Ziua Logo
  Nr. 1404 de miercuri, 3 februarie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
ZIUA aduce in fata opiniei publice elementul-cheie al "Scandalului Rona Hartner": Luminita Neamt Prima proba A doua proba Grafologul Verificarile Proba de foc Una din doua
Intoxicarea lui Vadim
-- Redactia noastra a intrat in posesia unor documente uluitoare, care pot arunca pe o alta pista mersul anchetei Parchetului General * Prezentam, in premiera, inscrisuri ale Luminitei Neamt, o apropiata a actritei Rona Hartner * Expertiza grafologica o indica pe Luminita, in proportie de 95%, drept autoarea fragmentelor din "jurnal" referitoare la fanteziile sexuale ale presedintelui Constantinescu * Cealalta parte a "jurnalului" (studiul regizoral de caz) i-a fost atribuita de presa regizoarei Tamara Pitei, prietena Ronei * Marja de nesiguranta, de 5%, este cauzata de faptul ca scrisul original al Luminitei a fost comparat cu copii xerox ale "jurnalului" * Luminita Neamt domiciliaza pe Strada Moise Nicoara, la cateva zeci de metri de caminul ATF, mentionat pe prima fila a "jurnalului" ca adresa a Ronei * De fapt, in camin locuieste Tamara Pitei * Se cunosteau Tamara si Luminita?
Pentru cei mai multi, scandalul "Rona Hartner" a fost doar pretextul folosit de senatorul Corneliu Vadim Tudor pentru a-l ataca, inca o data, pe presedintele Emil Constantinescu. Cu ochii injectati si cu falcile inclestate de ura, Vadim a prezentat romanilor ceea ce el a numit un "Sexgate" dambovitean. La o ora de maxima audienta, el a vanturat prin fata telespectatorilor cateva fituici xeroxate, ce se doreau a fi jurnalul intim al actritei Rona Hartner, in care erau descrise, cu lux de amanunte, scene indoielnice de amor. Cu un scris marunt, usor aplecat spre stanga, destul de ordonat, erau creionate - dupa cum le-a numit Vadim - "apucaturile sexuale ale presedintelui Constantinescu"; "inimaginabilele scene de dragoste dintre seful statului si o fatuca, Rona Hartner"; "traseele folosite de cei doi amorezi pentru a se intalni in taina, precum si locurile preferate de destrabalare". Astfel a rezumat Corneliu Vadim Tudor un jurnal pe care l-ar fi dorit o arma suficient de puternica pentru a-l rasturna de pe scaunul prezidential pe Emil Constantinescu.
Dupa ce bomba a explodat - si, dupa ce, intr-o prima faza, presa n-a avut acces la filele din jurnal - chiar si adversarii Mascariciului National se intrebau: "Are Vadim dreptate, oare?! Sa fi pus el mana pe o dovada atat de compromitatoare?!" Situatia se complica din ce in ce mai tare. Sosita, val-vartej, de la Paris, Rona Hartner a negat ca a scris vreodata acel jurnal si, in ciuda pozelor pe care toate publicatiile le-au oferit opiniei publice, a declarat ca nu l-a vazut decat de trei ori in viata pe Emil Constantinescu, si atunci in momente oficiale. Chiar daca in fotografii apare cu bratul prezidential invaluindu-i talia, iar "degetele sefului statului o tin de buric" (C.V.T.). Maniera actoriceasca - total neinspirata - folosita de Rona in fata telespectatorilor, pentru a nega primejdioasele legaturi cu presedintele Romaniei, pare sa-i aduca castig de cauza lui Corneliu Vadim Tudor. Presa e si ea divizata. Adversarii lui Constantinescu vad un bun motiv de a-si infrange rivalul. Drept pentru care il intarata din ce in ce mai mult pe Vadim, care ajunge - la apogeu - sa se asemene unui caine turbat, scapat din lesa prin curtea Cotrocenilor, nici una, nici alta, decat tintind beregata sefului statului. Din spate, lui Vadim i se da cu batul prin gard. Astfel manipulat, el nu se mai da in laturi de la nimic. Il ameninta direct pe Emil Constantinescu. In revista "Romania Mare" redescrie, pentru fanaticii sai cititori, cu acelasi lux de amanunte, "aventurile sexuale ale unui Tap batran".
