Ziua Logo
  Nr. 1226 de luni, 6 iulie 1998 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Investitorii straini pot cadea prada unor functionari corupti
Mita la Guvern
Inspectorul Petre Isac a fost prins in delict
Expertul guvernamental a pretins 10.000 de dolari de la investitorul american de origine romana Vasile Bouleanu * Contra acestei sume, Petre Isac urma sa facliteze construirea de catre firma CWS International a doua fabrici de epurare a apei, la Bacau si la Zimnicea * Inspectorul a pretins dolarii in numele Guvernului si a eliberat o chitanta falsa * Astfel de documente contrafacute au mai fost descoperite de Brigada de Combatere a Crimei Organizate, cea care a realizat flagrantul, in biroul lui Isac din Palatul Victoria * Politia a fost anuntata de consilierul prezidential Dorin Marian, care fusese, la randu-i, informat chiar de Vasile Bouleanu * Intrarea politistilor in guvern si perchezitionarea biroului lui Petre Isac s-au facut cu aprobarea prim-ministrului Radu Vasile * In ceea ce-l priveste pe expertul guvernamental, Vlad Rosca, seful DAPL, declara ca avea de mult suspiciuni * Inginerul agronom de la SMT, fost primar al localitatii Costesti, a mai avut dosar penal * Petre Isac a fost amestecat si in alte fapte murdare: a furat 86 de milioane de lei in 1995 din bugetul public, a inceput si a lasat in paragina numeroase lucrari edilitare * Locuitorii din Costesti l-ar linsa pe fostul lor primar daca ar mai indrazni sa vina in oras * Isac a fost angajat la DAPL de catre Octav Cozmanca, cel care considera flagrantul de la Palatul Victoria drept "o reglare de conturi"
Filmul flagrantului si arestarea lui Petre Isac
Miercuri 1 iulie. Consilierul pe probleme de aparare este contactat de reprezentantul firmei CWS International din SUA
Dorin Marian este contactat prin intermediul unui expert de la Cotroceni, de catre Vasile Bouleanu, un investitor strain. Cetateanul american de origine romana este reprezentantul firmei CWS International din SUA si s-a prezentat la consilierul pe probleme de aparare pentru a reclama ca pentru urgentarea incheierii unui contract intre firma sa si guvernul Romaniei, Petre Isac, inspector guvernamental, i-a solicitat suma de 10.000 de dolari SUA. Contractul in cauza prevede construirea a doua fabrici de purificare a apei la Bacau si Zimnicea, valoarea investitiei fiind de 78 milioane de dolari.
Joi 2 iulie. Este chemata Brigada de Combatere a Crimei Organizate si Coruptiei
In seara zilei de 2 iulie 1998, seful Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Coruptiei, colonelul Calin Mateescu, primeste un telefon prin care este convocat la consilierul prezidential pe probleme de aparare, Dorin Marian, pentru a lua la cunostinta despre un caz de luare de mita. In sprijinul afirmatiilor sale, Vasile Bouleanu ii prezentase cu o zi in urma lui Dorin Marian un fax si un contract cu antetul Guvernului. Contractul era datat intr-o zi de duminica si se presupune ca a fost intocmit de catre Isac. Potrivit unor surse guvernamentale, faxul trimis de Isac investitorului american dateaza din 12 septembrie 1997, cand expertul guvernamental a aflat de problemele acestuia. Isac era cunoscut in cadrul Guvernului ca se ocupa de rezolvarea unor probleme diverse pe linie administrativa si economica.
