Ziua Logo
  Nr. 1226 de luni, 6 iulie 1998 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Unul dintre capii armatei romane si-a prins gatul intr-o afacere frauduloasa
Contraamiralul Traian Atanasiu luat la control
Comisarii Garzii Financiare au descoperit un butoi cu pulbere: licitarea pe sub mana a navei Marasesti
Contraamiralul Traian Atanasiu si-a imbunatatit simtitor situatia financiara de cand a fost numit in functia de comandant al Marinei Militare. El si-a construit un iaht care este ambarcat de mai multa vreme in dana militara a Portului Constanta. A amenajat si terenul primit de socrul sau in baza Legii 42/90 privind drepturile revolutionarilor, aflat in preajma Academiei Navale. Imediat dupa incheierea afacerii cu firma SC REMARC GROUP SA, Atanasiu s-a dotat cu telefon mobil si calculator de ultima generatie. Contraamiralul a avut grija si de afacerile sotiei sale, Maria. De profesie medic civil, Maria Atanasiu a fost angajata la Spitalul Militar Constanta pe un post de medic militar. Dupa numirea in aceasta functie, Maria Atanasiu si-a deschis cabinet particular chiar in incinta spitalului, transformand doua sali de urgenta in sali de consultatie. Pentru a avea timp liber in afaceri, Atanasiu si-a adus in preajma vechi prieteni si fosti colegi de facultate. Dupa inchierea afacerii "Distrugatorul Marasesti", toata conducerea Marinei Militare a fost dotata cu telefoane mobile, ale caror abonamente, la Connex GSM, sunt achitate de grupul REMARC. Din datele anchetei care se efectueaza in prezent asupra cazului "Distrugatorul Marasesti" a reiesit ca REMARC GROUP SA i-a rasplatit pe cei de la Comandamentul Marinei Militare nu doar cu celulare si calculatoare, ci si cu mari sume de bani. Acestea s-au regasit in dispozitii de plata care au fost retinute de anchetatori. Intregul dosar va intra, incepand din aceasta saptamana in ancheta Parchetului Militar. Principalul invinuit in acest caz este contraamiralul Atanasiu care risca astfel eliberarea din functie si o pedeapsa cu inchisoarea. Lui i se imputa faptul ca a promovat in afacere o firma falimentara, a carei oferta in licitatie a fost cu mult mai slaba decat a altor societati. Distrugatorul "Marasesti" este, in continuare, bun de reparat.
Tana ARDELEANU
Cu un an in urma, s-au scos la licitatie publica lucrarile de reparatii ale obiectivului militar 999, in fapt distrugatorul "Marasesti", apartinand Statului Major al Marinei Militare (UM 02150, Constanta, Str. Elisabeta a II-a, nr.13). In prezentarea caietului de sarcini, era fixat ca termen de prezentare a ofertei: 5.06. 1997, iar conditiile impuse de initiatorul licitatiei se bazeaza pe normele metodologice nr.45184/19.01.1996 in temeiul carora se solicita: informatii privind capacitatea financiara a ofertantului; informatii privind asigurarea personalului de specialitate; dotarea cu echipamentele corespunzatoare; informatii privind bonitatea ofertantului si informatii generale despre acesta; informatii privind experienta ofertantului in domeniul prestarilor de servicii care faceau obiectul licitatiei; precum si dovada de luare in evidenta de catre OMCAS in vederea certificarii, dovada eliberata de UM 02635, Bucuresti. In plus, trebuia dovedit ca serviciile sunt realizate intr-un sistem al calitatii conform cerintelor MApN, cod NGOMCAS 02.01. si ca unitatea contractanta este acreditata din punct de vedre al calitatii. Orice lansare in fabricatie -reparatie a produsului fara respectarea normelor mai sus prezentate nu presupune in nici un fel raspunderea achizitorului, in ceea ce priveste valabilitatea contractului. Pentru lucrari care se preconizeza a fi executate si in colaborare cu alta firma, ofertantul trebuie sa dovedeasca cu documente calitatea de producator al bunurilor sau serviciilor respective.
Printre cei care au pierdut licitatia s-a numarat tocmai constructorul navei
La licitatia organizata de catre Statul Major al Marinei Militare (SMMM) au participat trei ofertanti: 1.Santierul Naval Constanta, unul din cei care au pierdut licitatia, poseda la data de 01.06.1997, mijloace fixe in valoare de 201.633.490.986 de lei si avea un grad de tehnicitate foarte avansata, compatibila cu orice constructie, modernizare, reparare, la nivel mondial, in domeniul naval. De asemenea detinea un numar de 3871 de angajati calificati, precum si un certificat OMCAS nr.A 32167, obtinut la data de 23.05.1997, care atesta gradul de calitate pe care il putea oferi pentru repararea navelor militare de orice tip, inclusiv distrugatorului "Marasesti". 2 .Santierul Naval Militar Mangalia, aflat in subordinea MApN, care desi este constructorul distrugatorului, a pierdut licitatia. La data de 30.04.1997, detinea mijloace fixe in valoare, neactualizata din 1994, de 20.991.704.000 lei, precum si mijloace active circulante in valoare de 13.297.634.000 lei. 3. SC REMARC GROUP SA.