Dar din acest moment face si o greseala care avea sa-i fie fatala.
Publicand in "Romania Mare", in totalitate, presupusul jurnal al Ronei Hartner, Vadim furnizeaza presei o valoroasa proba a scrisului, un scris pe care Rona Hartner il defineste ca pe o "facatura", ce nu seamana in nici un chip cu al ei. Adevarat, se vede de la o posta ca scrisul Ronei (din scrisorile pe care le-a adresat, de la Paris, familiei sale) nu se aseamana catusi de putin cu cel din jurnalul lui Vadim.
Ziarul ZIUA a fost prima publicatie care a semnalat ca Vadim a luat plasa, ca a inghitit cu pluta cu tot o momeala fabricata de altcineva, in alte scopuri. Am promis, atunci, cititorilor nostri ca ne vom continua investigatiile in cazul "Rona Hartner", incercand sa aflam cum si de ce a fost intoxicat Corneliu Vadim Tudor. Presupuneam, totusi, ca Vadim n-ar putea fi atat de naiv incat sa se lase fraierit de trei tineri care i-au vandut un jurnal, dupa cum mentioneaza insasi modalitatea prin care a intrat in posesia documentelor respective. Inca mai credeam ca Vadim "a fost facut" de serviciile secrete, compromis definitiv printr-o maniera, ce-i drept, nu tocmai ortodoxa. Realitatea, insa, a fost mult mai cruda. Lui Vadim ii e dat, iata, sa ajunga de rasul curcilor. Nu, nu serviciile secrete l-au "lucrat" pe presedintele PRM. El a fost doborat de ura sa oarba fata de Constantinescu, fiind astfel capabil sa se arunce-n valuri in mijlocul unei furtuni de cel mai inalt grad. Vadim a fost o victima sigura - si o excelenta resursa financiara - pentru simpla persoana ce i-a vandut un jurnal fabricat, in care - se va vedea - n-a fost nici macar nevoie sa fie plastografiat scrisul Ronei Hartner. Iar Vadim nu a verificat nimic. A mers pe mana lui Ilie Merce, cel care l-a sfatuit sa iasa la bataie impotriva lui Emil Constantinescu.
Miercuri, 27 ianuarie, orele 13,00. Petre Malanca trece pragul redactiei, interesandu-se de sectia "Investigatii". El doreste sa faca o dezvaluire senzationala despre jurnalul Ronei Hartner. In birou patrunde un tanar subtirel, spilcuit, care ne-o arunca pur si simplu: "Am probe, inscrisuri, despre persoana care a fabricat, in realitate, jurnalul Ronei Hartner". Ne prezinta o "cerere" de preschimbare de termen intr-o cauza oarecare a Tribunalului Bucuresti. Intr-adevar, scrisul seamana izbitor cu cel din jurnalul lui Vadim. Ii cerem lui Malanca sa ne dezvaluie identitatea persoanei: "Pot s-o fac numai dupa ce un grafolog se pronunta daca scrisurile coincid", ne spune misteriosul personaj. Deja incepuseram sa intram la idei. Daca Malanca e pus sa intoxice ziarul ZIUA, la fel cum a fost intoxicat Vadim?! Ii spunem de la obraz ca nu avem incredere in el si ca daca nu ne spune cine a fabricat jurnalul Ronei nu mai avem ce discuta. Ezita pret de cateva clipe, dar pana la urma consimte: "Va spun cine e pentru ca reprezentati un ziar in care am incredere c-o sa duca investigatiile pana la capat". In incapere se asterne linistea. Stam cu muschii incordati sa aflam cine i-a copt-o lui Vadim. Ne imaginam un nume cunoscut, numai rostirea lui ar putea fi o lovitura de teatru pentru toata lumea. Malanca vorbeste rar, apasat: "Este vorba de o femeie, care-i dracu' gol!"
