Ziua Logo
  Nr. 1238 de luni, 20 iulie 1998 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
ZIUA va prezinta un document exceptional privind represiunea din decembrie '89
Lista securistilor si militienilor care au tras la Timisoara
24 de arme apartinand cadrelor Securitatii, 64 -militienilor, iar 24 altor cadre din Ministerul de Interne au fost depuse la rastel innegrite de funingine * Printre cei care s-au intors din misiune cu armele afumate se afla si actualul sef al SRI Timis, col. Vasile Petrea
ZIUA va prezinta tabelul cu securistii si militenii din Timis care, in decembrie '89, si-au depus la rastel armele innegrite de funingine. Acesta contrazice afirmatiile col. (rez.) Gheorghe Ratiu, fost sef al Directiei 1 din Departamentul Securitatii Statului, care a declarat intr-un interviu realizat in 1990 ca "trupele de securitate nu au tras nici un cartus in nimeni, nici sa se apere, nici sa atace". Documentul prezentat de noi este copia unui proces-verbal intocmit de o comisie de control MApN/MI la 8 ianuarie 1990, la UM 01024 Timisoara, care are mentiunea "secret de serviciu". Comisia mixta a procedat la verificarea armamentului de la organele de securitate, politie si persoane civile din Timisoara. Procesul-verbal contine un tabel cu armamentul gasit, in urma verificarii, "cu urme de funingine". Pe langa seriile armelor respective, in tabel sunt trecute si numele cadrelor carora le-a apartinut armamentul cu pricina. Dintre acestea, 24 sunt din Securitate, 28 din Politia judeteana Timis, 36 din Politia municipiului Timisoara si 24 - alte cadre ale Ministerului de Interne.
Un document fara drept de replica
Procesul-verbal precizeaza ca din cele 531 de pistoale calibru 7,65 mm model 1974 verificate, 42 au fost gasite cu funingine, din 726 pistoale-mitraliera calibru 7,62 mm model 1963 cu pat rabatabil, 70 au avut aceleasi urme, iar din 60 de pistoale-mitraliera cu pat rabatabil de acelasi calibru, insa model 1980, 7 au suferit de aceeasi "meteahna". S-au mai gasit cu urme de funingine (pe teava, bineinteles): 5 pusti-mitraliera cal. 7,62 mm model 1964 (din 77 verificate), 2 pusti semiautomate cu luneta (din 3), precum si 1 (una) mitraliera cal.7,62 PKMS de pe ABI, din 2 verificate. Au ramas nemanjite de funingine 5 mitraliere 7,62 mm model 1966, 3 pistoale 7,65 mm "Walter" PP cu amortizor, 11 aruncatoare de grenade AG-7 si 2 carabine 7,62 mm model 1974 cu luneta.
Acestea nu sunt, insa, singurele dovezi ca numeroase cadre din Securitate si Militie au tras in demonstranti in decembrie 1989, laolalta cu militari din cadrul Armatei.
In concluziile in fond puse de (atunci) cpt. de justitie Romeo Balan, procuror-sef adjunct al Parchetului Militar Timisoara in dosarul nr. 6/1990 al Curtii Supreme de Justitie (privind "Lotul Timisoara"), sunt invocate si alte probe care vin sa demonstreze vinovatia Securitatii in reprimarea sangeroasa a Revolutiei. Iata ce sustine Romeo Balan (astazi prim-procuror al Parchetului Militar Timisoara), in concluziile sale:
"Inainte de constituirea comandamentelor, din ordinul generalului Macri si al conducerii inspectoratului judetean Timis al MI, in jurul orelor 14.00, cadrele de securitate si militie s-au inarmat cu pistoale si pistoale-mitraliera, cu munitie de razboi. De mentionat ca in 17.12.1989, fortele MI au fost primele care s-au inarmat si au fost dotate cu munitie reala.
Martorul Constantin Gheorghe, fost subofiter in cadrul Serviciului USLA Timis, declara ca, in dupa-amiaza zilei de 17.12.1989, din ordinul lt. col. Atudoroaie Gheorghe (adjunct al Securitatii judetului Timis-n.r.), a distribuit 43 de pistoale-mitraliera si munitie, unor cadre USLA si altor cadre de securitate care s-au prezentat. Martorul precizeaza ca a distribuit armament si munitie fara nici o evidenta si ca atunci cand nu a mai avut arme in magazie, a trimis celelalte cadre la depozitul unde era gestionar M.M. Pantea Ambrozie.
Martorul M.M. Pantea Ambrozie, gestionar la Depozitul de armament si munitie al inspectoratului, a distribuit in 17.12.1989, la ordin, 272 de pistoale-mitraliera cu munitia aferenta, unor cadre de securitate si militie. Martorul a distribuit armamentul pe baza de semnatura, intocmind in acest sens un tabel, ce a fost depus in copie la dosarul cauzei.