Vineri 3 iulie. Expertul guvernamental este prins in flagrant si retinut
Dand curs reclamatiei, Brigada de Combatere a Crimei Organizate impreuna cu procurorii organizeaza prinderea in flagrant a lui Isac. Cei 10.000 de dolari solicitati de acesta au fost marcati cu o substanta fluorescenta pentru a putea fi identificati ulterior de catre politie. Avand informatia ca in biroul lui Petre Isac se afla acte incriminatorii, cu sprijinul secretarului de stat Dumitru Duta, seful Departamentului de Control al Guvernului, este informat si primul-minstru, Radu Vasile, care dispune si aproba desfasurarea tuturor actiunilor necesare probarii infractiunii in biroul inspectorului guvernamental. Primind reclamatia in seara zilei de joi 2 iulie, cu o operativitate iesita din comun, in seara zilei de vineri, 3 iulie, Brigada de Combatere a Crimei Organizate si Coruptiei in colaborare cu Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie si Parchetul Bucuresti realizeaza prinderea in flagrant a lui Petre Isac. Acesta este prins in parcarea din fata Palatului Victoria, cand a parasit sediul Guvernului indreptandu-se spre strada Paris. In urma perchezitiei corporale, sunt gasiti asupra suspectului cei 10.000 de dolari marcati cu substanta fluorescescenta. Se perchezitioneaza si biroul lui Isac unde se descopera in fisetul acestuia documente oficiale contrafacute cu care sa justifice primirea acestei sume, dar in alt scop. Expertul guvernamental pretinsese acesti bani de la investitorul american in numele Guvernului Roman, semnand o chitanta in acest sens.
Sambata 4 iulie. Lui Petre Isac i se emite mandat de arestare de cinci zile
Dupa perchezitie, Petre Isac este dus in biroul sau din Palatul Victoria, unde este audiat de procurori, fiind cercetat pentru infractiunea de luare de mita, fals material in inscrisuri oficiale prevazute si pedepsite de art. 254, al.1, art.288, al. 1 si 2, Cod Penal. Pe data de 4 iulie, Petre Isac este arestat preventiv pentru 5 zile de catre Parchetul Tribunalului Bucuresti. Petre Isac a fost primar al comunei Costesti din judetul Arges pana in 1996 si a fost angajat la DAPL de fostul sef al Departamentului, Octav Cosmanca.
Duminica 5 iulie. Petre Isac se afla arestat la Directia Cercetari Penale
Petre Isac se afla ieri in arestul Directiei de Cercetari Penale. El se declara nevinovat si se considera victima unei inscenari. Asemeni celui care l-a angajat la Guvern, Octav Cosmanca, Isac a spus anchetatorilor ca intreaga operatiune nu este altceva decat o reglare de conturi. Surse din politie ne-au avertizat asupra faptului ca expertul guvernamental a lasat sa se inteleaga ca in aceasta afacere ar mai fi amestecate si alte persoane de la Palatul Victoria, functionari publici si nu numai.
Monica BICA
Vlad Rosca declara ca avea de mult suspiciuni asupra lui Petre Isac
Seful Departamentului de Administratie Publica Locala, Vlad Rosca, a recunoscut sambata implicarea inspectorului guvernamental Petre Isac intr-o operatiune de luare de mita, care a avut loc vineri 3 iulie 1998. Isac lucra la Directia Control a DAPL si fusese angajat in timpul guvernarii Vacaroiu de catre Octav Cosmanca. Rosca a declarat ca, inca de la preluarea Departamentului, a avut suspiciuni in privinta competentei lui Petre Isac, aratand totodata va intentiona sa restructureze Directia de Control si sa pastreze doar sase din cei 20 de inspectori guvernamentali care lucrau la aceasta directie. Seful DAPL a subliniat faptul ca a primit mai multe sesizari in privinta actului de control, recunoscand ca, in urma unui incident pe care nu a vrut sa-l dea publicitatii, i-a cerut unui alt inspector guvernamental sa paraseasca Directia. Referindu-se la cazul lui Petre Isac, seful DAPL a declarat ca a fost informat intr-un mod ciudat de o procuroare si un locotenent-colonel care s-au prezentat la biroul lui. Ancheta s-a desfasurat mai intai in Palatul Victoria, continuand apoi in vecinatatea cladirii Guvernului, unde Petre Isac a luat 10.000 de dolari mita de la o persoana, si s-a finalizat cu perchezitia care a avut loc in sediul Guvernului.