Identitatea Tustrei, cei din birou, ne simtim ca-n "X-Files". Daca ma uit mai bine, Petre Malanca chiar aduce cu Fox Mulder. Intr-o prima faza, intreaga poveste pare o nebunie. De parca ne-am fi aflat in mijlocul unui carusel. Daca Malanca nu ne-ar fi dat o dovada palpabila, l-as fi poftit afara din birou.
"Femeia se numeste Luminita Neamt si este o cunostinta a Ronei Hartner, dar fara a fi prietena cu ea!", adauga Malanca. Asadar e vorba despre o persoana total necunoscuta opiniei publice. Un simplu cetatean. In loc sa simplifice lucrurile, dezvaluirea lui Petre Malanca le complica ingrozitor de mult. Ca ziar de anvergura nationala, nu poti sa ataci, sa acuzi, o simpla persoana, un simplu cititor. E o responsabilitate mult prea mare. Altceva era daca aveam de-a face cu o persoana publica. Ziarul ZIUA a pus intotdeauna "siguranta cetateanului, mai presus decat securitatea statului". In cei aproape cinci ani de la aparitie am luat intotdeauna apararea omului de rand, demascandu-i, in schimb, pe afaceristii verosi, pe politicienii fatarnici si pe functionarii corupti. In acest caz, al jurnalului Ronei, ne trebuiau, insa, mult mai multe masuri de precautie. I-am cerut lui Malanca sa astearna totul pe hartie, sa ne dea o declaratie semnata pe toate paginile, cum se procedeaza: "Am cunoscut-o pe Luminita Neamt cu vreo sase ani in urma. Eram amandoi studenti ai facultatii de Drept, la doua facultati particulare diferite. Dar pentru ca eram amandoi din Satu Mare, legatura ne-a facut-o o cunostinta comuna. Ea locuia, in Satu Mare, pe strada Petofi Sandor, bl 36, ap 19, dar are acum si un apartament in Bucuresti, pe strada Moise Nicoara, bl A3, deci chiar pe strada care apare si-n jurnalul Ronei Hartner, pe prima fila, numai ca Rona ar locui la Caminul ATF, iar Luminita, cateva sute de metri mai incolo. M-am imprietenit cu Luminita Neamt, ea fiind o persoana placuta. As putea spune ca la acea vreme si semana oarecum cu Rona Hartner. In scurt timp, ne-am si asociat, in sensul ca fiind studenti la Drept ajutam cateva firme in activitati birocratice. Asa am ajuns sa-i cunosc foarte bine scrisul. Impreuna cu sotia mea o vizitam foarte des. Ea a inceput sa ne povesteasca de toate, ce prieteni are, cine o mai viziteaza. Intr-o zi ne-a spus, mie si sotiei mele, Lacramioara, ca o cunoaste bine pe Rona Hartner, o actrita din caminul ATF. N-am facut, atunci, prea mare caz din asta. Era o simpla actrita, si atat. Daca ma intrebati, nu stiu ce sa va raspund: de ce a fabricat jurnalul? Eu cred ca pur si simplu din motive financiare. A pus la cale un plan diabolic doar pentru a-i lua banii lui Vadim. V-am spus doar ca aceasta femeie ii dracu' gol!" Petre Malanca pare convins ca Luminita Neamt a fabricat jurnalul. Il intrebam de ce a venit, totusi, la ziar pentru a-si devoala si acuza o prietena buna: "Nu am nici un motiv de razbunare. Sunt sigur ca ea a scris jurnalul pentru a-l da lui Vadim, pentru a obtine bani. Am auzit ca ar fi vorba de vreo sapte milioane de lei, dar eu cred ca, in realitate, sunt mult mai multi. De altfel, relatiile mele cu ea s-au racit de vreo luna incoace". Nu l-am crezut. Ne-am gandit ca Malanca are motive de razbunare, are resentimente impotriva Luminitei Neamt. Deci inca un motiv pentru a ne face sa pasim cu precautie in acest caz.
