Ziua Logo
  Nr. 1289 de joi, 17 septembrie 1998 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
In Ucraina, romanii sunt tinta persecutiilor si a prigoanei
Andrei Plesu a cazut in capcana propagandei ucrainene
Ministrul de externe se face de ras, contrazicand realitatea
De la inceputul acestei luni, ziarul ZIUA a focalizat atentia opiniei publice asupra situatiei dramatice a romanilor aflati, pe teritoriul Ucrainei, stat care a preluat o parte din mostenirea fostei URSS. Noi am dovedit ca Ucraina a preluat si mentalitatile URSS, practicand o politica tipic sovietica de prigonire a romanilor, in pofida Tratatului semnat cu Romania. Autoritatile Romaniei, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Informatii Externe au tacut malc. Consulul roman de la Odessa habar nu avea de ce se petrece sub nasul sau, ba mai mult, a devenit partenerul propagandei ucrainene, negand dezvaluirile publicate in ZIUA, cu privire la agresiunea desfasurata de Kiev impotriva limbii romane si a scolilor romanesti. Redactia noastra a solicitat oficial Presedintiei si MAE o reactie publica fata de incalcarea prevederilor Tratatului de catre ucraineni si a cerut interventia forurilor internationale. Nici pana astazi nu a sosit vreun raspuns oficial din partea autoritatilor romane, care se pare ca nu vor sa-si asume nici o responsabilitate publica fata de situatia dramatica a romanilor din Ucraina. In schimb, Andrei Plesu, ca raspuns la materialele publicate de presa romaneasca, afirma ca tema persecutiei romanilor din Ucraina este "supralicitata" si ca de fapt "una din cauzele problemelor pe care le au romanii din Ucraina este existenta mai multor factiuni care isi disputa suprematia". Andrei Plesu se refera o fantomatica "Asociatie a moldovenilor din Ucraina", condusa de un anume Anatol Fetescu, care ar fi cerut din proprie initiativa inlocuirea limbii romane cu cea moldoveneasca in scolile din regiunea Odessa. Plesu mai adauga: "autoritatile de la Kiev au dat garantii Romaniei ca scolile la care invata minoritatea romana din Ucraina nu vor fi inchise. Nici o scoala nu a fost inchisa pana acum". Andrei Plesu este ori mult prea naiv ori dezinformat grosolan. "Garantiile" Ucrainei nu valoreaza nici cat o ceapa degerata.
"Asociatia" lui Anatol Fetescu nu este "o factiune romaneasca" ci este o organizatie aflata sub controlul autoritatilor. Ceea ce, in traducere, inseamna organizatie de front a serviciilor secrete creata pentru indeplinirea asa numitelor masuri active de influenta si dezinformare. KGB-ul, mai precis Directoratul I, era renumit pentru reusita unor astfel de operatii. Ucraina a preluat si metodele KGB-ului de la URSS. Ziarul ZIUA nu s-a lasat pacalit de propaganda ucraineana si a documentat cu probe obtinute la fata locului actiunile agresive desfasurate de ucraineni impotriva romanilor din Ucraina. MAE insa s-a facut de ras, devenind unealta propagandei mincinoase a Ucrainei. Practic, declaratia lui Andrei Plesu minimalizeaza si falsifica realitatea pe care o traiesc zi de zi romanii de sub stapanirea Ucrainei. Ministrul roman al Afacerilor Externe a scos pe gura niste porumbei care-l transforma, fara sa vrea, poate, in ministrul roman al Afacerilor ucrainene. Lipsa de mijoace ori de interes a sefului MAE in materie informativa este problema sa iar nu a noastra si declaratiile sale aeriene demonstreaza cat de ridicol poate fi un ministru de Externe lipsit de informatii. Suntem in masura sa completam datele publicate in paginile ziarului ZIUA cu noi date, pe care le oferim, in forma sintetica, spre aprofundare, sefului diplomatiei romane. Daca vom primi solicitari in acest sens, vom pune la dispozitia lui Andrei Plesu intreaga documentatie pe care o detinem, pentru a-l ajuta sa nu mai cada in penibil si cu alte ocazii. Foarte pe scurt vom prezenta, in continuare, cateva date semnificative cu privire la situatia reala a romanilor din Ucraina.
George RONCEA
Situatia scolilor cu predare in limba romana
In orasul Cernauti exista patru scoli de nivel gimnazial cu structura mixta si predare partiala in limba romana. Invatamantul mediu este reprezentat la Liceul nr. 29 din Cernauti, inaugurat la 1 septembrie 1993, Liceul "Gheorghe Asachi" din Carapaciu (judetul Hliboca) si Liceul din Patrautii de sus (raionul Storojinet) toate cu predare partiala in limba romana.
In 19 localitati unde populatia romaneasca este majoritara cu procente convingatoare nu exista scoli nationale, iar infiintarea de clase cu predare in limba romana in cadrul celor ucrainene intampina rezistenta din partea autoritatilor. In Herta, zona cu populatie majoritar romaneasca, scoala a fost scoasa in afara orasului, iar in Hliboca - oras resedinta de raion, nu exista scoli pentru romani. Si pentru alte localitati cu populatie majoritar romaneasca situatia este identica.
