Ziua Logo
  Nr. 1317 de marti, 20 octombrie 1998 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Cine isi asuma paternitatea esecului: Sorin Dimitriu sau Emil Constantinescu?
Sorin Rosca Stanescu 
Epilogul "Scandalului Sorin Dimitriu" s-a transformat intr-o palma usturatoare si rasunatoare pe obrazul subtire al presedintelui Emil Constantinescu. Deznodamantul, atat de mult intarziat, il obliga pe seful statului sa-si asume, integral, raspunderea. Procesul de privatizare angajat de Coalitie nu a fost onorat, iar consecintele sunt dramatice, in plan economic si politic. Cetatenii Romaniei vor plati un impozit urias pe prostie. Sau, poate pe reaua intentie a liderilor politici. Constantinescu s-a legat, pana la cap, de "blestemul Sorin Dimitriu". Atat de intarziata debarcare a lui Dimitriu nu-l mai poate exonera de raspundere pe presedinte. Dimpotriva. Este posibil sa descoperim ca Sorin Dimitriu nu a fost decat marioneta. Ca tartorele a fost Constantinescu. Si atunci, eu unul, ma voi vedea silit sa ma gandesc la "Matriosca". La acea papusa ruseasca care contine o alta papusa, care contine o alta papusa si asa mai departe. Sa ma gandesc deci, la Constantinescu cam cum ma gandesc la Iliescu. Daca efectul baletului politic facut de Constantinescu este, dincolo de declaratii, anti-NATO si anti-Uniunea Europeana atunci, de ce nu m-as gandi, Doamne, la o oribila succesiune?
Aceasta a fost premiza. O premiza pe care sunt decis sa o argumentez. Iar apoi va urma si demonstratia.
Emil Constantinescu a fost prevenit la timp. La inceputul anului 1997, la scurt timp dupa ce l-a adus pe Sorin Dimitriu la conducerea Fondului Proprietatii de Stat, nou alesul presedinte al Romaniei a fost prevenit asupra faptului ca omul sau de casa este corupt si, in mod cert, un adversar al privatizarii. Deci, desi atentionat, Constantinescu plasase la pupitrul de comanda al privatizarii un adversar al acestui proces. Un dusman al integrarii Romaniei in NATO si in structurile europene. Acum nu ma gandesc decat la un singur lucru: Constantinescu, desi prevenit, l-a tinut in brate pe Dimitriu pentru a-si asigura un suport financiar la alegerile din 2000 sau, pur si simplu, pentru a compromite definitiv sansele aderarii la NATO si Uniunea Europeana? Si intr-un caz si in altul Constantinescu e vinovat. El este vinovat chiar si in situatia in care, fiind bine intentionat, a cazut in "cursa Sorin Dimitriu". Adica, a crezut, cu sinceritate, ca "Marea Privatizare" cu comision la Cotroceni sau la fundatia sa "Pentru Democratie" poate rezolva grava problema in care se zbat cetatenii Romaniei.
In 1997, imediat dupa numirea lui Sorin Dimitriu in functia de presedinte al FPS, am dezvaluit, in ziarul Ziua faptul ca acesta este cel putin un mare suspect. Ca a fost implicat in afaceri dubioase, alaturi de Victor Athanasie Stanculescu, de Securitate, de PDSR. Semnalul a ramas fara ecou. Mai mult chiar: noul Presedinte al Romaniei a facut eforturi uriase pentru a convinge reprezentanti ai mass-media ca optiunea pentru Dimitriu a fost corecta. Deci, Constantinescu i-a dat omului sau un prim cec in alb. Si, pentru prima data, acelasi Constantinescu a sfidat presa care l-a adus la putere. Seful statului a promis, atat in campania electorala, cat si ulterior, ca una dintre prioritati va fi privatizarea. Ca romanii vor scapa de blestemul mamutilor industriali, al escrocheriilor de stat pe care le sponsorizeaza din saracia lor. Constantinescu nu s-a tinut de cuvant. Cea mai mare nenorocire a Romaniei este ca privatizarea nu a avut loc. Abia acum cateva zile Constantinescu a recunoscut aceasta evidenta. Pana acum, el a aplaudat "privatizarea lui Sorin Dimitriu".
Realitatea este ca "scandalul Sorin Dimitriu" este strans legat de unele ciudate preocupari ale presedintelui Emil Constantinescu. Pe masura ce privatizarea merge tot mai prost, multi investitori romani si straini si-au cam facut poteca la Cotroceni. Unii beneficiaza de sprijinul sefului statului sau de sustinerea consilierilor sai. O parte din timp, Constantinescu si-l dedica unor contacte legate de privatizare. El parca s-a dedublat. Este si presedinte al Romaniei si intr-un fel este si presedinte FPS. Un fel de cumul de functii. Oare de ce?
Astazi, Emil Constantinescu e silit a recunoaste ca omul sau nu a facut nimic in materie de privatizare. Esecul este total. Si asumat. De voie, de nevoie. Intrebarea e: nu cumva asta a vrut Emil Constantinescu?
 
 
 Afisari: 324  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Razbunarea PDSR pe mana procurorilor lui Popov: Gheorghe Florica nu a furat, dar ar fi fluierat in biserica    1998-07-29
  AFACEREA "TIGARETA 2" A FOST MUSAMALIZATA    1998-07-27
 Top afisari / comentarii 
 Actualul sef al contraspionajului militar a coordonat masacrarea a zeci de oameni la Timisoara (749 afisari)
 Sergiu Bahaian a escrocat un neamt cu 130.000 marci si 4000 dolari (708 afisari)
 Cine isi asuma paternitatea esecului: Sorin Dimitriu sau Emil Constantinescu? (324 afisari)
 Logodnica ziaristului Stefan Itoafa dezminte ca acesta ar fi fost homosexual (235 afisari)
 Cunoscatorii sunt asteptati la Festivalul Tuicii de la Valenii de Munte (217 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1998 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.79838 sec.