Ziua Logo
  Nr. 1238 de luni, 20 iulie 1998 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Avertismentul Americii si ombudsmanul Sorin Dimitriu
Sorin Rosca Stanescu
Diferenta dintre betie si prostie este ca prima trece. A doua ramane. Din ameteala succesului de imagine al vizitei in SUA ne trezim, si pe masura ce o facem, descoperim cat de dramatice pot deveni efectele realitatilor de la Bucuresti. Si am sa dau cel mai izbitor exemplu in acest sens: o expresie cheie din "Declaratia comuna" adoptata la incheierea intrevederii la varf Clinton-Constantinescu. Acest document a fost publicat in majoritatea cotidianelor. Expresia-cheie este continuta in urmatoarele cuvinte: "Nevoia esentiala de accelerare a privatizarii". Patrunzand in spatele usilor inchise ale Casei Albe, cu sprijinul consilierului prezidential Zoe Petre, am aflat ca textul declaratiei a fost redactat de americani. Ei au fost cei care au introdus expresia de mai sus, fata de care staff-ul de la Cotroceni n-a avut nimic de obiectat. Si bine a facut. Dar sa vedem ce au avut in cap oamenii lui Bill Clinton.
Insistand asupra necesitatii privatizarii, americanii ne-au atras implicit atentia ca am batut pasul pe loc. Ca nu am facut mai nimic. Ca din aceasta perspectiva situatia este grava. Ca parteneriatul strategic se poate impotmoli in neprivatizare. Ca in absenta acestui proces economia romaneasca poate exploda. Fraza din declaratie, dincolo de eleganta ei, contine atat o identificare a chintesentei esecului reformei, cat si un avertisment, in realitate, extrem de dur. Americanii vorbesc, nu pur si simplu de o privatizare in Romania, ci de accelerarea acestui proces dar, atentie, ei introduc cuvintele "nevoia esentiala".
Termenul utilizat este ultimativ. De natura sa stearga zimbetul fals de pe chipul lui Sorin Dimitriu. Si sa mai diminueze putin din condamnabila ingaduinta cu care protejatul presedintelui este tratat de staff-ul de la Cotroceni si de premierul Radu Vasile. Pusi pe jar de avertismentul american, decodificat din textul declaratiei comune, mai multi jurnalisti au asaltat-o cu intrebari pe doamna Zoe Petre. Consilierul prezidential in materie de politica a admis, cu onestitate, ca rezultatele procesului de privatizare au dezamagit. Pe de alta parte, eleganta fata de ministrul Sorin Dimitriu, Zoe Petre afirma ca nu acesta, ci aparatul care-l conduce se face responsabil de esec. Sa ma ierte doamna consilier dar, rar mi-a fost dat sa aud o prostie mai mare. Prin reducere la absurd si fara a ma referi la ceva anume, ar rezulta ca, in functii de conducere e preferabil sa-i plasezi pe tampiti, intrucat, oricum, conform consilierului prezidential, nu sefii joaca vreun rol, ci aparatul din subordine. Este evident ca, realitatea o contrazice pe Zoe Petre. Birocratia si levantinismul celor 2000 de FPS-isti reprezinta o arhictectura organizatorica si morala, inaltata, patronata si aparata de Sorin Dimitriu.
Culmea este ca, acest personaj care si-a dovedit, pentru toti observatorii romani si straini, absoluta incapacitate de a gestiona privatizarea, acest ministru care atirna ca o piatra de moara de gatul guvernului Radu Vasile, dupa ce s-a aflat la originea crizei de fond a administratiei precedente, acest Sorin Dimitriu, la sugestia presedintelui Emil Constantinescu, a mai fost cadorisit cu un epolet, primind titlul pompos si absolut neinteligibil pentru romani de OMBUDSMAN. Intr-o traducere nesemantica asta insemnand ambulanta. In acceptiunea Casei Albe, insusita de Cotroceni, ombudsmanul Sorin Dimitriu ar urma sa fie colacul de salvare pentru investitorii americani. Sa-i ajute sa incheie afaceri. Sa inlature din calea lor, obstacolele birocratice si levantine. Adica sa lupte impotriva propriului aparat de la FPS. Si, in primul rind, impotriva lui insusi! Deci, dupa ce ca nu a reusit sa fie terminatorul care trebuia, lichidatorul proprietatii de stat, iata ca lui Dimitriu i se cere sa faca actul suprem. Sa se autolichideze. Afirmatiile de mai sus nu reprezinta o gluma sau o ironie. Este limpede ca inamicul numarul unu al privatizarii si al investitorilor, americani sau neamericani, este Sorin Dimitriu. Ce ar urma sa faca "Ombudsmanul Sorin Dimitriu" ? Sa-l dea la o parte pe inamic din calea investitorilor americani. Daca nu ne-am afla in fata unei primejdioase realitati, atunci nu ar fi vorba decat de o sinistra gluma. Lansata, involuntar, chiar de Casa Alba.