S-o recunoastem inca de la inceput, numele grafologului la care am apelat nu-l putem divulga. Iar motivul e foarte simplu. Avand aceasta meserie "oficial", deci pe langa una din institutiile acreditate sa aiba un serviciu de grafologie, nu se poate implica direct. Ne-a spus ca, de la Parchet, printr-un concurs de imprejurari, cazul ar putea ajunge si la el, dupa examinarea de rigoare din laboratorul grafologic al Ministerului Justitiei. Tocmai din acest motiv el ne-a cerut protectia anonimatului. Expertiza, pe care am facut-o a doua zi dupa ce Malanca ne-a pus la dispozitie documentul (si dupa ce, la scurt timp, ne-a mai adus unul, de asta data original, hartia purtand patina timpului), a durat mai bine de o jumatate de ora. Expertul a confruntat proba de scris a Luminitei Neamt cu cea din jurnalul Ronei. Le-a intors pe toate partile. A studiat noianul de litere, atat majusculele, cat si literele mici. A trecut pe sub lupa litera cu litera. I-am povestit despre temerea noastra, ca nu cumva sa fim victimele lui Malanca. Poate ca o alta persoana, total necunoscuta, a scris pe documentele respective, cat si in jurnalul lui Vadim, iar Malanca doreste sa o implice pe Luminita Neamt, din cine stie ce motiv. Si odata cu ea si pe noi. "Ca la orice proba grafologica, nu pot sa va spun cu certitudine ca cele doua scrisuri coincid. Am in vedere, mai ales dupa ce m-ati avertizat, acea doza de risc, o mica posibilitate, ce-i drept, sa se fi plastografiat, de catre un super-expert, scrisul din jurnal, dupa ce Vadim l-a pus la dispozitia presei, dupa ce a fost vazut de toata lumea in mai toate ziarele", ne-a spus grafologul. "Dar am, in acelasi timp, in vedere documentul original. Nu incap dubii ca acesta e datat cu mult inainte de episodul Rona Hartner. Oficial, v-as da urmatorul rezultat: 95 la suta cele doua scrisuri coincid. Dar, in particular, va spun ca e vorba de acelasi scris. Si rar mi-a fost dat sa ma insel."
Inarmati cu declaratia grafologului, am inceput verificarile. Am aflat cam totul despre Luminita Neamt (care in unele acte oficiale apare si cu numele NYAMCZ). Unde a facut scoala, ce prietene are in Satu Mare, daca chiulea sau nu de la ore, cam ce fel de iubiti a avut. Colegii si colegele ei de clasa, din liceu, ne-au descris-o ca pe o persoana placuta, dar capabila de orice, avand, cateodata, un comportament bizar. Are un cazier curat, politia din Satu Mare neputand sa ne ofere relatii "deosebite" despre familia Neamt. La Bucuresti i-am aflat toate domiciliile, iar prin locurile pe unde a trecut n-a lasat prea multe urme. N-a fost nici in Capitala o persoana turbulenta. Presedintele blocului din strada Moise Nicoara ne-o descrie pe locatara de la apartamentul 73 ca pe o persoana obisnuita. La fel si colegii de facultate, care ne spun ca Luminitei ii placeau petrecerile si chiar daca nu si-a luat licenta promitea, la vremea respectiva, sa devina o buna profesionista a stiintelor juridice. Nimic nu lasa impresia ca ar fi capabila sa mistifice realitatea.