Licitatia a fost castigata de catre o firma care nu avea nici in clin, nici in maneca cu reparatiile navale
Surpriza a venit din partea obscurei SC REMARC GROUP SA, care a castigat licitatia fara ca sa aiba drept obiect de activitate prestari de servicii in domeniul reparatilor navale. In caietul de sarcini prezentat comisiei de licitatie nu apare nici macar formularul privind informatii generale despre ofertant si care trebuia sa cuprinda: denumirea/ numele si sediul/adresa, numarul si data inregistrarii la Registrul Comertului, codul fiscal, capitalulul social, obiectul de activitate, precum si principalele contracte similare. Aceasta firma nu indeplinea nici una dintre conditiile impuse de catre SMMM, privind calificarea ofertantului. In primul rand, in caietul de sarcini aprobat pentru licitatia "Reparatii obiectiv militar 999" existent la sediul societatii, nu exista formularul in care trebuiau prezentate datele financiare conform ultimului bilant incheiat la data de 3.12.1996, certficate de Directia Generala a Finantelor Publice Constanta. Mai mult, conform Notei de constatare intocmita de catre comisarii Garzii Financiare, SC REMARC GROUP SA inregistra la acea data pierderi in valoare de 58.605.707 lei.
SC REMARC GROUP SA intentiona sa repare distrugatorul cu patru directori, trei contabili si un gestionar
In al doilea rand, din analiza caietului de sarcini aferenta acestui contract, a rezultat ca, pentru aceasta lucrare de reparatie, au fost nominalizati doar trei specialisti din noua, cati ar fi trebuit, care figurau cu o norma de doar trei ore pe zi la SC REMARC GROUP SA. Culmea, intregul personal al societatii era de 14 salariati cu carte de munca, avand urmatoarea componenta: patru directori economici, dintre care doi si-au incetat activitatea la 01.08.1997, un presedinte si doi vicepresedinti in probleme de management, un contabil sef si trei contabili, un gestionar, un economist si un agent de publicitate. Prin urmare, sapte dintre acestia erau sefi, iar sapte - respectiv contabil, gestionar, economist sau agent publicitar - ar fi trebuit sa efectueze reparatia distrugatorului.
Inventarul obiectelor destinate reparatiei cuprindea doar cateva piese de mobilier, un ceas desteptator si o geanta diplomat
In privinta dotarilor cu echipamente corespunzaotare, castigatoarea licitatiei poseda mijloace fixe in valoare de doar 231.021.362 lei, din care mijloacede transport 121.436.048 lei. Conform comisiei de licitatie din cadrul UM 02150, mijloacele fixe aflate in dotarea SC REMARC GROUP SA erau cu mult superioare celor de la Santierul Naval Constanta si Santierul Naval Militar Mangalia. Ramane totusi un mister criteriul dupa care seful comisiei, contraamiral Traian Atanasiu, a stabilit ca urmatoarele obiecte de inventar destinate repararii distrugatorului "Marasesti" au fost hotaratoare pentru castigarea licitatiei: ceas programator (desteptator), radiocasetofon FIRST 451, dulapuri metalice, masa consiliu, canapea, corp bucatarie, soba cu gaz, pager MOTOROLA, dulap vitrina, trusa diplomat, geanta diplomat etc.
Unde experienta nu e, nimic nu e
In caietul de sarcini, prezentat de SC REMARC GROUP SA, si ridicat de Garda Financiara nu a existat niciodata formularul privind experienta ofertantului care trebuia sa cuprinda in mod expres urmatoarele informatii: numarul total de ani de experienta in livrarea de bunuri sau, dupa caz, servicii care fac obiectul achizitiei (denumirea bunurilor/serviciilor livrate, denumirea persoanei juridice achizitoare), gradul de respectare a termenului in raport cu contractul incheiat, precum si valoarea contractului respectiv. Bineinteles, despre experienta acestei firme fantoma nici nu poate fi vorba, din moment ce ea nici macar nu are ca obiect de activitate reparatiile navale. In plus, SC REMARC GROUP SA nu dispunea, la data de 29.06.1998, de autorizatia OMCAS, pentru atestarea gradului de calitate oferit pentru reparare navelor militare de orice tip, inclusiv distrugatorul "Marasesti".
