Ziua Logo
  Nr. 1457 de vineri, 9 aprilie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Cine e duplicitar?Dorin Marian sau Costin Georgescu? Sau amandoi?
Sorin ROSCA STANESCU 
Asa cum m-am asteptat, "Lista lui Olaru" a devenit subiect de dezbatere publica. Si de controverse. Institutia prezidentiala, prin Dorin Marian, consilier pe probleme de aparare si siguranta nationala, a si iesit la bataie. Cu un comunicat pe care Ziua l-a publicat integral. Alte ziare au intervenit prin comentarii extrem de interesante care, sub unghiuri diferite, analizeaza "Lista lui Olaru". Am monitorizat toate aceste reactii. Acum, cred ca este momentul sa ma pronunt.
Ziarul Ziua este unul dintre cotidianele caruia i s-au pus la dispozitie marturiile scrise, audio si video ale plutonierului Petre Olaru. Le-am publicat si continuam sa le publicam intrucat ele prezinta interes. Ca asa stau lucrurile rezulta chiar din intensitatea si diversitatea reactiilor. Daca, in final, ele vor contribui la stabilirea adevarului, privind evenimentele din decembrie 1989, vom vedea. Personal, cred ca raspunsul este afirmativ si voi explica, in curand, de ce. Dar, in prealabil, in acest editorial voi incerca sa deslusesc enigma continuta in titlu.
Consilierul prezidential Dorin Marian recunoaste, printr-un comunicat oficial, ca in luna noiembrie 1997 a primit "Raportul Olaru" care, in prealabil, ii fusese prezentat presedintelui Emil Constantinescu. La capatul unor investigatii, sustine Dorin Marian, la care au participat reprezentanti ai Ministerului de Interne, ai Armatei, ai SRI si SIE, concluzia a fost ca Petre Olaru e nebun. Si cu asta basta. Ca totul ar fi o fantasmagorie a unui om surprins si socat de evenimentele din decembrie 1989, s-a stabilit, conform consilierului prezidential, cu multa vreme in urma. Cazul parea definitiv inchis cand doua persoane puse pe farse, la scara nationala, senatorul Serban Sandulescu, vicepresedinte al Comisiei de Aparare Ordine Publica si Siguranta Nationala, si Stefan Radoi, ofiter de contrainformatii pana in 1982, au decis, cu acceptul lui Olaru, sa faca public acest caz, expunandu-se tuturor riscurilor. Inclusiv riscului de a fi acuzati ca mint. Iar ziarul Ziua care si in alte dati a lansat pe piata dezvaluiri care au starnit controverse, le-a dat acestora concursul, oferindu-se sa publice integral informatiile legate de "Lista lui Olaru". E de inteles de ce reactia lui Dorin Marian a fost atat de prompta.
Comunicatul institutiei prezidentiale contine o suspecta minciuna prin omisiune. Desi consilierul Dorin Marian a acordat un spatiu larg demonstrarii faptului ca de mult timp, in urma unor complexe investigatii, s-a concluzionat ca Olaru este nebun, el "uita" un element-cheie, legat chiar de investigatiile pe care le-a dispus. Si anume ca, la finele anului trecut si la inceputul acestui an, ancheta, care vezi Doamne se sfarsise, se desfasura intr-o adevarata frenezie. Cum adica? S-a stabilit ca Olaru este nebun si totusi in cel mai oficial mod cu putinta, generalul Teodor Zaharia, ditamai ministru secretar de stat la Interne, ii organiza acestuia interogatorii sub hipnoza? Nu unul, ci trei? Facute temeinic, metodic, profesionist de catre cel mai bun si de incredere specialist in domeniu la care putea face apel Ministerul de Interne. L-am numit pe profesorul Floroiu. Daca, anterior, prin intensa si secreta cooperare dintre MI, Armata, SIE si SRI se stabilise ca Olaru bate campii, atunci nu-mi ramane decat sa presupun ca redeschiderea dosarului a fost consecinta dorintei consilierului prezidential Dorin Marian de a sufla si in iaurt. S-o fi gandit ca, daca e vorba de KGB, nu strica o verificare in plus. Pot intelege acest demers. Ma simt insa, complet depasit atunci gand iau in calcul mai multe realitati inedite. Profesorul Floroiu, la ordinul generalului Teodor Zaharia si in sediul Ministerului de Interne a facut cu Olaru nu una, ci trei sedinte de hipnoza. Ceea ce inseamna ca Olaru oferea sub hipnoza nu simple elucubratii, ci informatii de care Zaharia si cei care l-au condus aveau mare nevoie. Pur si simplu alta explicatie logica nu poate exista. Mai mult, interesul Ministerului de Interne, a mers atat de departe incat in ianuarie acest an, la multe luni dupa ce Dorin Marian ajunsese la concluzia ca Olaru este nebun, telefonul plutonierului era permanent inregistrat cu aparatura pusa la dispozitia celui "dus cu pluta" chiar de catre Ministerul de Interne. Practic, studierea stiintifico-tehnica a cazului Olaru de catre Ministerul de Interne nu a incetat nici dupa cea de-a cincea mineriada, soldata cu demiterea generalului Zaharia. Oare de ce? De ce atata efort in raport cu un nebun? Si daca tot este nebun Olaru, atunci, de ce si-a mai batut capul discretul si taciturnul Dorin Marian sa scrie un comunicat si sa iasa la rampa, facand si declaratii de presa?
