Ziua Logo
  Nr. 1226 de luni, 6 iulie 1998 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Unificarea liberala e un fapt implinit. PNL devine un adversar de temut pentru toate fortele politice
Quintus a invins !
Ultimul trofeu este PL lui Dinu Patriciu, Horia Rusu si Dinu Zamfirescu. Urmeaza ultimul act: Radu Campeanu
Liberalii au decis restructurarea de urgenta a CDR * Catarama a criticat conducerea partidului ca a dus de rapa sectorul intreprinderilor mici si mijlocii * Partidul lui quintus este decis sa modifice Constitutia * Vine la rand Legea electorala si Legea partidelor politice
Membrii Consiliului National al PNL, desfasurat sambata la Palatul Parlamentului, au decis inceperea negocierilor cu PL in vederea realizarii fuziunii prin absorbtie. Potrivit acestei decizii Dinu Patriciu si Horia Rusu ar urma sa primeasca doua posturi de vicepresedinti, iar liderul Dinu Zamfirescu va deceni membru titular al Biroului Permanent al PNL. Partidul lui Horia Rusu a decis unificarea cu PNL in cadrul Consiliului National al partidului din aceasta rpimavara. Presedintele PL a declarat, ieri, pentru Mediafax, ca decizia liberalilor lui Mircea Ionescu Quntus este "primul pas in vederea realizarii unui pol liberal". Unificarea liberala ar putea contribui, a continuat Rusu, la realizarea "unei reforme liberale si la schimbarea sistemului". El a mai precizat, potrivit sursei citate, ca nu au fost discutate raporturile cu CDR, adaugand ca aceasta discutie nu era necesara in perspectiva unificarii. Rusu a spus ca, in ultima perioada s-a observat o schimbare a atitudinii PNL fata de CDR si ca restructurarea acestei formatiuni este necesara, fapt sustinut si de declaratia Consiliului National de sambata.
La randul sau, vicepresedintele PD, Traian Basescu a salutat intr-o declaratie acordata Mediafax, decizia liberalilor lui Quintus referitoare la fuziunea cu PL. In opinia sa, liberalii ar putea da un exemplu social-democratilor, in perspectiva unificarii stangii.
Catarama si-a acuzat partidul ca a distrus sectorul particular
In discursul sau, Catarama a invinuit PNL de distrugerea sectorului privat si a intreprinzatorilor mici si mijlocii. "Daca astazi sectorul particular este distrus in Romania, sau aproape distrus, acest lucru se datoreaza PNL. Daca clasa de mijloc sufera, acest lucru se datoreaza Biroului Permanent Central", a spus senatorul liberal. Catarama a reprosat conducerii partidului ca "a avut un ministru de stat, care a incercat sa faca restructurarea Regiilor de stat, inclusiv a RENEL, dar Calin Popescu Tariceanu a fost stopat in activitatea sa de PNL si nu a fost lasat s-o faca, iar astazi Berceanu este receptat ca promotor al reformei in acest sector".
El a acuzat si Ministerul Finantelor de adoptarea unor masuri impotriva dezvoltarii sectorului privat si a intreprinzatorilor mici si mijlocii, fapt care dus la indepartarea FMI de Romania si la ratarea sanselor de integrare a tarii noastre in structurile euro-atlantice.
Referindu-se la motivul "formal" al suspendarii sale, Catarama a spus ca "in absenta unei legi" care sa-i ceara "in mod expres" sa declare daca a colaborat cu Securitatea, "nimeni nu poate atenta" la viata sa privata. El a afirmat ca nu va face aceasta declaratie, sustinand ca "am facut declaratii publice, consemnate de presa, ca nu am fost nici informator nici colabrator al SRI".
