Ziua Logo
  Nr. 1317 de marti, 20 octombrie 1998 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
ZIUA dezvaluie rolul jucat de unul dintre capii armatei romane in reprimarea Revolutiei din Decembrie '89
Actualul sef al contraspionajului militar a coordonat masacrarea a zeci de oameni la Timisoara
 
Generalul Eugen Badalan, pe atunci maior, sef de Stat Major la Divizia de la Oradea, avea in subordine, in timpul represiunii, 22 ofiteri, cinci maistri militari, sapte subofiteri, doi oameni din personalul militar civil, 285 gradati si soldati, sprijiniti de opt TAB-uri, noua DAC-uri, o autostatie, un autoatelier si un autobuz
In luna mai a anului 1998, presa semnala una dintre marile erori ale ministrului Apararii, Victor Babiuc, si anume promovarea in fruntea Directiei Sigurantei si Protectiei Militare (fosta Directie a Contrainformatiilor MApN), a generalului Eugen Badalan. Cotidianul ZIUA ii atentiona atunci pe responsabilii militari si politici ai tarii ca Badalan a fost unul dintre personajele care, in decembrie '89, "s-a remarcat" in reprimarea demonstrantilor din Timisoara si Arad. Protestul societatii civile, indignata de aceasta blasfemiere a memoriei celor ucisi in Revolutie, nu a avut nici un ecou. Revenim, acum, cu date concrete care atesta participarea generalului Badalan la represaliile sangeroase declansate de Armata, alaturi de Militie si Securitate, la Timisoara, soldate cu zeci de morti si sute de raniti.
La Timisoara, celor care strigau "Libertate!" li s-au opus 12.000 de militari
Din informatiile pe care le detinem, in zilele de 17-20 decembrie 1989, la Timisoara au actionat impotriva demonstrantilor care scandau "Libertate!" si "Jos Ceausescu!" 12.000 de militari, proveniti din patru mari unitati locale - Divizia 18 Mecanizata "Decebal", Comandamentul de Aparare Antiaeriana a Teritoriului, Brigada de Graniceri si Brigada Trupelor de Securitate - precum si din Diviziile de la Oradea (Regimentul 19 Mecanizat Arad) si Craiova (Regimentul de Infanterie Mecanizata Vanju Mare, Regimentul de Parasutisti Caracal). Acestora li s-a adaugat Batalionul 404 Buzau, apartinand Directiei de Informatii a Armatei, format din opt echipe a cate cinci militari, de cercetare in adancime, plus un detasament special antrenat, alcatuit din 10 oameni, banuiti a fi asa-zisii teroristi.
Maiorul Badalan intra in actiune
In acea vreme, Eugen Badalan avea gradul de maior si era sef de Stat Major la Divizia de la Oradea, din cadrul Armatei a IV-a Transilvania, aflata sub comanda generalului Iulian Topliceanu. Divizia respectiva a intervenit in Timisoara cu Regimentul 19 Mecanizat Arad, condus de mr. Dumitru Marcu. Activitatea lui Badalan in zilele de 17-22 decembrie 1989, cand s-a ocupat de coordonarea actiunilor unitatii sale la Timisoara si Arad, este redata cu lux de amanunte in documentele pe care le avem la dispozitie. Astfel, dupa declansarea starii de asediu in 17 decembrie ora 13.00, jurnalul operatiunilor de lupta consemneaza ordinul ministrului Apararii ca Batalionul de infanterie pe transportor auto blindat (TAB) din cadrul Regimentului 19 Mecanizat Arad, comandat de mr. Dumitru Marcu, sa se deplaseze spre Timisoara si sa astepte in dispozitiv la intrarea in oras, dupa care sa ia legatura cu Divizia 18 Mecanizata.
Din filele unui jurnal de lupta
17 decembrie 1989
Ora 15.15. Comandantul Armatei a III-a Craiova transmite ca cele doua batalioane de infanterie de la Arad si Lugoj vor pleca la ora 16.00. Batalionul din Arad va stationa la bifurcatia soselei spre Sanandrei, iar cel din Lugoj la Regimentul de aviatie.
Ora 18.45. Gen. Guse ordona alarma de lupta partiala, lansand indicativul "Radu cel Frumos".
Ora 19.45. Batalionul din Arad primeste ordin sa actioneze la Complexul studentesc, pe directia Centru-Strandul Termal-Complex, cu 211 oameni si 3 TAB-uri. Tot atunci, mr. Micu de la Regimentul 19 mecanizate Arad conducea, conform jurnalului de lupta, 5 ofiteri, 2 subofiteri, 48 militari in termen, 1 TAB, 2 DAC-uri si o autostatie.
