Ziua Logo
  Nr. 1317 de marti, 20 octombrie 1998 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Fostul premier al Romaniei, actual functionar al Bancii Mondiale, a gasit iesirea din criza
Theodor Stolojan recomanda vanzarea tuturor bunurilor statului
Aceasta masura trebuie insotita de un control bugetar strict * "Trebuie obligate bancile comerciale sa musteasca in lei, ca sa se duca dupa proiecte", a mentionat Stolojan * In opinia lui, aceste masuri sunt mult mai dure decat ceea ce cere FMI
Primele masuri care se impun pentru iesirea Romaniei din criza ar trebui sa vizeze vanzarea tuturor bunurilor statului, pentru ca acestea sa fie introduse in circuitul economic de catre proprietari privati, precum si instituirea unui control strict al bugetului si al banilor din economie, considera Theodor Stolojan, fost prim-ministru al Romaniei. "Eu cred ca Romania are viitor bun, pentru ca are si active, si resurse, dar care trebuie puse in valoare", a declarat ieri Stolojan in fata studentilor, la deschiderea sesiunii de toamna a Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. Fostul premier a afirmat ca nu se va putea vorbi de o crestere economica substantiala, de la 5% pe an in sus, pana cand activele din Romania - cladiri, terenuri, suprafete de productie - "nu sunt dezghetate", adica reintroduse in circuitul economic, ceea ce inseamna trecerea prin privatizare si, ulterior, initierea investitiilor de catre noii proprietari.
El a dat ca exemplu situatia spatiilor comerciale unde Guvernul a luat "masura corecta" de vanzare a acestora, dar primariile si primarii se opun acestui lucru, pentru ca au alte interese. "Trebuie infrante aceste interese ale primariilor. Problema este de a vinde totul", a spus Stolojan. Alaturi de vanzarea activelor, o alta masura care ar trebui luata ar fi ca bancile sa-si indrepte resursele financiare catre finantarea proiectelor de investitii si nu catre cumpararea de titluri de stat, iar bugetul sa aiba deficit zero, pentru a nu exista probleme de finantare, iar resursele sa fie folosite in afaceri. El spune ca, in primul rand, banca centrala nu mai trebuie sa tipareasca bani, iar apoi sa nu mai atraga depozite de la banci, pentru a tine inflatia sub control.
"Trebuie obligate bancile comerciale sa musteasca in lei, ca sa se duca dupa proiecte", a mentionat Stolojan. In aceasta varianta, nu conteaza care va fi rata inflatiei, intrucat nivelul acesteia nu va fi obiectiv prestabilit, ci o rezultanta a unor politici indreptate spre crestere economica. "Nu ma intereseaza cat este inflatia, pentru ca am doua conditii pe care ma bazez: bugetul, pe care nu-l mai am de finantat, iar banca centrala nu mai tipareste bani", a spus Stolojan. In opinia lui, aceste masuri sunt mult mai dure decat ceea ce cere FMI.
Fostul premier a mai adus in discutie problema obligatiilor de plata la toate nivelurile, apreciind ca, daca Guvernul si-ar propune sa aplice aceasta regula, s-ar pune ordine in functionarea economiei. Stolojan a afirmat ca daca in Romania se facea restructurare mai devreme, atunci tara ar fi facut saltul de la un Produs Intern Brut de 1.400 dolari pe cap de locuitor, cat are in prezent, la 4.000-5.000 dolari pe cap de locuitor, intr-un timp foarte scurt. "Romania a pierdut o sansa, adica un deceniu. Mai sunt sanse, prin simpla regandire si reasezare a activitatii economice", a conchis Theodor Stolojan. Stolojan, actualmente functionar in cadrul Bancii Mondiale, a facut aceste afirmatii cu titlu personal, raspunzand unor intrebari ale studentilor. (A.M.)
A r h i v a
  In sfarsit, Sorin Dimitriu si-a dat demisia    
  Radu Sarbu este noul presedinte al CA al FPS    
  Constantinescu a semnat revocarea lui Dimitriu    
  S-a dat semnalul descentralizarii privatizarii    
  Mass-media vrea un tap ispasitor    
  Un act unilateral    
  Se accentueaza tensiunile dintre Palatele Cotroceni si Victoria    
  Taranistii il sprijina pe Dimitriu    
  Sergiu Bahaian a escrocat un neamt cu 130.000 marci si 4000 dolari    
  Actualul sef al contraspionajului militar a coordonat masacrarea a zeci de oameni la Timisoara    
 Top afisari / comentarii 
 Actualul sef al contraspionajului militar a coordonat masacrarea a zeci de oameni la Timisoara (749 afisari)
 Sergiu Bahaian a escrocat un neamt cu 130.000 marci si 4000 dolari (708 afisari)
 Cine isi asuma paternitatea esecului: Sorin Dimitriu sau Emil Constantinescu? (324 afisari)
 Logodnica ziaristului Stefan Itoafa dezminte ca acesta ar fi fost homosexual (235 afisari)
 Cunoscatorii sunt asteptati la Festivalul Tuicii de la Valenii de Munte (217 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1998 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05629 sec.