Ziua Logo
  Nr. 1435 de joi, 11 martie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Diversiune anti-SRI. Montata din interior
Sorin ROSCA STANESCU 
Serviciul Roman de Informatii ne ofera surprize in serie care ne taie respiratia. Dupa cazul dovedit si nici pana azi solutionat, al generalului Gheorghe Badescu, seful Diviziunii de Contraspionaj Economic, prins de ziarul Ziua ca a facut politie politica, pe calea unui SRL in SRI, iata, acum, a fost declansat un nou scandal. Tot din interior. O diversiune anti-SRI, "cu manuta" SRI.Pe scurt, "Evenimentului Zilei i-au fost furnizate din interiorul SRI, date si informatii spectaculoase asupra tentativei de lovitura de stat din ianuarie. Un amestec, ca sa nu spun ghiveci, de intamplari reale sau presupus reale si simple elucubratii. In esenta ei scurgerea de informatii este de tip diversionist si utilizeaza o mai veche metoda a politiei politice preluata de la securitatea dupa care a fost clonata: cea a Moscovei. Tinta diversiunii este multipla. Voi arata de ce. Dar inainte ma grabesc sa fac afirmatia ca daca nici de aceasta data domnii Georgescu si Gheordunescu nu-si pun ordine in pravalie, cel mai important serviciu secret al Romaniei risca sa ramana si in viitor sub acuzatia ca este continuatorul politiei politice comuniste si chiar mai mult, SRI risca sa ajunga si de batjocura unei lumi intregi.
"Evenimentul Zilei" care a publicat pretinsele scurgeri de informatii, a precizat ca este vorba de rapoarte provenite din trei judete. Ziarul a fost intoxicat. Este evident ca nu se pot produce scurgeri SRI, simultan, din trei judete si directionate, in aceeasi zi, la aceeasi ora si in acelasi minut, la un singur cotidian. Daca e la mintea cocosului ca o asemenea coincidenta e imposibila, atunci, prin eliminare, o singura concluzie mai sta in picioare: si anume ca, informatiile care au fost oferite ziarului, provin de la esalonul central. Deci, din centrul vital SRI. Si astfel, rezulta proba intoxicarii. Iata de ce: la nivel central, chiar daca, la solicitarea unor conducatori pot ajunge rapoarte primare, de pe teren, culese de ofiteri si colaboratori, nu exista nici un alt motiv ca acestea sa fie cele puse la indemana presei si nu sintezele. Daca vreo capetenie SRI decide dintr-un motiv sau altul, ca este moral chiar daca nu si deontologic, sa-si asume riscul incalcarii Legii sigurantei nationale si sa lase sa se scurga catre opinia publica anumite informatii atunci, cotidianului norocos ii sunt oferite rapoarte corecte si credibile. In nici un caz spre redactie nu pleaca informatii primare, adica acea materie prima, buna de aruncat la gunoi, in proportie de 99 la suta. Cel care a plasat "scurgerea" a facut-o pentru a dezinforma. Pentru a intoxica. In ce scop?
Selectia fragmentelor de note informative lasa impresia ca s-a avut in vedere sustinerea tezei tentativei de lovitura de stat la care a fost supusa Romania la inceputul acestui an. Au fost alese acele informatii din note si rapoarte care lasa impresia ca teza loviturii de stat se sustine. Personal, nu as avea nici un motiv sa denunt drept intoxicare acest demers din interiorul SRI. Dimpotriva. Ziarul Ziua a fost publicatia care a sustinut si sustine ca, Romania s-a confruntat cu o tentativa de lovitura de stat si credem ca am facut demonstratia ca au fost intrunite toate elementele pentru ca evenimentele sa fie astfel definite. Intre timp, multi analisti, politologi si demnitari ne-au dat dreptate. Inclusiv varfuri ale Justitiei. Numai ca, notele informative, citate s-au comentate de "Evenimentul Zilei", discrediteaza aceasta teza. Au fost alese anume, multe informatii pro lovitura de stat, doar tampenii si baliverne. Imbecilitati de tipul "implicarea Chinei in lovitura de stat" de partea lui Cozma si Vadim sau a Ambasadei Rusiei la Bucuresti sau a unei grupari trotkiste din Franta. Redactia a preluat ceea ce i s-a dat. Si bine a facut. Pentru ca abia astfel, seful statului, care este si comandant suprem, are posibilitatea sa se mai convinga odata ca, in SRI colcaie serpisorii cu clopotei lasati acolo, plocon, de "Sarpele cu ochelari", cum era si este poreclit Magureanu. Ocazia este excelenta de a pune aspiratorul pe SRI si de a identifica "colectivul de redactare al intoxicarii".
