Ziua Logo
  Nr. 1226 de luni, 6 iulie 1998 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Dezastru national la bacalaureat
70.000 de absolventi n-au fot in stare sa ia Bac'-ul
Practic, unul din trei pusti au picat examenul * Sunt licee cu procent de promovabilitatre zero * Parintii pregatesc un miting in cinstea incapacitatii odraslelor * Vorba lui Marga: "Aceasta e adevarata fata a invatamantului romanesc" *
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei Nationale, circa 65% dintre candidati au promovat in acest an examenul de bacalaureat, inregistrandu-se astfel cel mai scazut procent de promovabilitate din ultimii ani.
Andrei Marga, ministrul Educatiei Nationale considera ca, desi ingrijoratoare, rezultatele din acest ne-au "deschis fereastra spre realitatea invatamantului romanesc". Ceea ce supara pe foarte multi reprezinta faptul ca, odata cu acest bacalaureat "s-a dislocat traditia conform careia e rau daca nu trec 99,9% din candidati", a mai afirmat ministrul Educatiei. Domnia sa considera ca de vina nu sunt atat elevii si profesorii ci sistemul. Cu toate acestea, acum, cand se incearca o reforma structurala, o schimbare a bazei, numeroase voci insista pentru mentinerea actualei formule.
Andrei Marga sustine ca evaluarea s-a facut cu maxima exactitate. Desigur, fiecare candidat are dreptul sa depuna contestatie. "Notele au fost date de profesori si nu avem motive sa ne indoim de calitatea lor", a mai afirmat Marga. Faptul ca profesorii au lucrat cu multa precizie si reponsabilitate o reflecta si datele statistice. Spre exemplu, la clasele cu profil agricol sau constructii, in toata tara, notele obtinute au fost mici. Acestea demonstreaza faptul ca evaluarea a fost unitara la nivelul intregii tari.
"Daca se discuta de pe pozitii nonpopuliste nu exista motive de indoiala ca bacalaureatul a avut un caracter national", considera ministrul Educatiei.
Prin acest bacalaureat "s-a vazut mai clar realitatea scolii", a conchis acesta.
In Gorj cel mai mic procent de promovabilitate
Cel mai mic numar de candidati care au reusit sa treaca toate probele s-a inregistrat in judetul Gorj (42,5%) unde, din 3430 de liceeni au promovat 1418. La diferenta relativ mica se afla judetele Ialomita (43,28%), Sibiu cu 47,4%, raila cu 47,1%.
La nivel national s-au inregistrat circa 10 unitati liceale unde nu a promovat nici un candidat, printre acestea numarandu-se doua grupuri scolare din judetul Arad, trei din Targu Jiu si unul din Dolj.
In Bucuresti procentul de promovabilitate este de 70,6%
In Bucuresti procentul de promovabilitate este de circa 70,6%. Doar in cinci licee s-a inregistrat situatia in care toti elevii au reusit sa treaca de bac. Este vorba despre liceul Ion Creanga, Liceul Ady Endre, Seminarul Teologic Ortodox si cel Advenstis si Grupul Scolar Industrial de Constructii Cai Ferate Cel mai mic procent de promovabilitate s-a inregistrat la Grupul Scolar Grivita - 9%, la Grupul Scolar George Calinescu - 17% si Liceul Dimitrie Bolintineanu - 34%.
In Capitala doar in 11 licee s-a inregistrat un provent de promovabilitate de peste 80%.
Andrei Marga pledeaza pentru o noua sesiune de bacalaureat in acest an
Pentru a mai estompa din rezultatele dezastruoase inregistrate, ministrul Educatiei Nationale propune organizarea unei sesiuni speciale de bacalaureat. Pentru a concretiza aceasta idee conducerea MEN a gandit doua variante: una propune un bac ininte de sesiunea de admitere in invatamantul superior iar alta o sesiune in luna octombrie.
Pentru a lua o decizie in acest sens, reprezentantii MEN trebuie sa poarte discutii cu reprezentantii sindicatelor si ai inspectoratelor scolare intrucat, cel putin pentru prima varianta, situatia este mai delicata, profesorii fiind in vacanta. Cu toate acestea, Andrei Marga se gandeste serios sa accepte aceasta solutie, astfel incat sa mai ofere o sansa candidatilor sa se poata inscrie si la admiterea la facultate. Domnia sa sustine ca s-au inregistrat numeroase situatii in care liceenii au obtinut rezultate foarte bune la unele discipline si au picat la o proba, fapt ce dovedeste ca s-au pregatit intens pentru admiterea in invatamantul superior, si mai putin petru bac. Iata o alta realitate dureroasa care ni se infatiseaza si pe care, din nefericire, prea putini doresc sa o accepte. Nu este o noutate pentru nimeni ca in ultimii ani inca din clasa a X-a liceenii isi canalizeaza eforturile spre aprofundarea unui grup de discipline la care urmeaza sa sustina admiterea la facultate. Greu de acceptat insa, acum, mai ales de catre parintii indurerati si candidatii picati.
Rezultatele la bac reflecta si efectul negativ al redistribuirilor la admiterea in liceu
"Este izbitor efectul redistribuirilor la admitere", a mai afirmat Andrei Marga. Domnia sa sustine ca numerosi candidati care au avut nesansa sa nu obtina nota de trecere la admiterea in invatamantul liceal au cazut prada procesului de redistribuire. Au ajuns la profiluri unde n-au talent, multi dintre ei neputandu-se adapta . "Mecanica redistribuirilor nu a dat performanta", a declarat Andrei Marga. Reteaua scolara nu este racordata la afinitatile talentele, preocuparile elevilor.
De vina este si exigenta supraveghetorilor
Rezultatele din acest an la bacalaureat reflecta inca o realitate dureroasa. Pentru prima oara in ultimii ani, in acesasta vara tinerii s-au confruntat cu un examen real. Corectitudinea in organizare si evaluare s-a concretizat, printre altele, in introducerea unor comisii straine la examinare, aducerea de profesori externi pentru supraveghere, subiecte unice care sa permita o evaluare unitara la nivel national. Parinti, elevi si chiar profesori au acuzat decizia Ministerului Educatiei de a promova aceasta practica, dealtfel veche, aplicata chiar la noi in tara cu multi ani in urma. Rezultatele au demostrat insa ca teama nu era de comisii externe ci de exigenta implicata de aceste metode. Anul acesta, candidatii nu s-au mai putut "inspira". In momentul de fata parimntii si pustii picati pregatesc un miting impotriva severitatii acestui examen.
Mihaela JITEA
A r h i v a
  Alianta Civica cere reorganizarea Conventiei    
  ONG-urile vor sa aiba un cod deontologic    
  Quintus a invins !    
  Forumul Regiunilor Europei s-a inchis sambata    
  UDMR le-a venit randul la declaratii    
  Maine incepe admiterea la liceu    
 Top afisari / comentarii 
 Contraamiralul Traian Atanasiu luat la control (100 afisari)
 Mita la Guvern (51 afisari)
 Politia Slatina a prins-o pe sefa unei retele de prostituate (47 afisari)
 Costi Raducanoiu a batut un taximetrist in plin centrul Craiovei (43 afisari)
 70.000 de absolventi n-au fot in stare sa ia Bac'-ul (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1998 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03271 sec.