Ziua Logo
  Nr. 1404 de miercuri, 3 februarie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Constantin Dudu Ionescu a avut ieri prima intalnire cu presa in calitate de sef al Internelor Deocamdata nici un nume nu apare in raportul preliminar despre ultima mineriada "Ideea de Politie Politica imi repugna" Generalul Lupu raspunde, deocamdata, doar pentru dezastrul de la Costesti Clubul Dinamo va fi condus de un civil
Noul ministru de Interne promite o adevarata reforma a Politiei
-- Dudu Ionescu afirma ca raportul final al mineriadei va fi gata pe 11 februarie * In paralel, se desfasoara o ancheta care sa determine raspunderile individuale pentru esecul fortelor de Politie * "Deocamdata nu am cum sa ma pronunt daca a fost sau nu tradare sau daca a fost sau nu tentativa de lovitura de stat", a afirmat Dudu Ionescu * "N-o sa merg niciodata la meciurile Dinamo-Rapid pentru ca tin cu Rapidul. Dar o sa sustin echipa Dinamo sa castige campionatul" * MI-ul va avea o femeie purtator de cuvant
Noul ministru de Interne, Constatin Dudu Ionescu, a sustinut, ieri, o conferinta de presa cu ziaristii acreditati pe langa Ministerul de Interne, prima de cand Dudu Ionescu a preluat functia de ministru de Interne. Pentru a-si apropia ziaristii, mult prea frustrati de dictatura si lipsa de comunicare existenta sub conducerea lui Gavril Dejeu, noul ministru de Interne a anuntat ca va infiinta postul de purtator de cuvant, pe care il va detine o femeie, "asupra identitatii careia nu ne-am decis inca". Sistemul de comunicare intre ziaristi, reprezentantii opiniei publice, si MI, reprezentantul aparatorilor cetateanului de rand, va contine, pe langa conferintele si comunicatele de presa, cate un brief saptamanal, la care va participa viitorul purtator de cuvant.
In legatura cu a cincea mineriada, Dudu Ionescu s-a ferit sa ofere amanunte despre ceea ce presa a denumit "complotul generalilor", sau tentativa de lovitura de stat, planuita de PRM si Corneliu Vadim Tudor. "Prezentarea raportului preliminar privind evenimentele din Valea Jiului nu a dat nici un fel de raspunsuri. Drept pentru care, va avea loc o ancheta, condusa de unul din secretarii de stat ai MI (n.r. numele celui de-al doilea a ramas, deocamdata, necunoscut, cel care a preluat functia detinuta de gen. Zaharia fiind gen. Mircea Muresan), de reprezentanti din Corpul de Control al ministerului si de alte persoane din alte structuri care au avut tangenta cu evenimentele. Noi cautam raspunderi individuale, in nici un caz comune. O editie revizuita a raportului va fi prezentata, pe 11 februarie, la Guvern si CSAT. Ancheta, insa, va continua", a declarat ministrul de Interne.
De asemenea, Dudu Ionescu a tinut sa precizeze ca in cadrul anchetei vor fi cercetati cei care au comandat, de la nivel de structura centrala, pana la "campul de batalie". "Un lucru este clar: nu a existat un punct de comanda central, dincolo de toate celelalte deficiente de ordin tehnic si logistic", a mai afirmat Dudu Ionescu. "Dupa ce au fost respinsi la Targu Jiu, oamenii in loc sa fie uniti (n.r. trupele de ordine) au batut in retragere. Mai mult, a existat un ordin de a deschide barajul. Asa ceva este inacceptabil" a declarat proaspatul ministru de Interne. In ceea ce-l priveste pe cel care a dat acest ordin, ministrul de Interne a afirmat ca nu cunoaste numele ofiterului pentru ca nu au existat ordine scrise, acesta fiind si scopul anchetei, de a gasi raspunderile individuale ale celor care au putut da astfel de ordine.