In al doilea rand, preluarea si difuzarea diversiunii a fost, in intentia autorilor, menita sa demonteze ceea ce-i durea mai tare. Si anume, tocmai acuzatia privind tentativa de lovitura de stat. Unde, probabli, au si fost implicati. Mijlocul ales face parte din arsenalul tipic KGB. Atata stiu acesti ofiteri si atata fac. Dar, patrunzand in culisele acestei diversiuni, mai rezulta ceva: cei care au actionat au facut-o fiindca, intr-un fel sau altul, au fost implicati. Au fost partasi. Acum, risca pentru a-si acoperi urmele. Dupa parerea mea, au riscat prea mult. Poate tocmai din acest motiv, ieri, Comisia parlamentara de control asupra SRI a decis "efectuarea unei cercetari interne privind scurgerile si deformarea informatiilor continute in articol".
Grupul diversionist din SRI a mizat pe labilitatea noii conduceri care, in aproape doi ani, nu a reusit sa reformeze din temelii aceasta institutie. Cred ca aceste persoane au actionat cu garda descoperita. Ele pot fi identificate. Daca acest lucru nu se va petrece in curand atunci, inseamna ca eu sufar de prea mult optimism. Nu mi-am pierdut rabdarea si nici speranta in rezultatele investigatiilor vizandu-l pe generalul Gheorghe Badescu, pentru ca, sunt sigur ca ele dureaza mult nu fiindca "lipsesc cu desavarsire" ci pentru ca, a fost descoperita, in Diviziunea de Contraspionaj Economic, o veritabila serparie careia urmeaza sa i se puna cruce de piatra. La fel de increzator sunt ca vor fi identificate si eliminate din SRI si cozile de topor ale lui Magureanu si Vadim, diminuandu-se astfel numarul si gravitatea diversiunilor de politie politica.
Chiar daca raspunsul oficial al SRI este in doi peri, scris de amatori in ale psihologiei colective, un raspuns gen alba-neagra, care nici nu infirma, nici nu confirma eu sunt convins ca, atat Costin Georgescu cat si Mircea Gheordunescu sunt decisi, daca nu sa reformeze imediat si din temelii institutia, cel putin sa o apere. Scurgerea de informatii are, intre altele, si scopul de a o denigra. Lansandu-se pe piata asemenea elucubratii, imbecilitati numai bune de Romania Mare si lasand sa se inteleaga ca reprezinta produsul unor informatii culese pe teren, in trei judete, autorii diversiunii au incercat sa loveasca in plin si in zona cea mai sensibila. Sa-i discrediteze pe noii veniti. Pe ofiterii din esaloanele de baza dintre care cei mai multi nu au avut de-a face cu politia politica a dictaturii comuniste si care urmeaza sa improspateze si sa reformeze esaloanele superioare, facand din SRI un serviciu modern si democratic. Diversionistii au lovit in reforma. Concluzia este ca ei se afla in slujba anti-reformei. A restauratiei. A raului.
A r h i v a
  Numele criminalului cu guler alb: Razvan Temesan    1999-03-05
  Super tigareta III    1999-03-04
  Dubla ofensa a iertarii colective    1999-03-02
  Atentie la instigatori si la complici!    1999-02-18
  Cozma intre puscarie si extaz. Romania intre lovitura de stat si stat de drept    1999-02-17
 Top afisari / comentarii 
 Matrapazlacurile de la UM 01465 - Simleul Silvaniei (238 afisari)
 Autoritatile din Gorj il acuza pe Mitropolitul Olteniei ca "i-a facut cadou" fostului prefect cladirea si terenul Protoieriei Targu-Jiu (135 afisari)
 Iata mafia "Tigareta 3"! (81 afisari)
 Colonelul Neciu se ascunde in spital ca sa scape de puscarie (71 afisari)
 Comunitatea internationala declara razboi total terorismului (56 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.77208 sec.