Ziua Logo
  Nr. 1436 de vineri, 12 martie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Valurile Dunarii au inceput sa faca prapad Inundatiile si alunecarile au afectat 14 comune botosanene Drumurile vrancene vor fi reparate cu banii PHARE DN 7A ramane blocat
-- Hidrologii avertizeaza ca debitul fluviului va mai creste
Inundatiile produse in urma topirii bruste a zapezii, a scurgerilor de pe versanti si a precipitatiilor abundente din ultimele zile au provocat noi pagube, in mai multe localitati din judetele Satu Mare, Alba, Olt si Ialomita, informeaza Comisia Centrala de Aparare Impotriva Inundatiilor din cadrul Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului. In satul Stana, din judetul Satu Mare, sapte case au fost distruse complet de ape, iar in localitatile Abrud si Zlatna, din judetul Alba, au fost afectate 27 de case si 40 de anexe gospodaresti.
Din cauza revarsarii Dunarii in zona neindiguita, in comuna Garcov, din judetul Olt, au fost inundate 30 de gospodarii si aproape 300 de hectare de terenuri agricole. In Municipiul Fetesti, din judetul Ialomita, din cauza infiltratiilor prin digul de la Dunare exista pericolul inundatiilor a 30 de gospodarii si terenuri agricole. Digul-sosea Macin-Smardan (judetul Tulcea) se afla in faza a treia de aparare, iar debitul Dunarii la intrarea in tara si pe mai multe sectiuni ale fluviului a depasit 11.000 mc/s, peste media multianuala lunara, de 6.800 mc/s.
Echipe de interventie actioneaza pentru consolidarea digurilor de la Ostrov si Harsova (judetul Constanta), iar in localitatea Fetesti, din judetul Ialomita, actioneaza pentru stoparea infiltratiilor prin dig. La Braila, in zona critica, pe cheiul portului, pe o lungime de circa 500 de metri se consolideaza garda de aparare cu placi de beton si pamant. Capitania Portului Tulcea a emis avize catre navigatori pentru restrictii de viteza a navelor pe tot sectorul Dunarii.
Hidrologii avertizeaza ca, in saptamana urmatoare, debitele pe Dunare vor depasi, in unele portiuni, 12.300 mc/s. Debitele pe celelalte rauri vor fi in scadere, exceptand cursul inferior al Muresului.
Comisia Judeteana de Aparare Impotriva Dezastrelor a ajuns la concluzia ca 14 comune din judetul Botosani sunt afectate de topirea brusca a zapezii si de alunecarile de teren produse in aceasta luna, ne-a declarat ing. Samoil Carlan, din cadrul Serviciului Coordonare al Prefecturii Botosani. Bilantul provizoriu al pagubelor produse de intemperii in acest judet arata ca aproape 1000 de hectare de terenuri arabile, pasuni si fanete se afla sub ape, 75 de gospodarii sunt afectate partial, sase case distruse, doua biserici au structurile de rezistenta avariate iar trei km de drumuri judetene sunt impracticabili. Ing. Carlan spune ca pana pe 26 martie va fi intocmit un raport in acest sens care va fi inaintat Guvernului in scopul obtinerii unor ajutoare financiare.
Consiliul Judetean Vrancea a primit ieri 140.000 de euro, echivalentul a 1,9 miliarde de lei, din fondurile PHARE, pentru a efectua lucrari de consolidare pe drumul judetean 204C, pe portiunea Bordesti-Dumitresti, afectata de alunecarile de teren din ultimul timp. Seful Directiei de Urbanism din CJ Vrancea, Ion Costeanu, a declarat ca portiunea de carosabil afectata, intre kilometrii 26-29, va fi reparata in cel mult un an de zile. In acelasi timp, Primaria Cotesti a anuntat ca va concesiona 40 de locuri de case, pentru locuitorii satelor Taratu, Mahriu si Pietreanu, ale caror gospodarii au fost afectate de alunecarile de teren din ultimii doi ani. In aceste sate, ultimele alunecari de teren au afectat 40 de gospodarii si drumul comunal Poiana Cristei-Pietreanu iar locuitorii din Taratu si Mahriu traiesc de un an de zile fara curent electric si alimentare cu apa.
Potrivit Raportului Comandamentului Central de Iarna din cadrul Ministerului Transporturilor, ieri, la ora 13.00, din cauza alunecarilor de teren, DN 7A continua sa fie blocat intre Brezoi si Voineasa. Se actiona cu mijloace specifice de interventie. Tot din cauza alunecarilor de teren, se circula pe 1/2 cale pe DN 18, in zona Rastoci.
Pe regionalele Iasi, Cluj si Timisoara erau inchise traficului liniile: Danceni - Saveni; Oradea Est - Ceica si Abrami - Popesti; Arad - Aradul Nou, Arad - Udvinisul Nou - firul 1 si linia Floreni.
In transportul aerian si naval activitatea se desfasura normal.
(L. MOROIANU) (Cristian DIMOFTE) (Leonard MUNTEANU) (C.P.) 
A r h i v a
  Totusi au semnat    
  Guvernul roman si RENAULT au semnat "conventia" care acorda facilitatile acestui investitor    
  Parlamentarii au respins noua componenta a Curtii de Conturi    
  Catarama cere retrocedarea terenurilor agricole si padurilor catre fostii proprietari pana la sfarsitul anului    
  Cunescu si Melescanu sunt in pragul fuziunii    
  ApR si-a propus sa obtina votul a minimum 12% din electorat    
  Parlamentarii romani se adreseaza omologilor lor din tarile NATO inaintea summit-ului de la Washington    
  PDSR are astazi Consiliu National    
  Peuneristul Iliescu dezminte ca ar cocheta cu Magureanu    
  PD avertizeaza centralele sindicale ca miscarile de protest ar putea duce la alegeri anticipate    
  Bogdan Duvaz este incantat de propunerile de rendez-vous facute de PDSR    
  PDSR si PUR pregatesc o alianta    
  Deputatul taranist Drumen a trecut la PNR    
  Cehia, Polonia si Ungaria au intrat in NATO    
  Moscova se resemneaza in fata "tristului eveniment" al extinderii NATO    
  Seful diplomatiei elene mobilizeaza la Bucuresti tarile balcanice in directia solutionarii crizei kosovare    
  NATO pledeaza pentru o solutie diplomatica dar este pregatita pentru o interventie militara    
  Germania ofera 32 de tancuri pentru mentinerea pacii    
  Agricultura Romaniei se bazeaza in acest an pe 5400 de miliarde    
  Prolacom SA Botosani a ajuns in pragul falimentului    
  Spitalul Judetean Brasov nu mai face fata avalansei de bolnavi    
  Asociatiile proprietarilor vor cat mai repede legi care sa le reglementeze drepturile    
 Top afisari / comentarii 
 Colonelul Cristian Bernevig a primit trei ani cu suspendare pentru cinci oameni ucisi (157 afisari)
 Mafiotii din "Tigareta 3"! (33 afisari)
 Deputatul taranist Drumen a trecut la PNR (21 afisari)
 Adjunctul Politiei Municipale din Ramnicu Sarat a pus mana pe majoritatea spatiilor comerciale din oras (20 afisari)
 PDSR sustine in functii de conducere persoane condamnate penal pentru falsificarea alegerilor locale (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00958 sec.