Ziua Logo
  Nr. 1148 de miercuri, 1 aprilie 1998 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Minereul radioactiv din Apuseni a contribuit la bomba atomica sovietica
Mina de uraniu "Avram Iancu" din Baita-Bihor moare la inceputul mileniului trei
La mina din Baita lucrau in anii '50 peste 20.000 de mineri si aproximativ 10.000 de soldati pentru extractia zacamantului de uraniu * Geologii considera ca reactorul de la Cernavoda ar putea functiona 300 de ani cu cat uraniu au furat rusii de la Baita * Un tanar a iesit la pensie, la varsta de 33 de ani si 5 luni, dupa 15 ani de lucru in mina de uraniu
Exploatarea Miniera Bihor a fost impartita potrivit HG 785/1997 si HG 950/1997 in doua societati, mina de neferoase si molibden din Baita, care a fost preluata de RAC Deva si mina de uraniu "Avram Iancu" din Baita, care a trecut la Compania Nationala a Uraniului, alaturi de minele Crucea si Banatul. Specialistii geologi spun ca nucleul uranifer de la Baita-Bihor a fost descoperit de nemti in ultimele luni ale celui de-al doilea razboi mondial. Ei sunt convinsi ca, daca armata germana afla mai repede de existenta acestui zacamant, Hitler ar fi avut bomba atomica. Se presupune ca serviciile secrete sovietice ar fi pus mana pe documentele nemtilor, astfel explicandu-se aparitia rusilor exact in acea zona, unde si-au deschis rapid un front de lucru.
Departamentul Uraniului din 1950 se afla sub conducere romano-sovietica, cu titulatura Sovrom-Cuartit. La mina din Baita au fost angajati peste 20.000 de mineri si au fost folositi aproximativ 10.000 de soldati pentru extractia zacamantului de uraniu din Muntii Apuseni. Din cauza saraciei, castigurile de la mina de uraniu au atras forta de munca din toata tara. Acesti oameni au locuit la inceput in baraci, apoi rusii le-au construit blocuri. Asa au luat fiinta orasele Nucet si Stei (numit Dr. Petru Groza in perioada comunista) din Bihor. Rafila Talpos, in varsta de 75 de ani, ne-a spus ca, la inceput, din satul Arieseni-Alba s-au angajat la mina doar trei barbati, care erau foarte saraci. Ea isi aminteste ca atunci cand acestia s-au intors acasa toti tinerii din sat s-au adunat in jurul lor si le-au pipait salopetele. "Pana atunci noi nu mai vazusem imbracaminte din stofa, numai din canepa sau lana", marturiseste Rafila.
Rusii au dus de la mina "Avram Iancu" din Baita peste 300.000 tone de minereu de uraniu
Potrivit datelor statistice, in cei 10 ani de exploatare sovietica, rusii au dus de la mina "Avram Iancu"din Baita peste 300.000 tone de minereu de uraniu de cea mai buna calitate. Specialistii in geologie ne-au declarat ca, cu cat uraniu au dus rusii de la Baita, reactorul de la Cernavoda ar putea functiona inca 300 de ani, iar necesarul de energie electrica al tarii ar putea fi asigurat pe 30 de ani. In 1960, rusii s-au retras de la mina Baita. Dupa acea, o mare parte din minereul de uraniu a fost stocat la Feldioara. De-a lungul celor 48 de ani, in Muntii Apuseni au fost forate peste 400 km de galerii miniere. Acestea sunt situate orizontal, din 50 in 50 de metri, de la cota +700 pana la cota 1100. Daca aceste galerii ar fi puse cap la cap s-ar fi putut ajunge, prin subteran, de la Baita pana in Bucuresti. Prin anii '80, din cauza unor lucrari miniere, raului Aries i-a fost schimbat cursul, ajungand in Crisul Negru. Minerii isi amintesc ca au ajuns cu lucrarile pana pe versantul estic al muntelui, exact la izvoarele Ariesului, iar apele au inceput sa curga prin galeria miniera pana in Crisul Negru, a carui izvor este situat pe versantul vestic al aceluiasi munte. Ei ne-au spus ca au muncit doua saptamani pana au zidit galeria si au reusit sa-i redea raului Aries cursul geografic firesc, inspre Alba Iulia.
