprobat legea de infiintare a primelor universitati particulare (141 afisari)
 Lista celor mai importante persoane si institutii care l-au cautat anul trecut pe Petre Olaru (128 afisari)
 Convorbirea dintre generalul Dumitru Iliescu si plutonierul Petre Olaru (49 afisari)
 Cine e duplicitar?Dorin Marian sau Costin Georgescu? Sau amandoi? (29 afisari)
 Actiunea de lichidare a CNM Navrom a fost suspendata (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01606 sec.