Potrivit unor surse guvernamentale, flagrantul a fost organizat de Seful Corpului de Control al Primului Ministru, Titus Duta, care detine potrivit acelorasi surse, un dosar complet privind implicarea inspectorului guvernamental Petre Isac in alte operatiuni de luare de mita. Reamintim cititorilor ca cei 10.000 de dolari pe care Petre Isac i-a primit ca mita, proveneau de la firma americana CWS International, careia inspectorul guvernamental ii promisese acordul Guvernului pentru un proiect vizand lucrarile la statiile de epurare de la Bacau si Zimnicea.
Colonelul Calin Mateescu, seful Directiei Crima Organizata din IGP, a declarat ca cercetarile s-au extins si in judetul Arges unde Petre Isac avea alte afaceri si era implicat in tranzactiile unor firme din zona.
Floriana JUCAN
Primaria Bacaului neaga amestecul in darea de mita
Arestarea functionarului guvernamental Petre Isac pentru luare de mita a bulversat viata Bacaului. Isac a fost cel care s-a implicat in acordarea de garantii guvernamentale pentru demararea unor investitii pentru costruirea de statii de epurare a apei la Bacau si Zimnicea. La aflarea vestii arestarii lui Isac, viceprimarul Bacaului, Rodica Serbanescu, cea care s-a ocupat direct de obtinerea garantiei guvernamentale, a declarat: "Sa nu credeti ca arestarea domnului Isac va influenta derularea investitiei la Bacau. Municipalitatea nu este implicata in darea de mita si nici nu poate fi banuita de asa ceva. Noi am mers pe filiera legala, dupa o procedura stabilita de Guvern. Am depus documentatia necesara inca inainte ca investitorul american, CWS International , sa vina in Romania". Primarul Bacaului, Dumitru Sechelariu, nu a putut fi contactat ieri, fiind plecat din localitate.
CWS International vrea sa construiasca o uzina de apa automatizata care asigura o calitate ireprosabila. Investitia, care se ridica la 28 de milioane de lei, se va face exclusiv din fonduri americane obtinute prin emiterea pe piata americana bonduri financiare, de catre Financial Group, cu garantia Guvernului Roman. Lucrarile urmau sa inceapa pe 15 septembrie si sa dureze 18 luni. Cantitatea de apa epurata va fi de 2000 l/sec, asigurand aprovizioanrea cu apa potabila a Bacaului 24 din 24 de ore, apa fiind luata din raul Bistrita. Uzina de apa ar rezolva o problema de care municipiul Bacau sufera dintotdeauna. La aceasta ora la robinetele bacauanilor apa curge doua ore dimineata si doua seara.
Foarte important este faptul ca 80% din banii prevazuti pentru investitie vor fi cheltuiti in Bacau, restul de 20% fiind dati pe instalatiile electronice, care vor fi aduse din strainatate. De asemenea, toti muncitorii de la Regia de Gospodarire Comunala Bacau vor fi preluati de uzina de apa care va crea si alte locuri de munca. Investitia se va amortiza in opt ani, dupa care CL Bacau va deveni partener, cu un procent nestabilit inca, cu CWS Romania la aceasta uzina.
Claudiu TARZIU
Vasile Bouleanu: "Petre Isac ne-a indus pe toti in eroare"
Vasile Bouleanu, cel care l-a sesizat pe consilierul prezidential Dorin Marian in legatura cu tentativa de luare de mita a lui Petru Isac, ne-a declarat: "In aceasta afacere, el era om de legatura din partea Guvernului. Nu stim, in acest moment, gradul de distorsiune in transmiterea informatiilor intre noi si Guvern si invers. Nu stiu, deci, cat a stricat acest om. Probabil, zilele acestea, vom discuta problema cu Vlad Rosca. Noi nu vom renunta la aceste proiecte. Guvernul este foarte serios in negocieri si face eforturi deosebite in acest sens. Vreau sa spun ca apa si coruptia nu au culoare politica. Operatiunea Brigazii Anti-Coruptie este opera consilierului prezidential Dorin Marian, cel pe care l-am informat despre situatia creata de Isac. Tanara echipa de la Briagda Anti-Coruptie a actionat la un inalt nivel de profesionalism. Singurul meu regret este ca nu le voi putea strange mainile pe strada pentru a nu-i deconspira. Prin ei, coruptia are un dusman real in Romania". Vasile Bouleanu este actionar al firmei CWS International, cu sediul in Ohio. In aceasta afacere partea americana era reprezentata de doua firme: ACCES Financial si CWS International pentru un contract de epurare a apei la Bacau si Zimnicea.