Intr-un tarziu am sunat-o si pe Luminita Neamt. Trecusera doua zile de cand Malanca se prezentase la cotidianul ZIUA. I-am spus-o direct: "Exista o persoana care s-a prezentat la ziar cu probe de scris si sustine ca in actele respective e scrisul dumneavoastra. Persoana afirma ca ati fabricat jurnalul Ronei Hartner ca sa-i luati banii lui Va..." N-am reusit sa-mi termin fraza. Un puhoi de tipete s-a revarsat dinspre celalalt capat al telefonului, frizand isteria. "Cum va permiteti sa-mi spuneti asa ceva", ne-a replicat Luminita cand s-a mai linistit. "Daca o sa scrieti asa ceva va dau in judecata. Stiu eu ca totul vine de la unul, Petre Malanca, asta vrea sa se razbune pe mine. Nu-i nimic adevarat, el e un tip dubios, care are relatii cu arabi si cu tot soiul de indivizi dubiosi, cu care se tot invarte pe la McDonald's... Acum (n.n. - vineri, orele 14,00) plec in Ungaria, dar cand ma intorc am sa va spun tot, vin la ziar..." Am incercat sa-i atragem atentia ca un expert grafolog a considerat cu un procent de 95 la suta ca cele doua scrisuri coincid, dar am pierdut orice urma de dialog.
In tot acest timp nu l-am pierdut din ochi nici pe Malanca. Tipul era deosebit de saritor. S-a oferit sa ne prezinte domiciliul Luminitei din Bucuresti, ne-a mai pus la dispozitie si alte inscrisuri de ale ei, precum si un set de fotografii. Din poze reiese ca Luminita Neamt e o persoana comuna. Nu-i asemeni Ronei Hartner, precum crede Malanca. Oricum, ea n-ar starni in nici un caz pasiuni prezidentiale (cum poate se va gandi Vadim cand va citi aceste randuri, zicandu-si: "nu-i nimic, daca nu-i Rona, atunci e Luminita cea care a avut o relatie amoroasa cu Tapu' si, apoi, a scris jurnalul").
Ne mai trebuia o singura proba din acest lant. Tacamul nu putea fi complet decat daca obtineam noi, prin mijloacele specifice presei, un inscris despre care sa fim siguri ca apartine Luminitei Neamt. Altminteri, cum spuneam, am fi picat noi in capcana. Scrisul, desi cel din jurnal, ar fi putut sa nu-i apartina Luminitei iar noi ne-am fi trezit ca suspectam o persoana nevinovata. Si asta chiar daca toate informatiile furnizate de Malanca s-au adeverit. Intre timp am mai incercat sa luam legatura cu Luminita Neamt, dar ne-a fost imposibil. Persoana care raspundea la telefon ne zicea, protocolar, de fiecare data, ca pe Luminita n-o putem gasi. Mai ales dupa ce am spus ca suntem de la ziarul ZIUA, orice cale de comunicare cu vocea de la celalalt capat al firului ne-a fost retezata. Noi nu doream altceva decat sa ne intalnim cu Luminita Neamt, sa-i aratam probele puse la dispozitie de Malanca si s-o intrebam daca-si recunoaste scrisul, daca o cunoaste pe Rona Hartner, daca a scris vreodata un jurnal, un studiu de caz care sa-l implice pe presedintele Constantinescu. Mai mult, daca ar fi conceput asa ceva, "jurnalul Ronei", daca i l-ar vandut lui Vadim si pe ce cai. Din pacate, Luminita nu a dorit sa vorbeasca cu noi, obligandu-ne sa-l credem, mai degraba, pe Malanca.
Culmea a fost ca nu am putut stabili o legatura nici cu Rona Hartner. Am aflat de la mama ei ca se afla la Paris, dupa ce a sosit din Uruguay unde a primit un important premiu de interpretare, si ca telefonul ei mobil - cel pe care am tot incercat s-o apelam - e defect de cateva zile. Mama ei, doamna Sabina, astepta ca Rona sa fie cea care sa o sune, promitandu-ne ca ne va pune imediat in legatura cu fiica ei. Am intrebat-o pe doamna Sabina daca o cunoaste pe aceasta Luminita Neamt, daca se numara printre prietenele fiicei ei. "Nu, n-o cunosc. N-am vazut-o niciodata, deci nu cred ca era prietena Ronei, poate doar o cunostinta. Daca ea a fabricat jurnalul de la Vadim, cu care a fost acuzata Rona, atunci aceasta Luminita a facut un lucru foarte urat".
