Ziua Logo
  Nr. 1317 de marti, 20 octombrie 1998 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Ignoranta si lipsa educatiei nasc saracia neagra
Romania intra saraca in mileniul trei
Mizeria sociala poate fi doar limitata * Trist, dar adevarat: la sfarsitul secolului a fost nevoie de un program de eradicare a saraciei
In perioada 16-24 octombrie, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) organizeaza la Bucuresti "Saptamana Internationala pentru Eradicarea Saraciei". Prima zi a cuprins un seminar destinat jurnalistilor, pe probleme de saracie. In afara prezentarilor sustinute de specialisti ai programelor PNUD sau cei ai Institutului National de Cercetari Economice, care au explicat conceptul de saracie si au prezentat jurnalistilor prezenti cateva politici de eradicare a saraciei, programul a mai cuprins si vizitarea zonei pilot Zabrauti, din Bucuresti. Programele destinate eradicarii saraciei au cunoscut in timp numeroase modificari.
Astazi s-a ajuns la concluzia ca saracia nu poate fi eradicata ci doar limitata. Cauzele care determina aparitia saraciei intr-o comunitate sunt multiple: lipsa educatiei, migratia populatiei spre zone mai dezvoltate, sanatatea precara a segmentului populatiei din zona, toate acestea ducand la imposibilitatea indivizilor de a face fata cerintelor crescande ale pietii. Romania, din pacate, se confrunta cu majoritatea acestor probleme care duc la aparitia sau agravarea saraciei. Printre politicile de combatere a saraciei, pe care Profesorul Catalin Zamfir, din cadrul Institutului National de Cercetari Economice, le considera principale se afla, in primul rand o investire masiva in educatia populatiei, Romania confruntandu-se, dupa '89, cu un proces de renuntare masiva la scoala a populatiei. Un alt punct, in procesul eradicarii saraciei ar fi reprezentat de investitiile in sanatate. In fine, sistemul asigurarilor sociale ar trebui sa fie unul dinamic si nu static cum exista la noi, altfel spus somerul sa fie obligat sa presteze anumite activitati, utile comunitatii, pentru a primi alocatia statului, mai mult el sa fie obligat sa-si caute in permanenta de lucru si nu sa astepte ultima plata a statului, pentru a incepe sa-si faca griji. Toate aceste inseamna, de fapt, o implicare mai directa a politicului in acest program. De altfel aceasta opinie a fost impartasita si de presedintele Constantinescu cu ocazia lansarii oficiale a "Programului National pentru Eradicarea Saraciei".
Fenomenul Zabrauti a atras atentia PNUD
Proiectul pilot "Zabrauti" se constituie ca o incercare a PNUD de a demonstra ca daca exista vointa se poate face ceva. Principalul obstacol cu care s-au confruntat initiatorii programului a fost lipsa de statut a locuintelor din Zabrauti. Acestea, in 1989, erau destinate demolarii, dar in urma evenimentelor din Decembrie au ramas fara stapan si soarta. Majoritatea celor care locuiesc aici sunt tigani. Ei nu au formele legale pentru a ocupa spatiile pe care le folosesc si din acest motiv nu au lumina sau apa. Lipsa proprietarului pentru aceste locuinte i-a determinat pe initiatorii proiectului sa intervina pe langa primarul sectorului 5, Constantin Chirita, sa treaca aceste spatii drept locuinte sociale, pentru a se trece ulterior la intocmirea formelor legale pentru familiile care le ocupa. Mai mult proiectul a reusit sa finalizeze un program ce viza crearea unei grupe de gradinita si a unei clase I pentru copii ce apartin zonei Zabrauti. Astfel peste 40 de copii reusesc sa invete in cadrul acestor clase, apartinand Gradinitei nr. 34 din Ferentari. In cadrul aceluiasi proiect s-a infiintat si o mica asociatie de constructii, care a reusit pana in prezent sa renoveze cateva scari ale blocurilor din Zabrauti.
Eduard NEAGU
A r h i v a
  Presedintele PNTCD ar mai lungi-o cu convocarea Delegatiei Permanente    
  Declaratia Consiliului National Director al A.F.D.P.R.    
  Serban Sandulescu vrea intrunirea Delegatiei dupa promulgarea Legii Ticu    
  PAR il sustine pe Marga in chestiunea universitatii multi-culturale    
  Scrisoarea IUP a fost bine primita la varful crestin-democratilor    
  Liderul taranistilor crede ca reducerea fiscalitatii ar duce la "moartea pacientului"    
  Institutul de Studii Liberale iese pe piata    
  Sondajul ICCV este "la mare distanta de realitate"    
  Campeanu critica lansarea Strategiei de combatere a saraciei    
  Seful consilierilor prezidentiali de la Casa Alba a fost detronat de o tanara speranta    
  Educatia se pregateste de vacanta mare    
  Sindicalistii din CONEL pregatesc o greva in pragul iernii    
  O delegatie a plecat la Moscova sa puna la cale exportul de alimente catre Rusia    
  Gavrilescu zice ca are 50.000 de tone de carne disponibile pentru export    
  Statul a furat locuinta unor romani pe motiv ca sunt americani    
 Top afisari / comentarii 
 Actualul sef al contraspionajului militar a coordonat masacrarea a zeci de oameni la Timisoara (749 afisari)
 Sergiu Bahaian a escrocat un neamt cu 130.000 marci si 4000 dolari (708 afisari)
 Cine isi asuma paternitatea esecului: Sorin Dimitriu sau Emil Constantinescu? (324 afisari)
 Logodnica ziaristului Stefan Itoafa dezminte ca acesta ar fi fost homosexual (235 afisari)
 Cunoscatorii sunt asteptati la Festivalul Tuicii de la Valenii de Munte (217 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1998 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01366 sec.