Ziua Logo
  Nr. 1436 de vineri, 12 martie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Holbrooke a anuntat ca negocierile in problema kosovara nu se amana Vicepremierul iugoslav propune o impartire administrativa a provinciei Kosovo intre sarbi si albanezi
NATO pledeaza pentru o solutie diplomatica dar este pregatita pentru o interventie militara
-- Sotia lui Milosevici protesteaza impotriva americanilor
Mira Markovici, sotia presedintelui iugoslav Slobodan Milosevici, a facut apel la "toate formele de rezistenta" in fata Americii, "tiranul secolului XX" - cum a numit-o ea. Apelul a fost lansat in cadrul unui miting de solidaritate cu sotul-presedinte, in ce priveste refuzul de a autoriza instalarea fortelor NATO in Kosovo. Sotia liderului belgradean i-a avertizat pe albanezii din Kosovo sa nu-si faca iluzii ca Statelor Unite le pasa de ei. Mitingul, organizat de aripa universitara a partidului Mirei Markovici, Stanga Iugoslava (JUL), retransmis de un post de televiziune local, s-a desfasurat chiar in timpul intalnirii dintre presedintele iugoslav Slobodan Milosevici si emisarul american Richard Holbrooke.
Mesagerul in care Bill Clinton si-a pus toate sperantele a recunoscut ca, dupa aproape opt ore de discutii purtate miercuri la Belgrad cu presedintele Slobodan Milosevici nu a reusit sa schimbe pozitia iugoslava in privinta provinciei separatiste Kosovo. Milosevici a reiterat opozitia ferma a tarii sale impotriva desfasurarii unei forte internationale in Kosovo."Nu exista nici o schimbare in pozitia iugoslava si este inutil sa spun ca nu exista nici un fel de schimbare nici in pozitia noastra", a declarat Holbrooke, resemnat, la sfarsitul convorbirilor-maraton. Emisarul american a tinut sa avertizeze ca "ordinul de activare militara a NATO este inca valabil, secretarul general al Aliantei, Javier Solana, avand puterea de a incredinta, la momentul potrivit, aceasta actiune comandantului suprem al fortelor aliate in Europa, generalul american Wesley Clark". Holbrooke a precizat ca nu a intervenit nici o schimbare in programul negocierilor dintre reprezentantii Belgradului si cei ai separatistilor albanezi din Kosovo, programate sa se reia luni, la Paris, desi in ultimele zile au fost intens vehiculate informatii privind o foarte probabila amanare a discutiilor.
Ministrul francez al Apararii, Alain Richard, a anuntat, intr-un interviu acordat postului de radio BBC, ca orice eventuala luare de ostatici a unor observatori internationali aflati in Kosovo ar antrena trimiterea unor trupe occidentale pe teritoriul republicii separatiste sarbe. Conform declaratiilor lui Richard, daca va fi semnalata retinerea unor observatori internationali trimiterea de trupe occidentale in Kosovo nu va necesita o autorizatie din partea sarbilor, Forta de Evacuare a NATO, aflata in Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei (FYROM), primind ordinul de a interveni militar.
Secretarul general al NATO, Javier Solana, afirma ca Alianta nu crede intr-o solutie militara in Kosovo, directionandu-si toate capacitatile "in serviciul unei solutii politice si diplomatice". Totusi, intr-un interviu acordat cotidianului "Diario de Noticias" din Lisabona, Solana atrage atentia ca Alianta i-a acordat "responsabilitatea de a actiona militar" in cazul unui nedorit esec al noii runde de negocieri. "In prezent nu avem in vedere o participare terestra pe teren fara acordul celor doua parti. Dar suntem dispusi sa actionam prin atacuri aeriene si bombardamente pentru a convinge cele doua parti sa ajunga la un acord", a explicat seful Aliantei. NATO, a precizat Solana, considera ca nu este necesar un mandat clar din partea Consiliului de Securitate pentru o eventuala interventie punitiva impotriva Serbiei, interventie apreciata drept legitima de catre membrii pactului.
In opinia presedintelui muntenegrean, reformatorul Milo Djukanovici, solutia de a se proceda la atacuri aeriene ale NATO in Iugoslavia (RFY - Serbia si Muntenegru), in cazul in care negocierile esueaza, ar fi nefasta, din doua motive: "In primul rand, vor fi ucise persoane nevinovate, iar in al doilea rand, ar intari pozitia lui Milosevici". Djukanovici este binecunoscut drept oponent al lui Milosevici, pe care l-a acuzat, printre multe altele, ca a ordonat concentrarea trupelor armatei iugoslave in Kosovo, la frontiera cu FYROM, fara acordul Consiliului Suprem al Apararii (CSD).
Vicepremierul iugoslav, Vuk Draskovici, a sugerat o impartire administrativa a provinciei Kosovo intre sarbii si albanezii din provincie, astfel incat sa aiba "fiecare autonomia lor". Draskovici preconizeaza si semnarea unui acord in acest sens.
(I.C.) 
A r h i v a
  Totusi au semnat    
  Guvernul roman si RENAULT au semnat "conventia" care acorda facilitatile acestui investitor    
  Parlamentarii au respins noua componenta a Curtii de Conturi    
  Catarama cere retrocedarea terenurilor agricole si padurilor catre fostii proprietari pana la sfarsitul anului    
  Cunescu si Melescanu sunt in pragul fuziunii    
  ApR si-a propus sa obtina votul a minimum 12% din electorat    
  Parlamentarii romani se adreseaza omologilor lor din tarile NATO inaintea summit-ului de la Washington    
  PDSR are astazi Consiliu National    
  Peuneristul Iliescu dezminte ca ar cocheta cu Magureanu    
  PD avertizeaza centralele sindicale ca miscarile de protest ar putea duce la alegeri anticipate    
  Bogdan Duvaz este incantat de propunerile de rendez-vous facute de PDSR    
  PDSR si PUR pregatesc o alianta    
  Deputatul taranist Drumen a trecut la PNR    
  Cehia, Polonia si Ungaria au intrat in NATO    
  Moscova se resemneaza in fata "tristului eveniment" al extinderii NATO    
  Seful diplomatiei elene mobilizeaza la Bucuresti tarile balcanice in directia solutionarii crizei kosovare    
  Germania ofera 32 de tancuri pentru mentinerea pacii    
  DN 7A ramane blocat    
  Agricultura Romaniei se bazeaza in acest an pe 5400 de miliarde    
  Prolacom SA Botosani a ajuns in pragul falimentului    
  Spitalul Judetean Brasov nu mai face fata avalansei de bolnavi    
  Asociatiile proprietarilor vor cat mai repede legi care sa le reglementeze drepturile    
 Top afisari / comentarii 
 Colonelul Cristian Bernevig a primit trei ani cu suspendare pentru cinci oameni ucisi (157 afisari)
 Mafiotii din "Tigareta 3"! (33 afisari)
 Deputatul taranist Drumen a trecut la PNR (21 afisari)
 Adjunctul Politiei Municipale din Ramnicu Sarat a pus mana pe majoritatea spatiilor comerciale din oras (20 afisari)
 PDSR sustine in functii de conducere persoane condamnate penal pentru falsificarea alegerilor locale (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00963 sec.