Si, culmea culmilor: Sorin Dimitriu nu cunoaste boaba de engleza. Cum Dumnezeu va rezolva el problemele investitorilor americani? Cum de presedintele Emil Constantinescu nu s-a gandit macar la acest aspect, atunci cand l-a facut Ombusdman pe Sorin Dimitriu!
Pentru ca cititorul sa aiba adevarata dimensiune a avertismentului american, dar si a monumentalei gafe care, de acum incolo, se va numi ombudsmanul Sorin Dimitriu, ma simt obligat sa dau cateva vesti proaste.
Romania a ajuns la datorii de peste 8 miliarde de dolari, bani inghititi, ca-ntr-un veritabil triunghi al Bermudelor, fara ca sa se vada ceva. S-au dus pur si simplu, pe Apa Sambetei. Adica au astupat fisurile tot mai catastrofale produse de brontozaurii industriei de stat, adica de ceea ce Dimitriu nu vrea sa se debaraseze prin privatizare. Romania nu prezinta incredere pe piata internationala, in ciuda stransului de mana de la Casa Alba. Mai mult de un miliard de dolari e greu de presupus ca ne mai da cineva. Dupa care vine prapadul. Bugetul pe anul in curs presupunea incasari din privatizare de 10 mii de miliarde de lei. Pana in prezent bilantul este egal cu zero. Ca sa acopere gaura facuta de Sorin Dimitriu, ministrul Daniel Daianu va spori povara fiscala. Sacrificand socotelile mici si mijlocii. Omorand piata. Si tot nu va reusi. La limita, va trebui sa imprumutam ultimul miliard de dolari de care mai poate beneficia aceasta tara. Sa presupunem ca, in acest fel, taras-grapis iesim din iarna. Dar, Bugetul pe 1999 va fi o adevarata opera stiintifico- fantastica. Daca, nu cumva, o opera absurda. Voi cita doi prestigiosi analisti ai pietelor financiare si de capital. In revista "Privirea", Marian Dinu, sub titlul "Corabie fara timonier", avertizeaza: "Volumul tranzactiilor coboara spre punctul de inghet iar numarul societatilor active se micsoreaza. In aceste conditii, rostirea despre piata de capital, ca sursa pentru finantarea societatilor comerciale, devine elucubratie". Iar Adrian Vasilescu, director in Banca Nationala Romana, rememoreaza intr-un mod, pe cat de sugestiv, pe atat de rau prevestitor, prapadul de la Sofia, din primavara lui 1996, concluzionand: <<Astazi, expresia "lectia bulgara" are un cu totul alt sens. Bulgaria a iesit din criza cu un alt guvern, reformator, care a procedat exact invers: n-a mai subventionat colosii energofagi si risipitori, a deschis pietele. A dat drumul la concurenta. Dupa Cehia, Ungaria, Polonia, vine acum Bulgaria si dovedeste ca economia se poate misca pe foarte multe drumuri rele, dar numai pe un singur drum bun: cel al radicalizarii reformelor. Va urma Romania?>>. Cu Sorin Dimitriu la carma, in mod cert, nu. Nu vom privatiza si nu ne vom salva de o criza devastatoare, cu un prim ministru care ezita sa-i arate lui Sorin Dimitriu clanta si cu un presedinte care-i acorda acestuia protectie.
In timp ce la Washington, San Francisco si Chicago se vorbeste cu entuziasm, intr-o euforie atat de inconstienta incat aduce a betie, despre parteneriatul strategic Romano- American, in tara, sfarsitul saptamanii trecute a fost marcat printr-o noua prabusire a indicilor Bursei de Valori Bucuresti. Iar in saptamanalul britanic de analiza si prognoza "Foreign Report" se precizeaza ca, dintre cele 10 state candidate la Uniunea Europeana, Romania este singurul care nu a facut nici un progres in nici un domeniu.
"Eu sunt beat dar mie-mi trece" suna una dintre butadele lansate pe malul Dambovitei. Cu alte cuvinte, din betie ne putem trezi. Dar nu si din prostie. Betia americana ne va trece, cumva. Probabil cand ne vom lua la puricat propriile angajamente, asumate in cadrul Parteneriatului strategic. Realitatile din tara pot preface in demagogie orice proiect lansat cu onestitate si sustinut cu mari eforturi de catre presedintele Emil Constantinescu. Cand ne vom trezi din betie nu ne va mai ramane decat prostia. Pentru ca, a sosit momentul sa o spun, in materie de reforma ne-am dovedit a fi si beti si prosti. Si ca nimeni sa nu mai aiba vreun dubiu, iata, Sorin Dimitriu a fost inaltat "Ombudsman". Spre gloria privatizarii. Si spre disperarea investitorilor.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Lista securistilor si militienilor care au tras la Timisoara (111 afisari)
 Mihai Ionescu era unul dintre pestii de lux ai lumii interlope bucurestene (64 afisari)
 Denis - un baiat de frisca, Madalina, o mireasa - trandafir (42 afisari)
 Studentii taranisti au fost nemultumiti de amestecul liderilor conservatori in programul Scolii de Vara (36 afisari)
 Teroristul Dahbour Taha Mustafa este haituit de fostii lui colegi (35 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1998 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01231 sec.