Ziua Logo
  Nr. 1455 de miercuri, 7 aprilie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Cotrocenii il scot nebun pe plutonierul Petre Olaru Declaratia consilierului prezidential Dorin Marian in legatura cu cercetarile din cazul subofiterului Petre Olaru
Consilierul prezidential pe probleme de aparare si siguranta nationala, Dorin Marian, a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa desfasurata la Cotroceni ca stia de cazul subofiterului Petre Olaru de la sfarsitul anului 1997, insa in urma unor verificari minutioase, care s-au intins pana in toamna lui '98, s-a ajuns la concluzia ca afirmatiile subofiterului nu sunt sustinute de nici un fel de probe. Consilierul prezidential a spus ca potrivit rapoartelor fostilor sefi ai subofiterului Olaru, acesta ar fi ramas marcat de evenimentele din decembrie '89, dupa ce postul de politie din Crevedia a fost asediat de mai multi cetateni, iar familia Olaru a fost evacuata din incinta cu ajutorul trupelor MI si a unui TAB. Dorin Marian a explicat ca SRI stia de existenta acestui caz inca din timpul guvernarii PDSR, insa au stiut sa faca investigatii discrete. El a lasat sa se inteleaga ca Serviciul Roman de Informatii ar fi pe deplin edificat in privinta informatiilor furnizate de Petre Olaru. Consilierul prezidential a precizat ca de comun acord cu Olaru i s-a atasat un casetofon la postul telefonic pentru a depista persoanele care ar fi avut legatura cu cazul. Oficialul de la Cotroceni a prezentat ieri o caseta cu doua inregistrari in care o persoana neidentificata ii cere lui Olaru sa vina urgent la "Bucuresti la Ambasada", fara a preciza la care dintre ele. Dorin Marian nu a comentat continutul discutiilor inregistrate, lasand sa se inteleaga ca sunt cusute cu ata alba. El a mai spus ca Olaru nu ar fi trebuit hipnotizat ci pus la detectorul de minciuni "dar cum detectoarele de minciuni sunt irelevante in Romania" s-a preferat hipnoza partiala. Consilierul de la Cotroceni a precizat ca au mai existat cateva cazuri de amenintari la adresa presedintelui, care au fost cercetate de organele abilitate, insa in cazul Olaru s-au facut investigatii amanuntite iar afirmatiile subofiterului nu sunt sustinute cu nici un fel de probe. Dorin Marian a mai spus ca ziarul care a oferit ieri cele mai multe date despre cazul Olaru anuntase deja cu o luna in urma existenta dovezii KGB. Oficialul de la Cotroceni nu a negat existenta unui interes intre publicarea acestor dovezi si intalnirea de astazi de la Cotroceni a liderilor partidelor parlamentare cu presedintele Constantinescu.
In luna noiembrie 1997, senatorul Serban Sandulescu, impreuna cu un colaborator al dansului, Stefan Radoi, au fost primiti in audienta de catre Presedintele Romaniei. Cu acest prilej cei doi i-au adus la cunostinta sefului statului ca un subofiter de politie din orasul Pucioasa, judetul Dambovita, se afla in posesia unor date care ar interesa siguranta nationala.
La scurt timp dupa aceea am avut si eu o discutie cu cei doi, discutie in urma careia am solicitat ca subofiterul de politie sa intocmeasca un raport amanuntit Presedintelui Romaniei prin intermediul meu.
Acest raport a fost inaintat la Presedintie la inceputul lunii decembrie 1997 si a fost supus unei discutii pe care am avut-o cu reprezentanti ai Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe si Ministerului Apararii Nationale.
Relatarea subofiterului se bazeaza pe un document pe care autorul raportului pretinde ca l-ar fi obtinut in urma unei perchezitii efectuate in ziua de 14 decembrie 1989, la resedinta din Crevedia a regizorului George Vitanidis. Subofiterul Olaru declara ca acest document ar fi reprezentat planul de rasturnare de la Putere a lui Nicolae Ceausescu, plan pus in aplicare in decembrie '89. Materialul atribuit de subofiter ca apartinand ambasadei Uniunii Sovietice la Bucuresti, ar fi continut aproximativ 60 de nume de persoane care urmau sa fie implicate in rasturnarea regimului Ceausescu. De asemenea, materialul ar mai fi continut planuri ale diferitelor actiuni pe care persoanele si grupurile mentionate ar fi trebuit sa le intreprinda.
Ce s-a constatat?
Raportul subofiterului Olaru se bazeaza, in principiu, pe urmatoarele elemente majore:
a. Un document a carui existenta nu a putut fi probata si al carui pretins continut il stim doar din declaratia subofiterului Olaru.
b. Prezenta la Crevedia pe 14 decembrie a generalul Vlad Iulian, adjunctul ministrului de Interne din acea vreme, si preluarea de catre acesta a materialului indicat.
c. Prezenta la Crevedia, pe 21 decembrie, a generalului Stefan Guse, seful Marelui Stat Major al Armatei, care i-ar fi confirmat ca stie despre acest material si ii cere sa dea un angajament ca nu va divulga nimic despre continutul lui.
d. Contactarea subofiterului Olaru, dupa decembrie 1989, de catre un numar mare de oficiali romani, membri ai guvernului, lideri politici, generali si ofiteri ai M.Ap.N., M.I., S.R.I., ziaristi, oameni de afaceri.
Prima verificare a fost facuta cu generalul Vlad, care a infirmat ca l-ar fi cunoscut sau preluat vreun document de la subofiterul Olaru. In al doilea rand, am cerut itinerarul generalului Guse din acele zile. Stiam ca a fost la Timisoara, dar am cerut o noua verificare. Statul Major General al Armatei Romane a confirmat ca generalul Guse se afla in acele zile la Timisoara si ca el nu a parasit zona decat pe 22 decembrie 1989, deci prezenta lui in dimineata zilei de 21 decembrie '89 la Crevedia era imposibila.