Nu era mai economic, mai convingator, mai simplu si mai eficient ca Dorin Marian sa-i solicite profesorului Floroiu sa declare public ca Olaru este de trei ori nebun, atestat ca atare prin tot atatea sedinte de hipnoza? Si, evident, ca sa fie cat mai convingator, ca sa nu mai incapa nici cea mai mica indoiala, profesorul Floroiu ar fi putut pune la dispozitia presei inregistrarile sedintelor de hipnoza. Hai sa admitem ca profesorul Floroiu a disparut, odata cu generalul Zaharia. Dar aceste inregistrari, precum si inregistrarile convorbirilor telefonice ale lui Olaru cu virtualii sai tragatori de limba, au ramas. Aceste inregistrari sunt bunuri ale Ministerului de Interne. Daca Olaru este intr-adevar nebun, ele apartin intregului popor. Pot fi facute publice. Nu sunt nici secrete de stat si nici secrete de serviciu. De aceea ii solicit consilierului prezidential Dorin Marian si ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu sa puna la dispozitia presei aceste materiale. Daca Olaru este nebun si in eventualitatea, greu de crezut, in care Zaharia, cand a plecat, si-a luat cu el si jucariile, daca nu mai exista casetele, eu cred ca ceva, totusi, s-a pastrat. Adica, stenograme si rapoarte ale ofiterilor care au investigat cazul. Sa admitem ca prin "tradarea generalilor" s-ar fi evaporat si aceste inscrisuri. Nu-i nimic. Exista rapoarte competente legate de cazul Olaru si la Armata, si la SRI si la SIE. Daca Olaru e nebun, rapoartele nu pot fi secrete. Atunci ar fi bine sa le stim si noi. In felul acesta cititorii nostri ar fi mai bine informati. Si nu ar mai trai toata lumea cu senzatia ca, dupa ce a organizat o spectaculoasa si sangeroasa tele-lovitura de stat, KGB-ul a mai si ramas, bine infipt, in Puterea de la Bucuresti. Abia asteptam sa rasuflam usurati.
Evident, Dorin Marian este persoana care ne poate scoate din incurcatura. Daca nu cumva generalul Teodor Zaharia a actionat pe cont propriu. In aceasta eventualitate, consilierul prezidential afla acum, din presa, aceste detalii si isi reconsidera intrega declaratie si pozitie fata de cazul Olaru. Daca nu face nici una, nici alta inseamna ca e duplicitar.
Dar sa vedem ce se petrece la Serviciul Roman de Informatii. Cum gandeste directorul acestuia, Costin Georgescu. Daca declaratia lui Dorin Marian este corecta, in partea care se refera la cooperarea cu SRI, legata de Olaru, atunci am proba indubitabila ca directorul SRI joaca dublu. Ca e, la randul lui, duplicitar. Cititi si maine editorialul. Si va veti cruci.
A r h i v a
  Lista lui Olaru nu contine KGB-isti. Dar documentul e KGB    1999-04-06
  Basescu a reusit. Basescu poate continua    1999-03-31
  Lasitatea proverbiala a "Tribunului"    1999-03-23
  Romania respira greu dar nu horcaie. Inca    1999-03-19
  Diversiune anti-SRI. Montata din interior    1999-03-11
 Top afisari / comentarii 
 Executivul a aprobat legea de infiintare a primelor universitati particulare (141 afisari)
 Lista celor mai importante persoane si institutii care l-au cautat anul trecut pe Petre Olaru (128 afisari)
 Convorbirea dintre generalul Dumitru Iliescu si plutonierul Petre Olaru (49 afisari)
 Cine e duplicitar?Dorin Marian sau Costin Georgescu? Sau amandoi? (29 afisari)
 Actiunea de lichidare a CNM Navrom a fost suspendata (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.75688 sec.