Remus Opris, purtatorul de cuvant al PNTCD, a declarat, ieri in conferinta de presa, ca Programul de relansare ce va fi convenit la Cotroceni intre partidele politice, sindicate, patronat si societatea civila trebuie supus aprobarii Parlamentului. Opris a sustinut ca orice modificare a Programului de guvernare adoptat anul trecut de cele doua Camere trebuie sa urmeze aceasta procedura.
Ulm Spineanu, vicepresedinte PNTCD, a apreciat ca Programul ce se va discuta maine la Palatul Cotroceni se suprapune cu efortul datoriei externe, masurile preconizate trebuind sa tina seama de aplicarea prevederilor acordului post-FESAL, pentru ca anii 2001-2003 sa nu mai fie "de mare cumpana" pentru Romania. El a atras atentia ca situatia in care s-a ajuns se datoreaza "deficitului de reforma". La dezbaterea de maine, a anuntat fruntasul taranist, va fi prezentat si un program al BNR. Spineanu a reliefat si faptul ca Romania, prin cresterea participatiunii sale la Fondul Monetar International, este pe punctul de a ajunge din creditor, debitor al FMI, lucru putin cunoscut. Vicepresedintele taranist a aratat, in contextul politicilor fiscale, ca, in opinia sa, tehnologiile de indexare a salariilor trebuie schimbate. Spineanu a explicat ca nu este admisibil ca, la sfarsitul luni februarie, rata inflatiei sa fi fost de 2,9%, iar cresterea veniturilor de 4,3%.
Propunerea PNL de reducere a impozitului pe profit cu 50%, a fost calificata de Spineanu, drept "superficiala si populista". El a mentionat ca exista cinci grile de evaluare a conditiilor de reducere a impozitului pe profit. In varianta cea mai fericita pentru Romania, a considerat senatorul taranist, reducerea impozitului pe profit ar fi posibila in septembrie '99, dar numai cu 25-28%, urmand ca pe o perioada de cinci ani sa se opereze cu aceasta cifra.