(R.M.)
Cosmanca considera ca flagrantul de la Palatul Victoria a fost "o reglare de conturi"
Octav Cosmanca, fostul sef al DAPL in Guvernul Vacaroiu, considera ca Petre Isac nu ar fi putut lua mita fara implicarea unor sefi din Departamentul Administratiei Publice Locale. Cosmanca a declarat ca Petre Isac a fost angajat in 1996 inspector DAPL, la propunerea unuia din directorii Departamentului. Isac a fost angajat pe baza faptului ca fusese primar al localitatii Costesti (judetul Arges) si avea experienta in administratia publica, a precizat Cosmanca. Fostul sef al DAPL l-a acuzat pe consilierul prezidential Dorin Marian ca si-a depasit atributiile prin initierea organizarii flagrantului de la Palatul Victoria. In opinia lui Cosmanca, premierul Radu Vasile trebuia sa fie primul informat si sa initieze acest flagrant. Cosmanca crede ca flagrantul de luare de mita poate fi si o "reglare de conturi" intre cei care au fost la guvernare in 1997 si cei care sunt acum. Surse bine informate din cadrul Palatului Victoria ne-au declarat ca Petre Isac a dat o chitanta omului de afaceri american de origine romana pentru suma de 10000 de dolari pe care primit-o de la acesta, drept mita.
(I. SIRBU)
Emil Constantinescu le-a cerut in repetate randuri investitorilor straini sa-i reclame pe functionarii necinstiti
Prinderea in flagrant de luare de mita a inspectorului guvernamental Petre Isac, la reclamatia unui investitor strain, reprezinta prima manifestare publica a actiunii lansate de presedintele Constantinescu. Seful statului a cerut in repetate randuri investitorilor straini, ultima oara in SUA, in timpul intalnirii cu cercurile financiare si de afaceri din New York, sa indrazneasca sa-i reclame pe functionarii romani care le cer mita. Emil Constantinescu a sustinut ca autoritatile nu pot actiona legal decat in urma unei sesizari a partii vatamate si le-a solicitat investitorilor sa i se adreseze direct la Cotroceni, personal sau prin intermediul lui Dorin Marian, seful Departamentului Aparare si Siguranta Nationala, atunci cand constata ca sunt trasi pe sfoara.
(Serban ENESCU)
Petre Isac a mai avut dosar penal pentru furt si fals in inscrisuri
Fostul inspector guvernamental Petre Isac, arestat la sfarsitul saptamanii trecute in timp ce pretindea si primea mita de la reprezentantul unei firme americana a fost viceprimar din partea FSN in perioada 1992-1996 in orasul Costesti (judetul Arges). In urmatorul legislativ, Isac a devenit primar pe listele PDSR. Petre Isac a aparut in orasul Costesti pe la mijlocul anilor '80, cand a primit repartitie ca inginer agronom la SMA-ul din localitate. Pana in momentul cand a fost ales viceprimar FSN Isac a fost un anonim in oras. Dupa ce a devenit adeptul lui Iliescu, el a fost ales vicepresedintele Asociatiei primarilor din orasele mici si mijlocii. In acesta calitate, el a calatorit din Emiratele Unite pana in Canada.