In ceea ce priveste reforma Ministerului de Interne, Dudu Ionescu s-a pronuntat pentru demilitarizarea Politiei. El considera ca este devreme pentru a oferi detalii despre cum vede viitoarea lege, dar proiectele de lege pe care le-a retras de la Guvern vor fi imbunatatite substantial, pentru ca "exista destule ambiguitati". Dudu Ionescu a declarat ca principalele obiective privind reforma in MI sunt o noua organigrama, un cadru legislativ adecvat, restructurari la nivelul conducerii (schemele fiind "mult prea stufoase"), promovarea relatiilor internationale. In ceea ce priveste resursele materiale, ministrul de Interne considera ca "nu este cazul sa fac presiuni la Ministerul Finantelor sa ne modifice bugetul pentru ca inteleg situatia. Voi sustine si eu sistemul de bugete multianuale. Si sunt constient ca nu te poti apara, ca simplu politist care iti faci sectorul, de sabiile Ninja doar cu 1.200.000 lei".
"Sunt multumit de informatiile oferite de Serviciul generalului Virgil Ardeleanu, cu mentiunea ca nu era misiunea lui sa ne ofere aceste informatii. Ideea de Politie Politica imi repugna profund, dar sistemul de informatii trebuie sa mearga foarte bine la nivel de MI, pentru ca asa trebuie si asa pot fi prevenite multe", a mai afirmat ministrul de Interne, care a tinut sa mai precizeze, vis-a-vis de o serie de speculatii din presa, conform carora ar dori reinfiintarea UM 0215 ca nici nu se pune problema de asa ceva.
Dupa finalizarea anchetei legata de ultima mineriada, ministrul de Interne se va ocupa de investitiile paguboase facute de MI in ultimii ani, ceea ce nu exclude si cercetarea generalului Nicolae Langa, daca vor exista informatii sau dovezi. In ceea ce-l priveste pe generalul Gheorghe Lupu, acesta va fi judecat de Consiliul de Onoare, procedura de instituire a Consiliului fiind deja indeplinita. Capul de acuzare se bazeaza pe declaratiile unor martori oculari ai evenimentelor de la Costesti. "Tin sa precizez ca generalul Lupu va fi judecat doar pentru ceea ce s-a intamplat la Costesti. Daca, insa, pe parcursul judecatii vor aparea elemente noi privind si alte evenimente, fie din Defileu sau Targu Jiu, desigur ca problema se va extinde". In ceea ce-l priveste pe generalul Teodor Zaharia si comunicatul oferit de acesta presei, in care isi exprima pozitia fata de ultima mineriada, blamand un centru de comanda de la Bucuresti, Dudu Ionescu a declarat ca "nu au existat ordine scrise la nivel de conducere MI despre un astfel de centru de comanda".
Legat de postul vacant acum la conducerea clubului Dinamo, detinut in trecut de generalul Langa, Dudu Ionescu a declarat ca in fruntea clubului Dinamo va fi numit, de aceasta data, un civil. "Voi sustine clubul Dinamo, asa cum am facut cu Steaua cat am fost la MApN. Dar nu voi merge la nici un meci Dinamo-Rapid pentru ca sunt rapidist. Insa voi sustine echipa Dinamo sa castige campionatul". In ceea ce priveste faptul ca doi dintre fostii presedinti ai clubului sunt implicati in procese penale, Petre Buduru fiind in arest, iar Vasile Ianul eliberat conditionat in urma cu cateva saptamani, ministrul de Interne nu a dorit sa comenteze acest lucru, ca avand vreo legatura cu Ministerul de Interne.
Mara Teodora BANICA 
A r h i v a
  Afacerea ARO - Operatiunea Securitatii    
  Americanul Perez crede ca "Afacerea ARO" este profitabila pentru toata lumea    
  Un dubios ofiter SRI face politie politica la Timisoara    
  Intoxicarea lui Vadim    
 Top afisari / comentarii 
 Afacerea ARO - Operatiunea Securitatii (414 afisari)
 Intoxicarea lui Vadim (314 afisari)
 Iugoslavia este pregatita de aparare in fata amenintarii militare a NATO (124 afisari)
 "MITICA ESTE TIPUL SECRETARULUI DE PARTID!" (113 afisari)
 Epidemia de gripa bate pasul pe loc (108 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01053 sec.