In cele 38 de localitati romanesti din Basarabia de Sud, cu o populatie de peste 150.000 etnici romani, functioneaza 18 scoli "complete" (clasele I-IX) si 3 scoli "incomplete" in care limba romana se studiaza ca limba straina.
In Transcarpatia, cu peste 30.000 de romani grupati in 19 localitati, functioneaza numai12 scoli de nivel primar sau gimnazial si un liceu. Invatamantul se practica doar partial in limba romana, in scoli cu structura mixta.
In regiunea Cernauti, cea mai mare parte a bibliotecilor si institutiilor de cultura se afla in imposibilitatea de a sustine financiar organizarea si desfasurarea activitatilor pentru care au fost create, peste 20 de unitati de acest gen fiind inchise. In 10 localitati rurale cu pondere a etnicilor romani nu mai functioneaza nici o institutie culturala, iar peste 75% din cladirile in care mai functioneaza institutii de cultura romanesti sunt vechi, necesitand reparatii capitale. De asemenea, 5 din cele 1 scoli cu profil de arta care au existat in regiunea Cernauti au fost inchise, restul functionand cu program redus.
Din aceleasi considerente, au mai fost inchise in ultimul timp 12 clase romanesti din mai multe sate din raionul Hliboca. Autoritatile ucrainene incurajeaza initierea in cadrul institutiilor culturale a unor activitati comerciale, spatiile acestor unitati fiind inchiriate si transformate in cafe-baruri si magazine, care treptat estompeaza pana la excludere caracterul social-cultural al institutiei. Prin astfel de solutii, autoritatile ucrainene pun in practica, in mod acoperit, programul de obstructionare si limitare, pana la lichidare, a posibilitatilor etnicilor romani de a-si promova propria cultura si spiritualitate prin activitati colective desfasurate intr-un cadru corespunzator.
In perioada premergatoare deschiderii anului scolar 1998/1999, speculand prevederile Ordonantei nr. 33 din 3 februarie a.c. emisa de guvernul de la Kiev, referitoare la invatamantul in limba minoritatilor, precum si in urma unor demersuri insistente intreprinse pe langa factorii de decizie din Ucraina (Presedintie, Guvern, Parlament), de catre "Asociatia moldovenilor din Ucraina", condusa de Anatol Fetescu, organizatie aflata sub controlul autoritatilor, Ministerul Invatamantului de la Kiev si Departamentul regional pentru invatamant Odessa au cerut prin dispozitii verbale ca, incepand cu 1 septembrie a.c., procesul instructiv-educativ in 18 scoli cu predare in limba romana sa se desfasoare in "limba moldoveneasca".
Din cauza reactiilor de nemultumire si protest generate de masura preconizata in randul etnicilor romani din regiunea Odessa, precum si de ecourile nefavorabile provocate de mass-media din Romania, dar si pe plan international (postul de radio BBC, Consiliul Europei), autoritatile de la Kiev neaga acuzatiile formulate, nerecunoscand ca ar fi dispus modificari in structura invatamantului pentru romani. In acest context se inscrie si difuzarea comunicatului MAE ucrainean in cadrul conferintei de presa din 8 septembrie a.c.
Desi nu este stipulat clar prin regulamentele scolare in vigoare, exista un punct de vedere oficial al autoritatilor, transmis pe cale ierarhica, in virtutea caruia, in scolile cu predare in limba romana nu este prevazuta studierea istoriei nationale a etnicilor romani. Profesorii romani considera ca aceasta prevedere este discriminatorie si ignora realitatile: "A studia istoria neamului tau este tot atat de firesc ca a studia in limba materna. Absolventii nostri, chiar si cei plecati la studii in Romania, nu-si cunosc istoria si aceasta nu ne face cinste".
A r h i v a
  Ministerul roman de Externe propune Ucrainei evaluarea indeplinirii Tratatului    
  Parlamentarii romani prezenti la Cernauti au confirmat informatiile publicate de ZIUA    
  Andrei Plesu minimalizeaza problema romanilor din Ucraina    
  Emil Cioflan a fost amenintat cu moartea de miliardarii "de carton" ai Credit Bank    
  Prefectul de Hunedoara face afaceri cu masini donate din Italia    
  Curtea de Apel Bucuresti a dispus judecarea in libertate a unui periculos traficant de droguri    
  Maiorul asasin Dorel Gabor este in continuare salariat al SPP    
 Top afisari / comentarii 
 Prefectul de Hunedoara face afaceri cu masini donate din Italia (458 afisari)
 Emil Cioflan a fost amenintat cu moartea de miliardarii "de carton" ai Credit Bank (329 afisari)
 Pungasiile de la Federatia Romana de Lupte! (279 afisari)
 Andrei Plesu a cazut in capcana propagandei ucrainene (73 afisari)
 Maiorul asasin Dorel Gabor este in continuare salariat al SPP (67 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1998 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02403 sec.