Isac a candidat sub sigla lui Ion Iliescu
In vara anului 1996 la algerile locale el a candidat tot sub sigla partidului lui Ion Iliescu. La inceputul carierei lui Isac in administratia publica, cele 18000 de suflete din orasul Costesti si cele 500 din aceasta jurisdictie administrativa au fost incantate de alegerea lor. Isac, prin relatiile lui pedeseriste sus-puse, a obtinut investitii de neimaginat pentru o localitate mica. Prima data a inceput constructia unei scoli generale, pe urma a obtinut bani pentru construirea unei primarii ultramoderne. Ultima si cea mai controversata investitie a fost finantarea din bugetul de stat a aductiunii de gaze, care ar fi trebuit sa deserveasca gospodariile localnicilor. Acestia ne-au povestit cum primarul i-a determinat sa vanda porcul din cotet in ajun de Craciun pentru a achita taxele necesare pentru racordarea la reteaua de gaze
Expertul guvernamental a inselat sute de familii
La ora actuala in Costesti domina o atmosfera de linsaj la adresa fostului primar, Petre Isac. El a reusit sa insele sute de familii pentru a obtine si a cheltuit in interes personal peste 86 milioane de lei la nivelul anului 1995. Spunand oamenilor ca pe langa investitia obtinuta de la bugetul statului mai sunt necesari multi bani, Isac a reusit sa stranga suma de mai sus pe contul lui persoanl deschis la Credit Bank. La sesizarea cetatenilor ramasi fara bani dar si fara gaze, Curtea de Conturi din Pitesti a efectuat o verificare in prima parte a anului trecut. Inspectorii financiari, in procesul verbal intocmit cu acesta ocazie, au constatat urmatoarele: Isac la un moment dat si-a transferat banii pe un alt cont personal la Banca Romana de Dezvoltare si dupa doar trei luni si-a scos toti banii. El nu are nici un act justificativ pentru cele 86 milioane de lei. Strans cu usa de cetateni in vara anului 1996, pe contul respectiv nu se stie de unde apar 50 milioane de lei. Insa nici suma acesta nu-i da pace lui Isac si la sfarsitul anului mai cheltuie 34 milioane din ei. Dupa sesizarea Curtii de Conturi din Arges Politia din orasul din localitate impreuna cu Parchetul de pe langa judecatoria Costesti incep urmarirea penala in dosarul 63/P/'97 pe numele lui Petre Isac pentru savarsirea infractiunilor abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale si fals intelectual. La nici o luna de la inceperea urmaririi penale, dosarul lui Isac este finalizat prin rezolutia procurorului Gheorghe, care sustine ca fostul primar "nu a savarsit nici o infractiune".
Obiecte neconsemnate in valoare de un miliard
Numele lui Isac mai este legat si de alte afaceri murdare. Astfel, impreuna cu alti edili ai orasului, fostul primar FSN a cumparat la pret de nimic, spatii comerciale, incalcand legea. Cu ocazia unui inventar la primarie, Comisia de inventariere a gasit obiecte neconsemnate pe timpul domniei lui Isac in valoare de peste un miliard de lei.
Laszlo KALLAI
A r h i v a
  Contraamiralul Traian Atanasiu luat la control    
  Un soldat bacauan s-a impuscat in timp ce facea de garda    
  Costi Raducanoiu a batut un taximetrist in plin centrul Craiovei    
  Politia Slatina a prins-o pe sefa unei retele de prostituate    
  Un sibian a devalizat sase banci cu 18 milioane de marci germane si peste 20 de miliarde de lei    
  Raportat la trafic, in Romania mor anual in accidente rutiere de opt ori mai multi oameni decat in tarile C.E.    
 Top afisari / comentarii 
 Contraamiralul Traian Atanasiu luat la control (100 afisari)
 Mita la Guvern (51 afisari)
 Politia Slatina a prins-o pe sefa unei retele de prostituate (47 afisari)
 Costi Raducanoiu a batut un taximetrist in plin centrul Craiovei (43 afisari)
 70.000 de absolventi n-au fot in stare sa ia Bac'-ul (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1998 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02002 sec.