Ora 22.55 Unitatea primeste ordin sa intervina la Uzina Textila din Calea Aradului, apoi sa treaca "in rezerva".
Ora 23.00 Mr. Andrei, impreuna cu 60 militari de la Arad sunt directionati la Giroc.
18 decembrie 1989
Ora 2.00. Lt. col. Rogin anunta ca de la Regimentul 19 mecanizat Arad sunt pe pozitii 2 TAB-uri, 1 autocamion, 1 autostatie si 45 de oameni.
Ora 2.15. Regimentul 19 mecanizat "apara" cu 210 militari, 3 TAB-uri, 4 camioane si 1 autostatie, obiectivele Complex studentesc, Piata Maria, Piata 700 si Piata Marasti.
Forta de interventie a maiorului Badalan
Ora 9.10 (n.r. 18 decembrie1989) Batalionul de infanterie Arad raporteaza dispunerea trupelor: 47 oameni cu 2 ofiteri in Piata 700 (sub conducerea cpt. Savin), 58 oameni cu 3 ofiteri in Piata Marasti (cpt. Rosu), 4 ofiteri, 4 subofiteri, 55 militari in termen cu 3 mitraliere la Spitalul Militar (cpt. Predescu), 30 militari in Piata Maria (mr. Micu), 70 militari la Uzina Textila (lt. maj. Gheorghe). Sub comanda directa a mr. Dumitru Marcu, 7 ofiteri, 1 subofiter si 43 soldati sunt pregatiti pentru a interveni la caminele studentesti, impreuna cu 2 TAB-uri, 1 DAC si 1 autostatie.
Faptul ca au intervenit "cu succes" este demonstrat si de cei trei studenti impuscati in fata caminului 7, vis-a-vis de Liceul de muzica "Ion Vidu". Unitatea coordonata de mr. Eugen Badalan totaliza, in acel moment, 22 ofiteri, 5 maistri militari, 7 subofiteri, 2 oameni din personalul militar civil, 285 gradati si soldati, sprijiniti de 8 TAB-uri, 9 DAC-uri, 1 autostatie, 1 autoatelier si 1 autobuz. Un ofiter de la UM 01024 Timisoara, mr. Constantin Judele, a confirmat intr-o declaratie prezenta alaturi de el, in timpul misiunilor efectuate in 18 decembrie 1989, a mr. Eugen Badalan, seful de Stat Major al Marii Unitati din Oradea, "care coordona activitatea unitatii din Arad comandata de mr. Marcu".
58 de persoane ucise in cateva ore
General-colonel (r.) Ion Coman, fost secretar al CC al PCR, a recunoscut in timpul procesului "Lotului Timisoara" ca, dupa teleconferinta din 17 decembrie 1989, in jurul orei 18.30, le-a transmis telefonic generalilor Stefan Guse si Constantin Nuta ordinul dat de Nicolae Ceausescu de a se deschide focul. Coman a mai spus ca trupele au inceput sa traga in jurul orelor 19.00, mentionand ca a doua zi a fost informat ca fusesera ucise 58 de persoane. Guse a confirmat ca a fost contactat la telefon de Ion Coman, care i-a comunicat ca a primit ordin de la Bucuresti si ca se trage fara discutie. Ca urmare, in perioada 17-22 decembrie 1989, pana la amiaza, au fost impuscate 325 persoane, dintre care 72 au decedat.
20 morti si 47 raniti in zona dispozitivelor Regimentului 19 mecanizat Arad
Numai in seara zilei de 17 decembrie 1989, fortele armate, care aveau anumite zone de responsabilitate, au impuscat 242 persoane, din care 54 au decedat imediat sau la spital, iar 188 au fost ranite grav. Multe dintre victime (20 morti si 47 raniti) au fost impuscate in raza de actiune a dispozitivelor in care se aflau militari din cadrul Regimentului 19 mecanizate Arad, ale carui actiuni au fost coordonate de mr. Eugen Badalan.
Redam, in continuare, lista victimelor pe care actualul sef al contraspionajului militar, gen. Eugen Badalan, impreuna cu cei care au transmis sau executat ordinele criminale, ar putea sa le aiba pe constiinta:
- dispozitivul Piata Libertatii-Piata 700: 4 morti (Miroslav Todorov, Lepa Barbat, Remu-Marian Tasala, Radian Belici) si 25 raniti. Au actionat 47 soldati si 2 ofiteri, sub conducerea cpt. Savin (Piata 700) si 55 soldati, 4 subofiteri si 4 ofiteri condusi de cpt. Predescu (Spitalul Militar);
- dispozitivul Calea Aradului: 2 morti (Alexandru Grama, Danut Carpan) si 4 raniti. Au actionat 70 militari, comandati de lt. maj. Gheorghe (Uzina textila);
- dispozitivul Calea Sagului-Piata Maria-Tudor Vladimirescu: 3 morti (Constantin Ciobanu, Pavel Balogh, Petru Ioan Bonte) si 2 raniti. Au actionat 30 militari condusi de mr. Micu;
- dispozitivul Calea Girocului-Complexul studentesc: 11 morti (Stefan Alexandru Ferkel, Cristina Lungu, Maria Ion, Stefan Maris, Valentin Aparaschivei, Mihai Apro, Ioan Claudiu Varcus, Dumitru Juganaru, Rodica Luca, Antoniu Tiberiu Florian, Nicolae Ovidiu Muntean) si 16 raniti. Au actionat 43 soldati, 1 subofiter si 7 ofiteri, toti sub comanda mr. Dumitru Marcu, comandantul Regimentului 19 Mecanizate Arad.
