Ziua Logo
  Nr. 1444 de marti, 23 martie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Lasitatea proverbiala a "Tribunului"
Sorin Rosca Stanescu 
Astazi, in cursul dupa-amiezii, este pe cale sa se produca un eveniment cat se poate de normal: ridicarea imunitatii unui parlamentar in legatura cu care Comisia juridica a stabilit ca este necesar ca Justitia sa se pronunte. Sa se pronunte asupra a nu mai putin de 11 dosare penale. In scurt timp, Comisia va decide daca nu cumva va fi necesara o noua procedura de ridicare a imunitatii pentru alte 7 dosare penale. Afirm ca ceea ce e preconizat sa se intample astazi tine de normalitate, intrucat deputatii si senatorii nu pot fi aparati de institutia imunitatii atunci cand savarsesc infractiuni de drept comun. Imunitatea este menita sa le asigure alesilor cetatenilor o deplina libertate a optiunilor si opiniilor in exercitiul actului legislativ. In nici un caz imunitatea nu poate functiona in afara Parlamentului, daca, de exemplu, omul politic comite, in stare de ebrietate, un grav accident de circulatie, sau ii da vreunui cetatean cu bata in cap, sau insulta si calomniaza diverse persoane. Sau fura, cum este cazul parlamentarului Gabriel Bivolaru. In asemenea situatii, imunitatea este ridicata pentru a lasa posibilitatea Justitiei sa restabileasca legea acolo unde ea a fost incalcata. Mai mult chiar: sub presiunea opiniei publice, clasa politica a inteles ca procedura de ridicare a imunitatii trebuie simplificata. Este chiar in interesul partidelor si parlamentarilor de a-si apara imaginea si prestigiul, neasigurand protectie unor colegi care au incalcat legea.
De la aceasta normalitate, Corneliu Vadim Tudor incearca sa faca exceptie. El se lupta din rasputeri pentru a-si pastra imunitatea. Pentru ca Justitia sa fie in imposibilitate de a se pronunta si de a raspunde, in 11+7 cazuri, daca el a savarsit sau nu o infractiune de drept comun. El a utilizat toate caile imaginabile si le va utiliza si azi, pentru a obtine indulgenta colegilor lui. De la slugarnicie la amenintare, de la promisiuni la santaj, de la rafinata duplicitate la teatru de doi lei. O face din lasitate. O lasitate, de acum proverbiala. Sa ne amintim cat de explicit, cat de oficial, cat de ferm si cat de violent in limbaj, l-a incitat Corneliu Vadim Tudor pe Cozma sa incerce tentativa unei lovituri de stat prin care sa inlocuiasca un guvern constitutional cu un comitet revolutionar si sa ne amintim cum, in ianuarie, Vadim a promis ca peste 10 zile nu va mai exista Parlament. Un parlament sub umbrela careia bravul Vadim incearca sa se furiseze pentru a nu da piept cu propriile sale victime. Si dupa toate asigurarile pe care i le-a dat colegului sau de partid, atunci cand Cozma a fost arestat, cand era limpede ca tentativa de a prelua puterea, pe calea unei lovituri de forta, a esuat, atunci, "Tribunul" s-a lepadat, instantaneu, de "Luceafarul" huilei. Mai mult chiar: l-a si condamnat, in mod public. De frica. Din lasitate. Din elementara lipsa de verticalitate. De fapt, niciodata cand vorbim despre infractori nu-i putem asocia pe acestia cu notiunile de onorabilitate sau moralitate. La fel cum Cozma a fugit, abandonandu-i pe cei care il urmasera, si Vadim in raport cu Cozma a pus coada intre picioare.
Astazi, Corneliu Vadim Tudor va incerca sa procedeze, intr-un mod asemanator. El va fi sprijinit, in primul rand, de colegii sai de partid. Acestia isi joaca o carte grea. Daca, dupa ridicarea imunitatii, Justitia va constata ca, macar in unul dintre cele 11+7 dosare penale Corneliu Vadim Tudor a incalcat, intr-adevar, legea, ei bine, din acel moment chiar, liderul absolut al PRM obtine atestat de infractor. Si impartaseste soarta tuturor infractorilor. Merge dupa gratii, lasand partidul de izbeliste. Un partid pe care l-a tarat, de multe ori, in afara Constitutiei si, permanent, intr-o extrema nationalist-comunista. Un partid care ar fi cat se poate de normal sa fie scos in afara legii pentru ca, promovand rasismul, violenta, proclamand necesitatea schimbarii violente a ordinii constitutionale, a devenit un pericol real pentru Romania. Atat de periculos incat ar trebui scos in afara legii. Prejudiciile grave aduse acestei tari de catre Partidul Romania Mare ar trebui sa determine schimbarea denumirii sale in Partidul Romania Mica. O Romanie a securitatii. A politiei politice. A violentei. A inculturii politice. A badaraniei. A refuzului adaptarii la norme elementare ale civilizatiei europene. Acesti "colegi" ai lui Vadim vor incerca azi tot ceea ce este posibil pentru a-l apara. Pentru a-l scoate din sala cu si nu fara imunitate. Daca nu vor reusi sa-l scape de Justitie, vajnicii peremisti vor parasi Senatul garboviti. Se vor face mici, mici de tot. Dar in apararea lui Vadim vor sari si altii. Multi dintre pedeseristi. Unii fiindca se simt solidari cu Vadim in incalcarea normelor de drept. Pentru ei, aplicarea masurii de ridicare a imunitatii lui Vadim reprezinta un precedent periculos. Un grav avertisment. Altii il vor sustine pe Vadim din ratiuni politice. Daca vor trebui sa se alieze cu PRM, atunci, ei prefera un PRM puternic. Cu tribunul imun si, deci, inca liber. Nu sunt excluse voci pro-Vadim, din galeria lui Virgil Magureanu. Chiar daca intre ei au intervenit mici neintelegeri personale, realitatea este ca, sub aspect ideologic, sunt veri primari. Ca sa nu mai vorbim ca si unii si altii, au deasupra capului dosare penale. Surprize pot surveni chiar si din banca majoritatii parlamentare. Cate o musca se mai pune si pe caciula taranistilor, liberalilor, pedistilor si udemeristilor.
Va fi, pentru multi, distractie la Senat. Eu unul, prefer sa iau cat se poate de in serios evenimentul politic care are loc in aceasta dupa-amiaza. Deznodamantul poate marca inceputul reformei clasei politice. Sau, dimpotriva, inceputul sfarsitului. Adica, un atentat grav adus credibilitatii celei mai importante institutii a statului de drept. Astazi, opinia publica va sta cu ochii pe Senat.
A r h i v a
  Romania respira greu dar nu horcaie. Inca    1999-03-19
  Diversiune anti-SRI. Montata din interior    1999-03-11
  Numele criminalului cu guler alb: Razvan Temesan    1999-03-05
  Super tigareta III    1999-03-04
  Dubla ofensa a iertarii colective    1999-03-02
 Top afisari / comentarii 
 Locuinta ziaristului Constantin Alexandroaie e ocupata de un chirias care ascunde Justitiei ca mai are o alta casa (70 afisari)
 Maine toata ziua este a meteorologilor (50 afisari)
 ZIUA va prezinta probele pentru admiterea in facultati (17 afisari)
 CNEAA a validat 20 de propuneri de acreditare a unor facultati (14 afisari)
 Medicii au marturisit ca dizidentul Gheorghe Ursu a fost maltratat de Securitate (12 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87873 sec.