Ziua Logo
  Nr. 1317 de marti, 20 octombrie 1998 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
O noua victorie a presei romanesti
In sfarsit, Sorin Dimitriu si-a dat demisia
La plecare, el da vina pe Guvern pentru propriile esecuri * Special pentru Sorin Dimitriu, Eclipsa din 1999 va avea loc in anul 2000 * ZIUA ii ofera ex-ministrului Privatizarii un post de consilier pentru suplimentul financiar
Cu o intarziere de aproape o ora, Sorin Dimitriu, ministrul Privatizarii si presedintele CA al FPS, a inceput ieri conferinta de presa prin care si-a anuntat demisia din cele doua functii. Intr-o scrisoare deschisa, pe care a numit-o "scrisoare-avertisment", Dimitriu a declarat: "Sunt constient de o serie de lipsuri existente in domeniile pe care le coordonez. Am in vedere unele fenomene de birocratizare a procesului de privatizare, esecurile in privatizarea unor societati comerciale". Pe de alta parte, este clar ca Sorin Dimitriu este foarte suparat ca a fost obligat sa paraseasca aceste posturi. "Prin masurile luate in ultimele saptamani putem spune ca ne aflam in faza in care putem relansa procesul de privatizare si reforma atat din punct de vedere organizatoric, cat si din punct de vedere structural", a spus Dimitriu. Daca si-ar fi facut treaba de la inceput, procesul de privatizare n-ar fi trebuit "re"-lansat abia acum, ci pur si simplu efectuat!
O "bomba" de ultima ora o reprezinta faptul ca, desi singur a declarat ca FPS trebuie sa aduca la bugetul de stat, din privatizare, 6.500 de miliarde de lei, ieri a stupefiat auditoriul, declarand ca "FPS a angajat la bugetul de stat 3600 miliarde lei din privatizarea societatilor comerciale pana la sfarsitul exercitiului bugetar pe 1998". Tupeul lui Dimitriu a mers mai departe, sustinand ca demisia sa s-a datorat, "in primul rand, lipsei unui program politic de sustinere a deciziilor referitoare la privatizare si restructurare". Apoi abordarii "periculoase" a privatizarii ca o "cursa contra cronometru de dezetatizare cu orice pret din disperarea de a asigura resurse pentru Bugetul de stat" in loc de a indrepta sumele obtinute catre recapitalizarea societatilor comerciale". Sorin Dimitriu a catalogat aceasta decizie ca fiind cea mai grava pe care Guvernul a luat-o in 1998: "Efectele ei sunt deosebit de profunde si pot deveni de-a dreptul catastrofale".
Dupa ce a retras Legea Privatizarii, Sorin Dimitriu reproseaza Guvernului ca nu a luat in discutie proiectul legii
"Aruncatul gainii moarte in curtea altora" nu s-a oprit aici. "Specialistii din FPS au realizat proiectul Legii Privatizarii si a investitiilor straine pe care l-au depus la Guvern pe 31 mai. Nici pana astazi, Guvernul nu a gasit timpul necesar pentru a analiza acest proiect de lege si pentru a-l supune dezbaterii Parlamentului sau pentru a si-l asuma prin Ordonante de Urgenta". Ii reamintim ex-ministrului Privatizarii ca, dupa ce a depus la Guvern proiectul Legii Privatizarii, tot el l-a retras, avand in vedere ca observatiile colegilor erau numeroase si, in consecinta, proiectul trebuia modificat. Ca sa-l parafrazam, "nici pana astazi, Sorin Dimitriu n-a gasit timpul necesar pentru a-l modifica!". Activitatea Guvernului a fost aprig "infierata" de Dimitriu, cu adevarata "manie proletara": "Problemele de fond, precum blocajul financiar sau relansarea exporturilor au fost discutate in Guvern in fuga calului, in loc ca ele sa concentreze opinii pertinente din partea unui numar cat mai mare de specialisti. In momentul in care am dorit sa intervin pe probleme de fond foarte serioase privind restructurarea RENEL-ului s-a considerat ca opiniile ministrului Privatizarii nu mai sunt necesare. Constat cu regret ca exista prea multe orgolii, superficialitate, prea multa lipsa de profesionalism, in dezbaterea unor probleme de fond ale economiei romanesti, in cadrul Guvernului". Ii reamintim "specialistului numarul 1 al tarii in materie de privatizare" ca formatia dumnealui este de inginer metalurg! "Nu mi se pare deloc normal ca in sedinte de Guvern sa se discute problema crearii unei universitati multiculturale, a Eclipsei din 2000, a problemei hartuirii sexuale si sa nu se gaseasca timp ca, macar intr-o singura sedinta, sa se discute probleme de fond ale privatizarii si restructurarii". Probabil ca, in calitatea sa de presedinte al CA al FPS, Sorin Dimitriu a reprogramat eclipsa din 1999, in 2000, sau a mai comandat una pentru sfarsitul de mileniu!