Din examinarea tabelului intocmit de M.M. Pantea Ambrozie, rezulta ca primii care s-au inarmat au fost 114 ofiteri si subofiteri de securitate, din care 29 de la Serviciul USLA, 22 de la Serviciul I, 7 de la Serviciul II, 17 de la Serviciul III, 21 de la Serviciul tehnic si 18 de la alte servicii. De mentionat ca o parte din cadrele de securitate au ridicat in mod repetat munitie in 17.12.1989 si, dintre acestia, exemplificam pe cpt. Bratosin Tudor, Serviciul I, lt. Dragomir Florin, PCTF, lt. Iaru Florin si plt. Timbula-Cojocaru Gheorghe, ambii de la Serviciul USLA. Si nu intamplator, la verificarea efectuata de comisia mixta MApN/MI, s-a constatat ca armele acestor cadre au prezentat urme de funingine, denotand faptul ca s-a tras cu acestea (a se vedea procesul-verbal S.201/12.01.1990, depus in xerocopie la instanta). De altfel, s-au constatat urme de funingine la armele apartinand unui numar de 28 de cadre de securitate. Rezulta astfel ca in 17.12.1989, 157 cadre de securitate au ridicat armament si munitie de la magaziile unde erau gestionari Constantin Gheorghe si Pantea Ambrozie.
Tot in 17.12.1989, 158 cadre de militie au ridicat de la depozitul de armament al inspectoratului, pistoale-mitraliera si munitie de razboi. Unii din acestia au ridicat in mod repetat munitie sau cantitati mari de armament si munitie. Exemplificam in acest sens: lt. maj. Peptan Eugen a ridicat peste 1.000 de cartuse de razboi. Pe teava armei avuta in dotare s-au constatat urme de funingine. Lt. Zlavog a ridicat 10 pistoale-mitraliera si 40 de incarcatoare cu 1.320 cartuse de razboi. Pe tevile a doua din aceste pistoale-mitraliera s-au gasit urme de funingine. Plt. Suru a ridicat 1.320 cartuse de razboi, iar serg. maj. Nica a ridicat, in afara armamentului individual, 17 incarcatoare a cate 30 de cartuse fiecare. Si exemplele ar putea continua (...). Urme de funingine s-au identificat si pe teava pistolului-mitraliera ce a fost in dotarea inc. mr. rez. Veverca Iosif, trimis in judecata pentru infractiunea de omor."
In realitate, numarul celor care au tras e cu mult mai mare
O precizare se impune. Desi in tabelul publicat de noi sunt trecute doar numele a 24 cadre din Securitate, pe armele carora s-au gasit urme de funingine (deci care au tras), in realitate numarul acestora este mai mare. In originalul procesului-verbal S.201/12.01.1990, depus in xerocopie la instanta, se vorbeste de armele afumate a 28 cadre de Securitate (vezi sustinerea procurorului militar Romeo Balan). Copia acestui proces-verbal, pe care o detinem noi, are nr. S.336/19.01.1990 si contine varianta "revazuta" a tabelului, din care lipsesc numele a patru securisti. Cine sunt ei? O stiu, cu siguranta, fostul comandant al Garnizoanei Timisoara, general-maior Gheorghe Popescu, care a vizat respectiva copie si actualul comandant al aceleiasi garnizoane, generalul Florin Mancu, pe atunci sef de stat major al UM 01024, care a semnat "pentru conformitate".
Nu este lipsit de importanta nici faptul ca, printre securistii care au inapoiat armamentul din dotare avand indicii clare ca s-a executat foc cu acesta, se afla, la pozitia 6 din tabel, si cpt.Vasile Petrea (pistol cal.7,65 mm, seria AC-4164). Astazi, respectivul ofiter a fost avansat, fiind colonel si sef al SRI Timis.
Laurian IEREMEIOV
 Afisari: 111  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Presedintele roman aduce acasa patru tablouri de patrimoniu furate in urma cu 30 de ani    
  Despre al doilea val al extinderii NATO se va vorbi dupa integrarea deplina a primilor trei invitati    
  Emil Constantinescu a recunoscut ca tragedia Holocaustului nu a ocolit Romania    
  Teroristul Dahbour Taha Mustafa este haituit de fostii lui colegi    
  Mihai Ionescu era unul dintre pestii de lux ai lumii interlope bucurestene    
 Top afisari / comentarii 
 Lista securistilor si militienilor care au tras la Timisoara (111 afisari)
 Mihai Ionescu era unul dintre pestii de lux ai lumii interlope bucurestene (64 afisari)
 Denis - un baiat de frisca, Madalina, o mireasa - trandafir (42 afisari)
 Studentii taranisti au fost nemultumiti de amestecul liderilor conservatori in programul Scolii de Vara (36 afisari)
 Teroristul Dahbour Taha Mustafa este haituit de fostii lui colegi (35 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1998 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03471 sec.