Ziua Logo
  Nr. 1430 de vineri, 5 martie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Numele criminalului cu guler alb: Razvan Temesan
Sorin ROSCA STANESCU 
Fac o marturisire: dupa ce, aproape un an, in perioada 1995-1996, am publicat, zi de zi, dezvaluiri asupra celei mai murdare afaceri romanesti, m-a cuprins sila. Niciodata, in presa de dupa decembrie 1989, un ziar nu sustinuse o campanie mai lunga, mai dura si mai riscanta. Ziua a luptat, mult timp, de una singura nu numai cu cel mai puternic bancher al timpului, dar si cu oameni politici, politisti, sereisti, sepepisti si jurnalisti care ii asigurasera acestuia protectie. Contra-numerar. Incepand din chiar momentul debarcarii lui Razvan Temesan, in 1997, si al punerii acestuia sub ancheta penala, tutarii sai s-au spalat pe maini. Mai mult, unii confrati, chiar dintre cei care, incalcand deontologia, s-au facut portavocea unui potop de calomnii impotriva redactiei noastre, au trecut, cu nonsalanta, de cealalta parte a baricadei. Ca si cand si-ar fi sters memoria, odata cu schimbarea presedintelui Bancorex, au inceput sa-l injure pe Razvan Temesan. Intre timp, ziarul Ziua era tarat prin tribunale, cu cele mai aberante plangeri lansate de groparul Bancorex, in tentativele lui de a distruge ziarul care a avut curajul sa se lupte cu el. A fost un moment cand am decis ca, atata vreme cat Justitia si-a intrat in rol, e bine sa punem surdina criticilor noastre, pentru a nu crea impresia ca incercam sa-i influentam pe magistrati. De altfel, tot ce era de spus, fusese spus. Rand pe rand, toate acuzatiile de calomnie lansate de Razvan Temesan se dezumflau, in Justitie. Acest mafiot cu guler alb a reusit sa piarda, la scor si cel mai dur proces pe care il intentase redactiei. Pretinsese nu mai putin de 10 miliarde de lei (la valoarea din 1996) pentru care depusese o taxa de timbru de 1 miliard. Bani aruncati in vant. Bani ai bancii. Ai populatiei. A fost si aceasta o forma de devalizare Bancorex care s-a adaugat sumelor exorbitante risipite pentru a publica in presa injurii la adresa ziarului Ziua si, fireste, creditelor neperformante sau preferentiale si ilegalelor sponsorizari.
Facand radiografia Bancorex, a operatiunilor ilegale puse la cale de Razvan Temesan, am ajuns la doua alarmante concluzii. Prima: in Romania functiona o mafie politico- financiara in toata legea. Ea era patronata de PDSR. Isi asigurase protectia Ministrului de Interne, Doru Ioan Taracila, a unor generali si colonei din Politie, a unor cadre SRI si SPP. Banii extrasi din banca, sub forma unor uriase credite, din capul locului neperformante, se transferau, sub diverse forme, in buzunarele clientelei politice a partidului de guvernamant. Politia nu controla nimic. Dimpotriva. Un numar impresionant de mare de ofiteri, chiar dintre cei care ar fi trebuit sa controleze infractionalitatea economica, primisera de la Razvan Temesan, bani murdari sub forma unor credite personale, preferentiale, cu dobanzi extrem de mici si cu termene de rambursare extrem de mari. Numarul politistilor manjiti era urias. A doua concluzie la care ajunsesem: asemenea"politici" ale bancii conduceau implicit la consecinte dezastruoase pentru Romania. Concentrarea creditelor in cateva maini, spre cateva imperii de carton, periclita formarea clasei de mijloc. Societatile mici si mijlocii erau astfel eliminate. In perspectiva baza de impozitare in loc sa se largeasca se ingusta. Devalizarea bancii ii periclita viitorul. Se intrevedea un faliment rasunator care ar fi putut antrena intregul sistem bancar si, odata cu el, economia nationala. Peste 500 de milioane de dolari au constituit obiectul acestui jaf organizat. Dezvaluirile din Ziua au oprit hemoragia si au pus sub lumina reflectoarelor o intreaga mafie politico-financiara care se pregatea pentru castigarea alegerilor si pentru pecetluirea soartei romanilor.
Am trait cu convingerea ca, odata cu indepartarea mafiotului Razvan Temesan de la conducerea bancii, odata cu schimbarile declansate dupa alegerile din toamna lui 1996, situatia se va schimba. Am crezut ca Justitia va lucra si ca ea va fi sprijinita de o politie, daca nu trecuta prin "Nufarul", cel putin primenita si decisa sa combata crima organizata. Nu a fost sa fie asa. M-am inselat. Mafia care a incercat sa distruga Bancorex, pentru a umple buzunarele unor escroci si pentru a mentine PDSR la putere a fost inhibata un timp iar unii naivi, printre care ma numar, au crezut chiar ca ea este pe cale de a fi neutralizata. In realitate mafia, cu Temesan in frunte, a fost pusa la conservare o vreme, si-a digerat in liniste prada, a reusit sa spele o parte din bani, iar acum, a scos capul si a trecut la actiune. Bancorex a fost salvata la limita. A fost necesara interventia Bancii Nationale Romane si a Bancii Mondiale. Cu chiu cu vai, banii depunatorilor sunt pusi la adapost. Pretul este exorbitant. Intr-un fel sau altul, il platim toti. Pentru a nu suporta costuri si mai mari, pentru a nu antrena, pe baza principiului dominoului, intr-un dezastru total intreaga Romanie, cetateanul a fost obligat sa suporte el insusi atat nebunia imperiului de carton, cat si iresponsabilitatea unor lideri PDSR care si-au imbuibat clientela, cu banii bancii. Scadenta pentru porcariile din perioada '92-'97 a sosit, iata, in '99. Si, in timp ce contribuabilul roman plateste din greu, PDSR face declaratii demagogice, sforaitoare si iresponsabile, iar Razvan Temesan devine vedeta de talk-show-uri si pozeaza in specialist competent. In inger pazitor al unei banci pe care era cat pe-aci sa o distruga. Este prototipul mafiotului cu guler alb. Este portretul robot al criminalului din domeniul financiar-bancar.
A r h i v a
  Super tigareta III    1999-03-04
  Dubla ofensa a iertarii colective    1999-03-02
  Atentie la instigatori si la complici!    1999-02-18
  Cozma intre puscarie si extaz. Romania intre lovitura de stat si stat de drept    1999-02-17
  Imunitatea, proba de foc a democratiei    1999-02-12
 Top afisari / comentarii 
 Gavriloaia a imbolnavit de sifilis cu patru cruci peste 50 de barbati (41 afisari)
 Groparul BANCOREX se deghizeaza in inger (39 afisari)
 Romania - Iugoslavia la hochei, o repetitie pentru Mondiale (31 afisari)
 Echipa satelit a bistritenilor si-a incheiat campania de achizitii (18 afisari)
 Justitia a ridicat monopolul pozelor de pe permisele auto instaurat de MI, Tuingdor SRL si Mitsubishi GmbH (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.80936 sec.