Dimitriu regreta doar escrocheriile pe care nu a apucat sa le faca
Sorin Dimitriu si-a incheiat "triumfal" scrisoarea-avertisment: "Nu regret nimic din ceea ce am facut, nu-mi este teama pentru nimic din ceea ce am realizat in functiile ce le detin (n.r.-are dreptate, pentru ca, de realizat, n-a realizat nimic, mai putin, se pare, cateva comisioane grase!), vreau doar ca prin gestul meu sa las mana libera primului ministru sa decida cum va crede de cuviinta. Avertizez inca o data pe cei care au intretinut si intretin atacuri la adresa mea si a institutiilor pe care le conduc (n.r.- avand in vedere ca tocmai a demisionat, corect gramatical este "pe care le-am condus", dar, inginer fiind dl. Dimitriu, pare putin "certat" cu gramatica), ca incoerenta deciziilor la nivel guvernamental, amatorismul, superficialitatea si pripa privind privatizarea si restructurarea pot genera haos de proportii in materie. Consider gestul meu ca un gest de demnitate". Si tot intr-un avant de "demnitate" si-a semnat scrisoarea deschisa: "Conferentiar Doctor Inginer, Sorin Dimitriu". Cum a obtinut aceste titluri, cotidianul ZIUA a relatat pe larg.
La fel ca in cadrul conferintei de presa, si prin intermediul spatiului tipografic, SC OMEGA PRESS INVESTMENT SA, care editeaza cotidianul ZIUA, ii ofera lui Sorin Dimitriu, avand in vedere ca a ramas fara slujba si poate nu are cu ce-si intretine familia, un post de consilier pe probleme de privatizare in cadrul suplimentului ZIUA FINANCIARA! Studiile de specialitate, experienta si realizarile in domeniu nu sunt obligatorii, iar salariul va fi atractiv.
Gabi MOROIANU
Andreea CALOMFIRESCU
A r h i v a
  Radu Sarbu este noul presedinte al CA al FPS    
  Constantinescu a semnat revocarea lui Dimitriu    
  S-a dat semnalul descentralizarii privatizarii    
  Mass-media vrea un tap ispasitor    
  Un act unilateral    
  Se accentueaza tensiunile dintre Palatele Cotroceni si Victoria    
  Taranistii il sprijina pe Dimitriu    
  Theodor Stolojan recomanda vanzarea tuturor bunurilor statului    
  Sergiu Bahaian a escrocat un neamt cu 130.000 marci si 4000 dolari    
  Actualul sef al contraspionajului militar a coordonat masacrarea a zeci de oameni la Timisoara    
 Top afisari / comentarii 
 Actualul sef al contraspionajului militar a coordonat masacrarea a zeci de oameni la Timisoara (749 afisari)
 Sergiu Bahaian a escrocat un neamt cu 130.000 marci si 4000 dolari (708 afisari)
 Cine isi asuma paternitatea esecului: Sorin Dimitriu sau Emil Constantinescu? (324 afisari)
 Logodnica ziaristului Stefan Itoafa dezminte ca acesta ar fi fost homosexual (235 afisari)
 Cunoscatorii sunt asteptati la Festivalul Tuicii de la Valenii de Munte (217 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1998 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01469 sec.