Ziua Logo
  Nr. 1232 de luni, 13 iulie 1998 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Generalul de divizie Stan Stangaciu trage un semnal de alarma
Pe teritoriul Romaniei actioneaza cel putin opt grupari teroriste
Printre ele se numara Hezbollah-ul, IRA, Triadele chinezesti, Brigazile rosii, Racketii ucraineni
Comandantul trupelor de jandarmi care au participat recent la seminarul international "Surse de insecuritate in Balcani", generalul de divizie Stan Stangaciu, a declarat ca pe teritoriul tarii noastre actioneaza ilicit cel putin opt grupari teroriste. Stangaciu a citat gruparile "Hezbollah", "Fratii Musulmani", "Gruparile Sioux", "Frontul de Vest", "IRA", "Abu Nidal", "Frontul de eliberare a Palestinei", "Partidul Muncitorilor din Kurdistan", organizatiile teroriste occidentale "2 Iunie", "Brigazile Rosii", "Ordinea Nova", precum si unele structuri de tip mafiot, "Triadele chinezesti", "Raketii ucrainieni", "Familiile Mafiote" italiene sau autohtone. Stangaciu a precizat in continuare ca "Fratii Musulmani" sunt coordonati de la Viena si si-au creat mai multe asociatii cu caracter profesional, cultural sau religios, precum "Sindicatul studentilor arabi" din Cluj-Napoca, "Asociatia Semiluna", "Asociatia de Prietenie Romano-Araba" din Bucuresti. Comandantul trupelor de jandarmi a completat ca gruparea "Hezbollah" si "Frontul de Vest" sunt preocupate de obtinerea de fonduri ilicite, iar "Partidul Muncitorilor din Kurdistan" (PKK) militeaza pentru independenta teritoriilor turcesti. Gruparile Sikh afecteaza interesele Indiei in tara noastra prin "infiltrarile ilegale ale unor grupuri compacte de imigranti, ce au ca destinatie Occidentul". Aceste organizatii, precum si cele vestice, interfereaza cu gruparile crimei organizate, fapt care reprezinta o noua amenintare la adresa sigurantei nationale a Romaniei.
Pe de alta parte, colonelul Ion Stefanut, seful Brigazii Antitero din cadrul SRI, a precizat ca gruparile teroriste citate sunt capabile de a ameninta securitatea nationala. Participantii la seminar au promovat ideea conform careia "in tara noastra terorismul este incurajat de catre conflictul dintre anumite state din regiune, de catre imigratia clandestina si de catre manifestarea separatismul etnic". Seminarul a contabilizat prezenta a aproximativ 30 de personalitati provenind din 18 state membre si partenere ale NATO, precum si reprezentanti ai Cartierului General NATO din Bruxelles.
Col. Ion Stefanut sustine ca cei opt mii de cetateni kurzi, aflati, in prezent, pe teritoriul Romaniei reprezinta o potentiala amenintare la adresa securitatii nationale. "Majoritatea kurzilor din Romania sunt integrati in structurile PKK, formatiune armata aflata in legalitate. Kurzii urmaresc implicarea in crima organizata cu scopul de a obtine bani pentru propria finantare si propaganda pentru organizatie. Dar suntem pregatiti sa preintampinam eventualele atacuri de origine terorista, ceea ce a demonstrat si exercitiul de lupta la care au participat 35 de membri ai Brigazii Antitero din cadrul SRI", a completat Stefanut. Participantii la seminar au asistat la demonstratii practice efectuate de catre luptatorii Brigazii Antiterorista SRI, in fapt simularea unei actiuni de capturare a teroristilor si eliberarea de ostateci. La randul sau, Stangaciu a afirmat ca pentru a obtine bani, "organizatiile teroriste nu se dau in laturi de la nici o activitate incriminata de dispozitiile legale". Astfel, s-a acceptat ideea ca teroristii, pe teritoriul Romaniei, exporta ilegal bani, proveniti din activitatile comerciale, pun taxe de exportare, fac trafic de droguri, arme si explozibil, falsifica documente sau constituie retele ilicite de emigratie spre tarile occidentale.
Adrian ARTENE
A r h i v a
  Intoarcerea lui Ivan    
  Miron Cozma: "Va veni o vreme cand toti vor plati"    
  8.000 de spectatori buzoieni au fost trimisi acasa pentru ca organizatorii nu au platit artistii    
 Top afisari / comentarii 
 Pe teritoriul Romaniei actioneaza cel putin opt grupari teroriste (67 afisari)
 Intoarcerea lui Ivan (50 afisari)
 SUKER S-A ALES CU GLORIA, FRANK DE BOER CU REGRETELE (43 afisari)
 MApN doreste majorarea soldelor militarilor cu 25% (26 afisari)
 Triplusaltista Rodica Mateescu a stabilit cea mai buna performanta a anului (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1998 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00799 sec.