Al doilea pas a fost o verificare a structurii materialului prezentat, verificare facuta de ofiteri de informatii. Acesta verificare a intarit ceea ce banuiam si anume ca nici un serviciu de informatii nu isi pune intr-un plic asemenea date si sub nici o forma un document de asemenea importanta nu ar fi fost necifrat.
De asemenea, unele denumiri de institutii care ar fi aparut in acel document corespund mai degraba cu numele pe care le-au purtat dupa '89 (ex. Statul Major al Armatei la care face referire se numea in '89 Marele Stat Major).
In plus, evolutia evenimentelor prin care trece subofiterul este de domeniul neverosimilului. Asistam in raportul lui, la o defilare a liderilor politici ai vremii pe la poarta sau telefonul subofiterului de la postul de politie Pucioasa, toti cu solicitarea de a afla amanunte despre materialul incriminat. Ar fi fost acolo un prim-ministru al Romaniei, un ministru al Apararii, senatori si deputati, un ministru de interne (seful cel mare al domnului Olaru), prefecti, ziaristi, lideri politici, diferiti alti ministri, directori de intreprinderi.
Am inteles ca subofiterul a rezistat tentatiilor de ordin material, dar este destul de dificil de crezut ca el a refuzat, in repetate randuri, sa se prezinte la ordinul superiorilor lui, motivele invocate fiind relativ puerile. Stim cu totii cum functioneaza sistemul militar, indiferent de tara: este vorba de respectarea ordinelor. Or acest principiu a fost incalcat in mod repetat de subofiterul M.I. Daca acest lucru s-ar fi intamplat cu adevarat, este putin de presupus ca domnia sa ar mai fi fost in acest moment subofiter al Ministerului de Interne.
Chiar si aceste argumente ar fi fost suficiente ca sa se traga concluzia ca acest document este doar o combinatie ingenioasa de speculatii vehiculate in mass-media, in special cea a anilor '90-'91. Faptul ca subofiterul afirma ca asupra lui exista o mare presiune psihologica si ca se simte amenintat m-a determinat sa solicit continuarea verificarii celor afirmate in raport. Mai ales ca, pentru a-si asigura protectia, subofiterul Olaru solicita transferul la o ambasada a Romaniei.
Am cerut, prin intermediul celor abilitati, date suplimentare despre subofiterul Petre Olaru. Rapoartele pe care le-am primit de la fostii sau actualii sai sefi au indicat ca plutonierul Olaru "a fost marcat puternic de evenimentele din decembrie '89 si, mai ales, dupa ce postul de politie a fost asediat de multi cetateni din orasul Crevedia. Acesta se afla impreuna cu familia in locuinta postului si a fost necesara interventia noastra si a unui TAB al armatei pentru evacuarea lui".
Pentru ca in special incepand cu a doua perioada a anului 1998 subofiterul reclama ca este cautat telefonic cu insistenta de catre persoane importante care-i solicita intalniri sau detalii despre materialul la care am facut referire, de comun acord cu plutonierul Olaru s-a atasat un casetofon telefonului sau tocmai pentru a putea documenta aceste convorbiri. Pe o perioada de patru luni nu am primit nici o inregistrare care sa cuprinda o asemenea convorbire. Inregistrarile obtinute cuprind incercari ale plutonierului Olaru de a contacta telefonic diferite persoane care declara fie ca nu il cunosc, fie ca nu l-au cautat si ca, in orice caz, nu au nimic sa-i spuna. Singura convorbire care ar avea vreo relevanta cu materialul discutat este una cu o persoana neindentificata.
In urma datelor obtinute, in toamna lui '98 am facut o ultima evaluare a informatiilor si am ajuns la concluzia ca afirmatiile subofiterului nu sunt sustinute de nici un fel de probe. In consecinta, la inceputul acestui an l-am informat pe presedintele Romaniei ca afirmatiile din raport nu pot fi sustinute, ca nu se verifica existenta unor presiuni asupra respectivului si ca, in consecinta, nu ne aflam in fata unui caz de natura de a periclita siguranta nationala. Asa s-a incheiat, din punctul nostru de vedere, povestea acestui raport.
Mihai TOADER 
A r h i v a
  Cazimir Ionescu: "O incercare de aruncare in desuetudine a institutiilor statului"    
  "Voi intoarce scorul in favoarea mea!"    
  Alarma cu bomba la Curtea Suprema de Justitie    
  SRI a trimis la Parchetele Militare o adresa cu amanunte despre construirea sediului de la Baia Mare    
  Iugoslavia a decretat incetarea unilaterala a focului in Saptamana Mare    
  NATO a lansat fluturasi anti-Milosevici din Romania, sustine Reuters    
  MApN neaga survolarea Romaniei de catre NATO    
  Sarbii si albanezii se acuza reciproc de masacre    
 Top afisari / comentarii 
 Declaratia consilierului prezidential Dorin Marian in legatura cu cercetarile din cazul subofiterului Petre Olaru (90 afisari)
 "Voi intoarce scorul in favoarea mea!" (40 afisari)
 Repopularea cu vulturi barbosi a Pietrosului Rodnei a fost premiata de Fundatia Ford (37 afisari)
  Administratorul "Bussines Women" a fost arestat in contrabanda cu tigari de la Constanta (21 afisari)
 Cazimir Ionescu: "O incercare de aruncare in desuetudine a institutiilor statului" (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01970 sec.