In asteptarea unei discutii cu Rona Hartner am intrat - prin amabilitatea unei persoane care nu a dorit sa-si divulge identitatea - in posesia unor cursuri de ale Luminitei de pe vremea cand era studenta la Drept. Din nou, asemanarea dintre scrisul din jurnal si scrisul Luminitei (despre care, de la aceasta din urma proba suntem siguri ca-i al ei) e de-a dreptul izbitoare. Mai mult, stilul Luminitei de a-si nota cursurile, de a incercui titlurile in dreptunghiuri, felul cum sunt alcatuite schemele, sunt identice cu cele din jurnal. Aproape ca am putea jura ca Luminita Neamt e cea care a conceput "jurnalul Ronei".
Noi nu o putem spune, insa, cu certitudine, asa cum o face Petre Malanca. Si noi, asemeni grafologului, ne pastram o doza de risc. Dar, mai presus de toate, nu putem sa nu punem la dispozitia opiniei publice o astfel de proba, de-a dreptul senzationala. Fara a o acuza in nici un fel pe Luminita Neamt - ci doar banuind-o - nu putem sa nu oferim Justitiei o eventuala proba la dosarul "Rona-Vadim", deschis la Parchetul General dupa ce presedintele PRM l-a acuzat in public pe seful statului.
"Jurnalul Ronei" contine doua scrisuri distincte. In prima parte se face un studiu de caz regizoral asupra persoanei presedintelui Romaniei. I se studiaza mersul, semnele distinctive, gesturile, vorbirea. Pentru acest studiu e banuita Tamara Pitei, regizoare, prietena buna a Ronei Hartner. Desi Pitei neaga orice implicare, parintii si apropiatii Ronei o acuza pe Tamara. Tot ea a facut un studiu de caz asemanator presedintelui PD, Petre Roman. De altfel, acest studiu s-a transformat intr-o piesa de teatru, iar Petre Roman - in viziunea Tamarei - s-a metamorfozat in Seherezada, apoi in televizor color(!!).
Al doilea scris al "jurnalului Ronei" e folosit pentru a se trece in revista "copilaria" presedintelui, "apucaturile sexuale", "aventurile sexuale cu autoarea jurnalului". Acesta este scrisul care seamana izbitor cu cel al Luminitei Neamt. Sa se fi cunoscut Luminita Neamt cu Tamara Pitei? Din pacate, nici la aceasta intrebare nu am putut raspunde, Tamara Pitei fiind si ea disparuta de la domiciliu. Trebuie s-o recunoastem, cam multe coincidente, cam multe disparitii in acest caz.
Ce-i sigur e ca Tamara Pitei locuieste in caminul ATF, din strada Moise Nicoara. La doar cateva sute de metri se afla domiciliul Luminitei Neamt. Sa fie si asta doar o coincidenta?!
Bogdan COMARONI 
 Afisari: 314  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Afacerea ARO - Operatiunea Securitatii    
  Americanul Perez crede ca "Afacerea ARO" este profitabila pentru toata lumea    
  Noul ministru de Interne promite o adevarata reforma a Politiei    
  Un dubios ofiter SRI face politie politica la Timisoara    
 Top afisari / comentarii 
 Afacerea ARO - Operatiunea Securitatii (414 afisari)
 Intoxicarea lui Vadim (314 afisari)
 Iugoslavia este pregatita de aparare in fata amenintarii militare a NATO (124 afisari)
 "MITICA ESTE TIPUL SECRETARULUI DE PARTID!" (113 afisari)
 Epidemia de gripa bate pasul pe loc (108 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02231 sec.