Suspendarea vicepresedintelui PNL a atarnat de o pata
La propunerea lui Quintus, membrii Consiliului au supus la vot suspendarea lui Catarama. Desi, la inceput s-a spus foarte clar, ca de pe buletinul de vot trebuie "taiata" una dintre optiuni, foarte multi participanti nu au respectat acest lucru. Astfel, dupa numararea celor 122 de voturi, s-a constatat ca sunt 61 de voturi "pentru", 52 "impotriva" si 8 "anulate". Votul decisiv, cel cu numarul 62, care ar fi permis, conform statului PNL, suspendarea din functie a lui Catarama, a avut pe optiunea "Nu" o pata, iar "Da-ul" a fost lasat liber. Comisia de validare a considerat valabil votul si a anuntat ca Viorel Catarama a fost suspendat din functie. Atat presedintele Mircea Ionescu-Quintus, cat si vicepresedintele Calin Popescu Tariceanu, au sarit in apararea lui Catarama, contestand decizia Comisiei de validare si sustinand ca au fost mai mult de 8 voturi "nule". In final s-a anuntat ca rezultatul votului a fost de 54 voturi "pentru", 49 "impotriva" si 19 voturi "nule", in care bineinteles, era inclus si cel cu "pata". In pauza dinaintea anuntarii votului, mai mult de jumatate din numarul membrilor CN, majoritatea din Ardeal, au plecat spre casele lor, cu invoirea presedintelui PNL. Astfel, din lipsa de cvorum, Quintus a propus amanarea luarii unei decizii pana la viitorul Consiliu National, programat sa aiba loc peste trei luni.
Parlamentarii chiulangii ar putea fi sanctionati
Consiliul National a adoptat declaratia politica a lui Valeriu Stoica care vizeaza restructurarea CDR. Potrivit documentului "se impune redefinirea Coalitiei ca alianta intre partide ce se pot legitima prin procentajul de voturi". PNL considera ca trebuie semnat un nou Protocol de functionare a CDR ca alianta de partide. De asemenea, se sustine necesitatea revenirii AC in CDR si semnarea unui alt protocol de "functionare a CDR ca alianta de partide si formatiuni civice". PNL crede ca negocierile pentru elaborarea celor doua Protocoale ar trebui sa inceapa cat mai repede, pentru a face posibila semnarea lor imediat dupa alegerea primarului Bucurestiului.
Liberalii au mai adoptat o hotarare prin care se propune modificarea Consitutiei, a Legii partidelor si a Legii electorale. Propunerile de modificare a Constitutiei vizeaza, in principal, consacrarea principiului separatiei puterilor in stat, garantarea explicita a dreptului de proprietate privata si a inviolabilitatii acesteia, instituirea incompatibilitatii detinerii simultane de functii sau magistraturi. In ce priveste Legea partidelor si Legea electorala, liberalii sustin clarificarea problemei fondurilor partidelor, introducerea votului uninominal pentru Senat, marirea pragului electoral la 5% pentru partide si 8% pentru Coalitii. De asemenea, Consiliul a stabilit ca parlamentarii care, incepand din sesiunea de toamna, vor lipsi nejustificat de la sedinte, sa nu mai fie inscrisi pe listele de candidati pentru viitoarele alegeri.
Laura GAFENCU
A r h i v a
  Alianta Civica cere reorganizarea Conventiei    
  ONG-urile vor sa aiba un cod deontologic    
  Forumul Regiunilor Europei s-a inchis sambata    
  UDMR le-a venit randul la declaratii    
  Maine incepe admiterea la liceu    
  70.000 de absolventi n-au fot in stare sa ia Bac'-ul    
 Top afisari / comentarii 
 Contraamiralul Traian Atanasiu luat la control (100 afisari)
 Mita la Guvern (51 afisari)
 Politia Slatina a prins-o pe sefa unei retele de prostituate (47 afisari)
 Costi Raducanoiu a batut un taximetrist in plin centrul Craiovei (43 afisari)
 70.000 de absolventi n-au fot in stare sa ia Bac'-ul (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1998 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02638 sec.