Badalan si-a dat doctoratul pe baza experientei acumulate in Revolutie
Nedorind ca experienta sa valoroasa, acumulata in decembrie 1989 pe strazile Timisoarei si ale Aradului, sa se piarda, generalul de divizie Eugen Badalan si-a sustinut, de curand, teza de doctorat. Astfel, in 18 septembrie 1998, seful DPSM si-a prezentat lucrarea "Armata de arme intrunite in perspectiva mileniului trei. Contributii la dezvoltarea doctrinei de lupta a trupelor de uscat". La un asemenea doctorand, comisia de examinare trebuia sa fie cel putin de acelasi calibru. In consecinta, presedintele comisiei de doctorat a fost general de divizie prof. dr. Ilie Marin, cel care a semnat, in 17 decembrie 1989, ordinul de tragere dat de ministru, de care depindeau unitatile militare din Timisoara. Culmea nerusinarii, Ilie Marin a devenit in septembrie 1990 membru fondator al Fundatiei Nationale a Revolutiei din Timisoara. In comisie s-a mai aflat general de divizie (r) prof. dr. Costache Codrescu (conducator de doctorat), autorul Cartii Albe a Armatei-editia 1994 (Armata romana in Revolutia din decembrie '89), caracterizata de unii specialisti drept o dovada elocventa de mistificare a istoriei nationale. General de divizie dr. Mihai Popescu, un alt membru al comisiei de doctorat, s-a remarcat in Revolutie, in calitate de colonel, sef al Artileriei la Armata a IV-a Transilvania, iar generalul de divizie dr. Decebal Ilina, fost maior la Buzau, a devenit, pentru un timp, sef al DIA din cadrul Marelui Stat Major. Lucrarea sustinuta de Badalan sub privirile atator experti in materie este prezentata de "Observatorul militar" nr. 38 (22-29 septembrie 1998) drept "remarcabil demers stiintific de sistematizare si sintetizare a valoroasei experiente acumulate de autor la comanda diferitelor structuri militare si de continuare a unor studii asupra pregatirii si utilizarii acestora in lupta si operatie". Autorul articolului, col. Alexandru Bodea, promite chiar sa revina asupra unora dintre "extrem de interesantele puncte de vedere, concepte si consideratii, cu caracter de noutate", prezentate de Badalan.
Ultimul cuvant
Noua conducere a Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie a dat ordin ca dosarele Revolutiei sa fie rezolvate pana in decembrie 1998. Asteptam ca gen. Eugen Badalan sa apara in fata instantei nu ca martor, ci ca inculpat.
Laurian IEREMEIOV
 
 Afisari: 749  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  In sfarsit, Sorin Dimitriu si-a dat demisia    
  Radu Sarbu este noul presedinte al CA al FPS    
  Constantinescu a semnat revocarea lui Dimitriu    
  S-a dat semnalul descentralizarii privatizarii    
  Mass-media vrea un tap ispasitor    
  Un act unilateral    
  Se accentueaza tensiunile dintre Palatele Cotroceni si Victoria    
  Taranistii il sprijina pe Dimitriu    
  Theodor Stolojan recomanda vanzarea tuturor bunurilor statului    
  Sergiu Bahaian a escrocat un neamt cu 130.000 marci si 4000 dolari    
 Top afisari / comentarii 
 Actualul sef al contraspionajului militar a coordonat masacrarea a zeci de oameni la Timisoara (749 afisari)
 Sergiu Bahaian a escrocat un neamt cu 130.000 marci si 4000 dolari (708 afisari)
 Cine isi asuma paternitatea esecului: Sorin Dimitriu sau Emil Constantinescu? (324 afisari)
 Logodnica ziaristului Stefan Itoafa dezminte ca acesta ar fi fost homosexual (235 afisari)
 Cunoscatorii sunt asteptati la Festivalul Tuicii de la Valenii de Munte (217 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1998 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02063 sec.