Deseurile radioactive au fost depozitate in galeriilor parasite din Apuseni
Dupa extractia minereurilor de uraniu, in galeriilor parasite au fost depozitate deseuri radioactive. Conducerea minei ne-a declarat ca, in ultimii 10 ani, au fost aduse la Baita aproximativ 30 de vagoane cu butoaie de deseuri, a cate 200 kilograme. In fiecare butoi se afla inglobat in beton cate un calup de deseuri radioactive. Se spune ca Apusenii au fost alesi ca depozit radioactiv pentru ca nu prezinta panze freatice si pentru ca este ferit de fenomene seismografice. In urma "divortului" dintre cele doua mine de la Baita, metale neferoase si uraniu, din cei 1.190 de mineri ramasi in urma Ordonantei nr. 9, 650 de ortaci au preferat mina de uraniu "Avram Iancu". Desi stiu ca aceasta mina va fi inchisa in urmatorii trei ani. Motivul principal care i-au determinat sa ia aceasta decizie este facilitatea de care beneficiaza conform legii, respectiv de a iesi la pensie dupa 15 ani de munca in subteran. Recordul in acest domeniu a fost obtinut de Danut Carja, care a iesit anul trecut legal la pensie, la varsta de 33 de ani si 5 luni. Dupa 15 ani de subteran, Danut beneficiaza de o pensie lunara de peste un milion de lei. Atat minerii, cat si locuitorii din zona minei de uraniu, nu se plang de radiatii. Ei afirma ca n-au simtit nimic deosebit. "Populatia a crescut si a trait cu aceasta radioactivitate naturala, si inainte de a sti ca in zona exista uraniu, oamenii pastoreau linistiti animalele pe cel mai bogat zacamant din lume", ne-a spus directorul EM Bihor, Septimiu Campeanu, miner din tata-n fiu.
Specialistii spun ca minerii sa imbolnavesc, in general, din cauza alimentatiei proaste si a efortului fizic extrem de mare pe care il depun mai cu seama dupa orele de serviciu. In ultimul timp, minerii, locuitori ai satelor din zona, se iau la intrecere in dezvoltarea gospodariilor personale. In sat, daca un ortac n-a reusit sa-si ridice o casa cu peste 10 camere este considerat un om slab, betiv sau prost. O locuinta medie din oricare din satele Fanate, Campani, Rieni sau Seghiste s-ar vinde la Oradea cu peste 250.000 de marci.
Mariana GAVRILA
 Afisari: 965  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Ministrul Akos Birtalan renunta la targurile de turism internationale    
  PDSR se pregateste pentru alegeri anticipate    
  Comisiile de munca propun retrimiterea proiectului de Buget la Guvern    
  "Deutsche Welle" comenteaza prezenta lui Adrian Paunescu pe postul national de televiziune    
  Tabara arunca vina pentru criza politica pe umerii PD    
  "Meridianul Romanesc" din Los Angeles ii cere presedintelui Constantinescu explicatii despre finantarea "Romanian Voice Television"    
  "Frankfurter Allgemaine Zeitung " considera ca Romania are nevoie de un "Centru Gauck"    
  Varujan Vosganian recomanda continuarea dezbaterii Bugetului in Parlament    
  Toate posturile de inspectori scolari sunt scoase la concurs    
  Azi noapte s-au scumpit trenurile    
  Ce a mai ramas din industria alimentara va fi privatizat pana la sfarsitul anului    
 Top afisari / comentarii 
 Minereul radioactiv din Apuseni a contribuit la bomba atomica sovietica (965 afisari)
 Mai-marii comunei Bocsa-Salaj comit abuzuri cu sprijinul unor notabilitati judetene (217 afisari)
 Azi noapte s-au scumpit trenurile (182 afisari)
 Lia Trandafir si Eugen Serbanescu si-au inaintat si ei demisiile (108 afisari)
 Ce a mai ramas din industria alimentara va fi privatizat pana la sfarsitul anului (45 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1998 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.07078 sec.