Ziua Logo
  Nr. 1436 de vineri, 12 martie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Constructii de miliarde Afaceri in familie Ferme cu mii de oi si porci Intalniri de taina
Adjunctul Politiei Municipale din Ramnicu Sarat a pus mana pe majoritatea spatiilor comerciale din oras
Lt. col. Ion Iaru, adjunctul col. Nicolae Zamfirescu, seful Politiei Municipale Rm. Sarat (jud. Buzau), este considerat cel mai bogat politist din oras, intrucat, impreuna cu familia sa, are o avere estimata la cateva miliarde de lei. Sotia acestuia, presedinta a asociatiei Coop Oras, are pe numele fiului din prima casatorie o puternica firma, Valconf SRL, cu mai multe magazine si o fabrica de confectii. Fratele ofiterului, Mircea Iaru, care lucreaza la fosta Intreprindere Comerciala de Stat (ICS), si sotia sa, sefa a serviciului TVA din cadrul Administratiei Financiare, au, la randul lor, mai multe spatii comerciale. Intre acestea se numara si clubul "Rex", la care sunt asociati cu fratele unui consilier prezidential. Pe langa toate acestea, familia Iaru are actiuni la o fabrica de paine si detine cateva ferme cu mii de oi si porci in zona natala. Lt. col. Ion Iaru si-a depus recent doua rapoarte de demisie din politie, pentru ca, in urma dezvaluirilor presei privind fuga sa de la Costesti, cu ocazia celei de a cincea mineriade, este anchetat de o comisie special infiintata. Sef al unuia dintre cele cinci plutoane de la Buzau deplasate la fata locului, Iaru este acuzat ca a parasit dispozitivul fortelor de ordine cu o zi inaintea celorlalti politisti. Felul in care politistul buzoian a ajuns sa puna mana pe majoritatea spatiilor comerciale din Ramnicu Sarat si sa detina cateva ferme de animale se afla deja in atentia serviciilor specializate, care au intocmit mai multe sesizari in acest sens.
Ascensiunea materiala a familiei Iaru a inceput odata cu cea de-a doua casatorie a ofiterului. Actuala doamna Iaru, presedinta fostei cooperatii orasenesti, denumita acum Coop Oras, a deschis pe numele fiului sau o puternica firma, Valconf SRL, care detine mai multe magazine in Rm. Sarat si o fabrica de confectii. Asociata cu predecesorul ei in functie, Jenica Zamfiroiu, sotia politistului isi construieste acum o luxoasa hala de productie, la care numai tamplaria metalica a costat circa 650 de milioane de lei. Spatiul a fost obtinut de la stat contra unei sume derizorii, astfel ca asupra afacerii planeaza multe semne de intrebare. Surse din cadrul unui serviciu secret, care a monitorizat tranzactiile in care este implicata doamna Iaru, afirma chiar ca in evidentele firmei au fost inregistrate in mod dubios materialele de constructie folosite.
Potrivit acelorasi surse, fratele politistului, prosperul om de afaceri Mircea Iaru, a luat in locatie de gestiune de la intreprinderea la care lucreaza nu mai putin de 7-8 magazine, obtinand si imense cantitati de marfa, cu plata in cateva luni. Mai multi patroni din localitatile Valea Salciei si Boldu se plang ca au fost obligati, prin diverse tertipuri, mergand pana la amenintari voalate, sa se aprovizioneze de la firma lui Mircea Iaru. Altii, cum este cazul lui Nelu Ciocarlan, proprietarul unui chiosc la care se vand mici, au fost nevoiti sa cedeze spatiile in favoarea fratelui politistului. Dupa controale interminabile, acesta a fost gasit cu un minus in gestiune de 6800 de lei, pentru care i s-a intocmit imediat dosar penal. Mircea Iaru detine 15% dintre actiuni la farmacia nasului sau si este asociat cu fratele unui consilier prezidential la clubul de noapte "Rex".
In zona natala Buda-Pardosi-Valea Salciei, clanul Iaru are mai multe ferme cu mii de oi si porci. In ciuda acestui lucru, un caz mai putin obisnuit a scos la iveala lipsa de interes a institutiei conduse de Iaru fata de hotii de animale care actioneaza in voie in jurul Ramnicului. Nicusor Tudorancea din Gura Fagetului l-a surprins intr-o seara pe un tigan care incerca sa ii fure o vita din gospodarie. Trimis in judecata, autorul faptei a declarat in instanta ca "a fost invatat de domnul colonel Iaru sa spuna ca a fost complice cu... pagubasul!" La scurt timp, Nicusor Tudorancea a fost arestat de doi agenti de la Paza si Ordine, pe motiv ca a provocat scandal intr-un bar iar dupa cateva zile a fost condamnat la trei luni de inchisoare pentru ultraj.
Sotia aceluiasi ofiter tine contabilitatea firmei Milion Serv care asigura service pentru masinile Politiei, Curtii de Conturi sau Directiei Finantelor Publice. La sediul sau, unde este deschis si un discret bar, pot fi vazute adesea numeroase personalitati ale judetului. Aici se intalneste lt. col. Ion Iaru cu actualul comisar sef al Garzii Financiare Buzau, Ion Leu, precum si cu subalternul sau, mr. Constantin Stanciu, care i-au fost colegi de scoala militara. Desi nu are studiile necesare, sotia celui din urma a fost angajata recent la Administratia Financiara de catre directorul Stan Piron. Pe langa cei trei importanti functionari, la "aldamasul" organizat pentru a sarbatori evenimentul a fost invitat si directorul general al Directiei Finantelor Publice, Gheorghe Feraru, un alt apropiat al familiei Iaru.
O mare parte dintre informatiile stranse de serviciul secret citat, care apreciaza ca poate fi vorba de "o structura paralela de putere", a ajuns recent si la cunostinta ministrului de Interne, Constantin Dudu Ionescu, care a promis ca va trimite cat de curand o comisie de control, pentru a verifica acuzatiile aduse politistului ramnicean.
Sabin ORCAN 
A r h i v a
  Mafiotii din "Tigareta 3"!    
  PDSR sustine in functii de conducere persoane condamnate penal pentru falsificarea alegerilor locale    
  "Jurnalul de Dambovita" se zbate sa desfiinteze reteaua locala de difuzare a ziarului ZIUA    
  Mitropolitul Olteniei spune ca nu are legatura cu "Afacerea Protoieriei Tg-Jiu"    
  Legatura dintre magistratul Mihai Popov si Gheorghe Trutulescu e veche cat lovitura de stat!    
  Miron Cozma neaga ca a coordonat mineriada din septembrie '91    
  Colonelul Cristian Bernevig a primit trei ani cu suspendare pentru cinci oameni ucisi    
  Un capitan de politie a condus o banda care fura pe rupte feroaliaje de la SIDEX    
 Top afisari / comentarii 
 Colonelul Cristian Bernevig a primit trei ani cu suspendare pentru cinci oameni ucisi (157 afisari)
 Mafiotii din "Tigareta 3"! (33 afisari)
 Deputatul taranist Drumen a trecut la PNR (21 afisari)
 Adjunctul Politiei Municipale din Ramnicu Sarat a pus mana pe majoritatea spatiilor comerciale din oras (20 afisari)
 PDSR sustine in functii de conducere persoane condamnate penal pentru falsificarea alegerilor locale (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02253 sec.