Dupa reparatii, suma totala cheltuita a fost de doua ori mai mare
Cu toate acestea, a fost incheiat contractul cu nr.E 1778/02.07.1997 intre partile contractante. Din partea beneficiarului a luat la cunostinta seful Statului Major al Marinei Militare, contraamiral Traian Atanasiu, seful UM 02150 Constanta, comandor inginer Constantin Rusu, seful Sectiei Financiare col. Ionel Toba, consilier juridic lt. col. Ion Tesa, precum si seful Biroului Reparatii Nave, comandor inginer Ion Stefan. Grupul REMARC a venit cu doua variante de oferta pentru aceasta lucrare, prima avand o valoare de 7.874.615.682 lei, iar cea de a doua de 7.379.488.682 lei (fara TVA), in timp ce in contract era prevazuta suma de 9.274.715.682 lei. Pentru a ajunge la aceasta valoare, firma REMARC a umflat preturile la andocare (introducerea navei in doc uscat) cu diferenta rezultata de 1.400.100.000 lei, reprezentand de sapte ori mai mult tariful practicat de Santierul Naval Constanta. Interesant de stiut este faptul ca proprietarul docurilor uscate in care s-au executat lucrariile de reparatii a fost tocmai SN Constanta. In final, cheltuielile au fost atat de mari incat a fost depasita cu mult suma alocata, ajungandu-se la 14.147.952.832 lei, din care 11.486.249.083 lei au reprezentat lucrari de reparatii, 344.167.931 lei suma pentru dotari primita de la UM 02150 si 117.053.640 lei suma pentru alte dotari. Ultimele doua sume in valoare totala de 461.221.571 lei nici macar nu au fost prevazute in caietul de sarcini si, ca atare, nici licitate. Diferenta de 2.211.633.410 lei, incasata peste valoarea initiala a contractului a fost obtinuta pe baza unor Note de negociere intocmite de SC REMARC GROUP SA si aprobate cu darnicie de contraamiralulTraian Atanasiu.
Alte milioane au fost inghitite de REMARC GROUP prin lucrari imaginare ce nu trebuiau executate
Pentru a abate atentia de la introducerea fara licitatie, in circuitul de decontari a unor investitii noi, grupul REMARC a anulat prin act aditional capitole intregi din lista initiala de lucrari, inlocuindu-le cu altele care nu aveau nici o legatura cu situatia prezenta. De pilda, prin Actul aditional nr.3/26.09.1997, s-au introdus lucrarile "Montat sistem radiolocatie ARPA cu elemente SOFT, Interfete echipamente si harti" si "Montat sonda ULTRASON tip ECHO SOUNDER" in valoare totala de 445.410.070 lei. In Lista de lucrari scoase la licitatie nu s-a solicitat nicidecum si efectuarea acestor operatiuni, motiv pentru care aceste lucrari de investitii, conform HG nr.689/13.08.1996, trebuiau sa faca obiectul unei alte licitatii la care era necesara participarea specialistilor in domeniul radiolocatiei militare.
Lantul slabiciunilor
Pentru ca nu avea nici o dotare tehnica de executare a contractului, SC REMARC GROUP SA a incredintat lucrarile de reparatii unor alte societati, printre care SC REMARC SA, firma falimentara, urmarita de creditori, cu un total pierderi si datorii de 743.880.054 lei. Ca intr-un adevarat lant al slabiciunilor, aceasta din urma a folosit, la randul sau, urmatorii subantreprenori, care au efectuat reparatii pe distrugatorul "Marasesti": SC REMARC PROIECT, SC MASTER SA, COMAT, AREXIM, SANIMAR etc. Prin urmare, firma REMARC GROUP SA a incalcat grav prevederile HG nr.1073/11.01.1996, in care se specifica clar: "Pentru lucrarile care vor fi executate in colaborare cu alte firme, ofertantul va prezenta pentru acestea documente care sa certifice caliatea de producator sau prestator al bunurilor sau serviciilor respective."
Nava militara "Grigore Antipa" a incaput pe aceleasi maini
In cursul verificarilor efectuate de catre Garda Financiara, la SC REMARC GROUP SA si la celelalte firme subantreprenoare, s-a constatat ca aceste societati excuta lucrari de reparatii si andocare si la nava militara "Grigore Antipa", aflata in dotarea aceleaiasi UM 01250, in baza contractului nr.E/1071/23.03.1998 in valoare de 3.162.158.870 lei. La fel ca si in derularea primului contract, grupul REMARC, prezentand o oferta de 2.591.933.500 lei, a folosit aceeasi "strategie" de suplimentare a lucrarilor si cheltuielilor. Din partea beneficiarilor, tot cam. Traian Atanasiu a fost cel care a semnat contractul. Desi a participat la licitatie cu o oferta de doua ori mai mica, SN Militar Mangalia a pierdut licitatia fara drept de apel.
Sorin GHICA
Marius BATCA
 Afisari: 100  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Mita la Guvern    
  Un soldat bacauan s-a impuscat in timp ce facea de garda    
  Costi Raducanoiu a batut un taximetrist in plin centrul Craiovei    
  Politia Slatina a prins-o pe sefa unei retele de prostituate    
  Un sibian a devalizat sase banci cu 18 milioane de marci germane si peste 20 de miliarde de lei    
  Raportat la trafic, in Romania mor anual in accidente rutiere de opt ori mai multi oameni decat in tarile C.E.    
 Top afisari / comentarii 
 Contraamiralul Traian Atanasiu luat la control (100 afisari)
 Mita la Guvern (51 afisari)
 Politia Slatina a prins-o pe sefa unei retele de prostituate (47 afisari)
 Costi Raducanoiu a batut un taximetrist in plin centrul Craiovei (43 afisari)
 70.000 de absolventi n-au fot in stare sa ia Bac'-ul (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1998 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02603 sec.