Ziua Logo
  Nr. 1454 de marti, 6 aprilie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Noul director al Companiei Nationale de Electricitate taie in carne vie Privatizarea distributiilor de energie ar putea incepe la mijlocul anului viitor
CONEL va disponibiliza aproape 10.000 de angajati incepand cu 1 mai
-- Privatizarea distributiilor s-ar putea realiza prin investitor strategic, dar care sa nu detina mai mult de 20% din actiunile filialei * Efectul net al programului de restructurare a CONEL este o economie de 909 miliarde lei * Compania de electricitate are de incasat 3.356 miliarde lei de la datornici
Noul director general al Companiei Nionale de Electricitate (CONEL), Silviu Lucian Boghiu, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca etapa a doua a programului de restructurare a companiei incepe cu o reducere de personal de 9.772 de angajati. Practic, incepand cu 1 mai 1999 si pana la sfarsitul anului 2000, din 81.848 salariati, CONEL va disponibiliza 15.545 dintre acestia. Pentru 1999, CONEL are alocate in buget 250 miliarde lei pentru disponibilizati, care vor primi pana la 20 de salarii conform Ordonantei 9/98; pensionabilii vor primi toti 3 salarii si, in functie de vechime, inca 1-5 salarii. " Ne gandim la infiintarea unei societati de servicii (administrativ, reparatii, chiar proiectare si consultanta), cu capital 100% CONEL, pentru a diminua efectul disponibilizarilor prin crearea de noi locuri de munca", a spus directorul Boghiu. Programul de restructurare a CONEL urmareste reducerea costurilor totale in activitatea de productie prin eliminarea cheltuielilor nejustificate sau exagerate (de exemplu, prin eliminarea excedentului de putere se reduc cheltuielile materiale, costuri de amortizare, cheltuieli de reparatii si, respectiv, cheltuieli cu munca vie); eficientizarea investitiilor nerentabile fara surse asigurate si concentrarea fondurilor de investitii pe prioritati cu efect economic maxim; eliminarea activitatilor si cheltuielilor care genereaza presiuni pe costuri si pot determina cresteri nejustificate ale tarifelor de energie.
Ca urmare a realizarii procesului de restructurare, capacitatea de productie a CONEL va inregistra urmatoarele modificari: putere instalata - 20.035 Mw; putere retrasa din exploatare si trecuta in conservare - 3.852 Mw; totalul casarilor - 2.020 Mw; totalul centralelor propuse pentru externalizare se ridica la 1.578 Mw. Efectul economic estimat al programului de restructurare are in vedere o diminuare a cheltuielilor de 1.732,7 miliarde lei, din care se consuma pentru restructurare 823 miliarde lei, efectul net fiind o economie de 909,7 miliarde lei.
"Pana in octombrie, speram sa avem finalizata pregatirea pentru privatizare, cel putin in ceea ce priveste distributiile. Avem 1,3 milioane de euro prin Programul PHARE pentru pregatirea acestui proiect. Urmeaza licitatia pentru alegerea consultantului si, pana in luna iunie, dorim sa se incheie proiectul privind metoda de privatizare. Personal, ma gandesc la o privatizare prin investitor strategic, dar care sa nu detina mai mult de 20% din actiunile unei filiale de distributie. In prezent sunt 42 de sucursale de distributie, dar avem in vedere crearea a 5-8 sucursale consolidate (cel mai probabil 8), pe regiuni, echilibrate din punct de vedere al numarului de personal, al clientilor, al vanzarilor/cap de angajat. Este posibila si concesionarea activitatii de distibutie, precum si a celei de transport pe cabluri de inalta tensiune, dupa cum se poate alege si varianta ofertei publice. Primul pas care trebuie facut este, insa, o reevaluare a patrimoniului. Ultima reevaluare a avut loc in anul 1994, de aceea, patrimoniul Distributiei Bucuresti este de doar 450 miliarde lei, iar in tara, unele sucursale au un patrimoniu evaluat la doar 90 miliarde de lei, ceea ce, demult nu mai corespunde realitatii. La inceputul anului viitor, CONEL va incheia faza premergatoare privatizarii, dar, personal, nu cred ca, practic, privatizarea va incepe inainte de mijlocul anului 2000", a mai spus Boghiu.
Anul trecut, CONEL a realizat un profit brut de aproximativ 50 miliarde lei, in conditiile in care a reusit sa acopere pierderile de 1.100 miliarde lei din 1996. CONEL are de recuperat creante in valoare de 3.356 miliarde lei, din care, de la SIDEX - 664 miliarde lei, RADET - 547 miliarde lei, FEROM Tulcea - 372 miliarde lei, COS Targoviste - 269 miliarde lei, SIDERURGICA Hunedoara - 193 miliarde lei. Pentru anul acesta, noua conducere a Companiei Nationale de Electricitate nu mai doreste sa iasa pe piata privata de capital. Reamintim, in 1996 RENEL a contractat un credit de 150 milioane dolari, prin emisie de bond-uri aranjata de banca Merrill Lynch, imprumut preluat de CONEL.
A r h i v a
  Inculpatii in legatura cu atentatul terorist de la Lockerbie vor fi judecati in Olanda    
  PDSR va cere aprobarea in Parlament a programului rezultat dupa convorbirile de la Cotroceni    
  UFD va pleda pentru un program anticriza    
  Si taranistii sunt pentru trecerea prin Parlament a masurilor de relansare economica    
  Tepelea solicita accelerarea abrogarii actelor legislative neconstitutionale    
  Se scumpesc curentul electric si gazele    
  CASS Bucuresti a ramas fara presedinte    
  Directorii marilor spitale bucurestene cer suplimentarea fondurilor    
  Iasiul va ramane fara apa calda dupa Sarbatorile de Paste    
  Alte noua specializari de stat si particulare au fost avizate de CNEAA    
  Scad taxele vamale la importurile de carne si zahar    
  Salariatii de la Institutul de Cercetari Nucleare Pitesti au declansat o greva spontana    
  Legislatia privind importurile de carne nu este respectata    
  Botosanenii vor plati taxe pe apa de ploaie    
  ZIUA va prezinta probele de concurs pentru admiterea in facultati    
 Top afisari / comentarii 
 Mass-media din Romania a luat simultan startul in cea mai spectaculoasa ancheta despre "Decembrie '89" (73 afisari)
 ZIUA cere protectie internationala pentru martorul Petre Olaru (61 afisari)
 Dovada KGB (31 afisari)
 Lista lui Olaru nu contine KGB-isti. Dar documentul e KGB (29 afisari)
 CASS Bucuresti a ramas fara presedinte (26 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00955 sec.